Вібрація керма при гальмуванні: основні причини

408

Від технічного стану автомобіля залежать безпека водія і пасажирів. Незначні пошкодження конструкції, що викликають вібрації керма при гальмуванні, можуть призвести до тяжких наслідків. У більшості випадків водій діагностує поломку самостійно або відправляється в автосервіс.

Найбільш ймовірна причина вібрації – стан гальмівних дисків. Але так далеко не завжди. Виною всьому може бути деформація рульових рейок чи утворення грижі на одному з коліс.

Зміст

  • Чому вібрує кермо при гальмуванні?
  • Як виявити знос гальмівних дисків?
  • Як визначити знос ходової системи та інші поломки?
  • Як вирішити проблему з появою вібрацій в кермі?
  • Чим небезпечні вібрації на кермі при гальмуванні?
  • Відео на тему

Чому вібрує кермо при гальмуванні?

Перед самостійної діагностикою слід подумати про те, що передувало появі биття. Проводився ремонт ходової системи або заміна гальмівних колодок? Варто почати виявлення поломки з замінених деталей. Вони можуть бути виготовлені з матеріалів низької якості.

Також важливо враховувати досвідченість майстра, який виконував ремонт. Недотримання технології установки призводить до підвищених навантажень. Страждає не тільки поміняна деталь, але і система в цілому.

Биття керма з’явилося після поїздки по калюжах або свіжого снігу? Зверніть увагу на стан гальмівних дисків. Перепад температур призводить до деформації поверхонь.

Кермо демонструє більшу амплітуду рухів і його стає важко утримати? З вірогідністю в 99% проблема криється в несправності гальмівних дисків або неправильної прокачування системи. У такій ситуації необхідно терміново проводити ремонт. Колеса по-різному реагують на натискання педалі гальма. Ймовірність потрапити в аварію збільшується, керувати машиною стає некомфортно навіть досвідченому водієві.

Причини появи вібрацій в кермі:

  • Знос гальмівних дисків.
  • Технічний стан ходової системи.
  • Грижа або деформація коліс.
  • Не міцно закручені гайки.

Перед виявленням деформації рульової тяги або зносу гальмівного диска слід звернути увагу на кріплення коліс. У більшості випадків причина биття не в тому, що вони погано закріплені. Але якщо проблема полягає в одній разболтавшейся гайці, то буде неприємно з’ясувати це після проведення повноцінного ремонту.

Як виявити знос гальмівних дисків?

Перед ремонтом необхідно діагностувати поломку. Вібрує тільки кермо? Ймовірна причина – знос передніх гальмівних дисків або системи в цілому. Педаль гальма також змінила свою поведінку? Зверніть увагу на задню систему гальмування.

Для визначення несправності може використовуватися ручник. Якщо при його використанні вібрація припинилася, то слід шукати несправність в передній гальмівний системі. Биття залишилося? Вивчіть технічний стан задніх гальмівних дисків і систему в цілому. Процедура дозволяє визначити місце розташування деформованих деталей.

Далі слід протестувати колеса або вивчити зовнішній вигляд гальмівних дисків. Підніміть машину на домкраті, зніміть її з передачі. Якщо під підозру потрапила задня вісь, то необхідно опустити ручник. Прокрутіть коліщатко. Обертання нерівномірний і змінює інтенсивність в одному і тому ж місці? Проблема виявлена. При негативному результаті перевірки переходьте до наступного колеса.

Зовнішній вид гальмівного диска багато що говорить про його технічний стан. Помітили тріщини, нерівності або відколи? Потрібна заміна або проточка, в залежності від ситуації. Наявність синюватого відтінку на поверхні – ознака перегріву.

При огляді приділіть увагу гальмівними супортами. Малоймовірно, але вони також можуть бути причиною вібрацій в кермі.

Читайте також: Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год.

Як визначити знос ходової системи та інші поломки?

Поломка криється спереду, але перевірені диски в ідеальному стані? Візуальний огляд ходової системи дозволяє знайти поломку. Рульова тяга і наконечники – ймовірні причини биття керма.

Недосвідченому людині буде важко помітити деформацію конструкції. Але якщо ви помітили неприродні згини, то причина вібрацій стає зрозуміла. У менш важких випадках необхідно покладатися на огляд і оцінку системи в цілому.

Грижа або деформація покришок легко визначаються візуально навіть недосвідченим водієм. З цим проблем виникнути не повинно. При відсутності видимих пошкоджень буде корисно зняти колесо і вивчити поверхню з внутрішньої сторони.

Як вирішити проблему з появою вібрацій в кермі?

При знос гальмівних дисків існує 2 способи вирішення проблеми. Проточка і заміна. Помінявши елемент системи, ви зможете забути про биття керма надовго. Проточка ж дозволяє позбутися від вібрацій і зберегти бюджету безпеки. Але робочий ресурс диска зменшиться і незабаром може знадобитися повторна процедура.

Заміну рекомендується проводити з обох сторін одночасно. Так ви досягнете найкращого ефекту і виключіть биття керма.

Деформація рульової тяги, наконечники, гальмівних супортів – обов’язкова заміна прийшла в непридатність деталі. Дії по наданню запчастини початкових технічних характеристик приречені на провал. Ефективність таких заходів вкрай мала.

У ситуаціях з пошкодженням покришок все залежить від ступеня зносу та досвіду майстра. Найчастіше проблема вирішується швидко і без зайвого навантаження на бюджет.

Чим небезпечні вібрації на кермі при гальмуванні?

У більшості випадків поломка не вимагає швидкого ремонту. Виключивши екстрене гальмування, автомобіль можна експлуатувати навіть кілька років. Але на ходову систему виявляється підвищена навантаження, важливо це усвідомлювати.

Відмовляючись від ремонту, ви можете прийти до необхідності витратити велику суму в майбутньому. Важливим аспектом є і отримується від керування автомобілем задоволення. Биття керма не дозволяє насолодитися поїздкою в повній мірі.

Оптимальне рішення в даній ситуації – провести ремонт при наявності грошових коштів. Проблема не вимагає термінової заміни деталей. Але постійно відкладаючи ремонт, ви знижуєте свій комфорт і збільшуєте його вартість.

Читайте також: Скриплять гальма при гальмуванні на машині — чому і що робити?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда