Високі оберти двигуна на холостому ходу: чому і що робити?

337

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли в режимі холостого ходу двигун молотить на дуже високих оборотах, найімовірніше причина криється в надмірному надходженні повітря в мотор. І зараз ми розглянемо – які поломки і несправності можуть викликати надмірно високі оберти двигуна на холостому ходу.

Якщо оберти двигуна на холостому ходу занадто високі, то в першу чергу потрібно перевіряти наступні вузли:

  • дросельна заслінка;
  • регулятор холостого ходу;
  • гвинт регулювання оборотів холостого ходу;
  • турбокомпресор;

Зміст

  • Дросельна заслінка
  • Регулятор холостого ходу
  • Інші причини

Дросельна заслінка

У тому випадку, коли оберти двигуна на холостому ходу значно перевищують норму, виявлення проблеми, слід почати з дросельної заслінки. Можливо, вона закривається не повністю і у впускний колектор потрапляє більша ніж потрібно кількість повітря. Про це електронного блоку управління двигуном доповідає датчик масової витрати повітря, що подається в мотор більше палива. Ось і виходить, що двигун піднімає обороти без натискання педалі акселератора. Крім забруднення самої заслінки, причиною потрапляння непотрібного повітря в двигун може стати переламаний тросик або інші механічні несправності дроселя. Так само в даному випадку, не завадить перевірити датчик положення дросельної заслінки. Саме неправильні показання ДПДЗ можуть стати причиною високих обертів на холостому ходу. Перевіряти цей датчик можна за допомогою спеціального електронного сканера, який зчитує коди помилок в бортовий комп’ютер автомобіля.

Регулятор холостого ходу

Регулятор холостого ходу, це пристрій, який власне і покликане забезпечувати подачу повітря в мотор, коли заслінка закрита акселератора. Для цього існує спеціальний, байпасний канал, який і відкриває РХХ. По своїй суті, це моторчик або електромагнітний клапан, який закриває і відкриває байпасний канал. Крім підтримання роботи двигуна на холостому ходу, такий регулятор забезпечує плавне зниження оборотів двигуна, коли ви відпускаєте педаль газу. Такий мотор може відкривати канал після кожної прогазовки, але не закривати його. Ось вам і підвищені оберти двигуна на холостому ходу. У ряді випадків, причиною занадто більших обертів холостого ходу, є неправильне регулювання, яка здійснюється за допомогою спеціального гвинта. У цьому випадку, слід закручувати регулювальний гвинт, стежачи за оборотами двигуна. Це, мабуть, найпростіше рішення даної проблеми.

Читайте також: Чому плавають обороти на холостому хіді як це виправити.

Інші причини

Ви перевірили всі описані вище вузли і деталі, а обороти знижуватися не хочуть, що ж робити і куди дивитися в такому випадку?

Спочатку потрібно перевірити герметичність всіх магістралей, по яких циркулює повітря. Можливо десь є не санкціонований підсмоктування повітря, який і підвищує обертів в режимі холостого ходу. Уважно огляньте всі з’єднання і самі магістралі. Так само прислухайтеся при заведеному двигуні, не лунає чи звідкись зрадницьке шипіння подсасываемого повітря. Усунення таких щілин і нештатних підсосів поверне роботу мотора до нормальних показників.

Так само можна перевірити витратомір повітря. Можливо, його неправильні показання змушують електроніку подавати в мотор більшу кількість палива, що і викликає підвищення оборотів холостого ходу.

Іноді причина неадекватної поведінки мотора на холостому ходу, криється в регуляторі тиску. Слід перевірити чи відповідає тиск показника, зазначеного у документації до автомобіля. Перевірка здійснюється за допомогою спеціального манометра.

Рідко, але все-таки причиною високих оборотів мотора на холостому ходу виступає запалювання. Тут слід перевірити кришку розподільника, а так само самі свічки запалювання. Але це вже дійсно рідкісні випадки, так як частіше всього, як вже говорилося, причиною підвищення оборотів холостого ходу, є повітря в моторі, в надмірних для цього режиму, кількостях.

І тут не можна не згадати про турбокомпресорах. Звичайно ж навіть сьогодні далеко не всі силові агрегати оснащуються турбірованими моторами, але якщо подібне навісне обладнання встановлено у вас в машині, і якщо інших причин для роботи мотора на підвищених обертах в режимі холостого ходу не виявлено, то пошукати проблему слід саме в турбокомпресорі. Зокрема, порушення ущільнення роторного вала може забезпечити, той самий, несанкціонований підсмоктування повітря. А крім того, таке положення справ, як правило, свідчить про знос деталей компресора, зокрема підшипників ротора. Це напевно, найскладніший випадок, адже заміна турбокомпресора, дуже недешеве задоволення.

Такі, основні причини занадто високих обертів на холостому ходу. І хоча нічого вже дуже небезпечного в такій роботі мотора немає, перевитрата палива має місце бути, а це неприємно вже саме по собі. До того ж, неполадки в деяких вузлах, симптомом яких є підвищення обертів в режимі холостого ходу, можуть в подальшому спричинити більш серйозні проблеми. Тому, такі болячки, краще все-таки усувати відразу ж.

Читайте також: Глохне двигун на холостому ходу — чому і що робити.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда