Вижимний підшипник зчеплення: ознаки несправності

462

В системі зчеплення автомобіля, однією з найважливіших деталей є вижимний підшипник. Зараз ми розглянемо призначення вижимного підшипника зчеплення, його ознаки несправності, а також особливості заміни цієї деталі. Мова піде саме про заміну, так як ремонт тут принципово неможливий. Якщо вижимний підшипник виробляє свій ресурс, то як і будь-який інший підшипник, він потребує заміни.

Зміст

  • Призначення вижимного підшипника зчеплення
  • Два види выжимных підшипників зчеплення
  • Причини поломки вижимного підшипника зчеплення
  • Несправності вижимного підшипника зчеплення
  • Відео на тему

Призначення вижимного підшипника зчеплення

Вижимний підшипник зчеплення

Якщо розглянути систему зчеплення у спрощеному вигляді, то у ній є два диска, ведучий і ведений. Коли ви відпускаєте педаль зчеплення ведений диск, який з’єднаний з первинним валом коробки передач, притискається до ведучого диска маховика двигуна. Таким простим способом, обертання двигуна передається в коробку і далі на провідні колеса.

Але якщо у системі зчеплення не було вижимного підшипника, то при кожному перемиканні передач, початку руху автомобіля, виникав би неабиякий ривок. Це б в короткі терміни знищило коробку передач і зчеплення, так і двигун автомобіля. А вже говорити про якийсь комфорт такої їзди, взагалі не доводиться. Ось для того, щоб зчеплення включалося і вимикалася плавно, в систему встановлюється вижимний підшипник зчеплення.

Два види выжимных підшипників зчеплення

Сьогодні існує два різновиди выжимных підшипників зчеплення:

  • механічні;
  • гідравлічні;

При використанні гідравлічного підшипника, водієві не доводиться докладати якихось серйозних зусиль, щоб вичавити педаль зчеплення. Між тим, гідравлічна система, за визначенням складніше, а значить, вимагає більше уваги, догляду та є менш надійною.

Причини поломки вижимного підшипника зчеплення

Вижимні підшипники ходять досить довго, при правильній роботі зчеплення півтори сотні тисяч кілометрів для них не так вже й багато. Головною ж причиною, за якою такі підшипники виходять з ладу, є помилки водія. Саме водій при неправильному використанні зчеплення, здатний скоротити, і вкоротити істотно, життя вижимного підшипника. Найбільше, вижимний підшипник зчеплення, не любить ситуацій, коли при включеній передачі, педаль зчеплення вичавлена тривалий час. А між тим, це улюблений прийом недосвідчених водіїв, рухаючись у щільному потоці машин, або навіть в автомобільних пробках.

Читайте також: Ознаки несправного зчеплення.

Несправності вижимного підшипника зчеплення

Несправність цієї деталі супроводжується досить красномовними і зрозумілими ознаками, які з високою точністю свідчать про те, що пора робити заміну вижимного підшипника. Серед цих ознак, можна відзначити наступні:

  • свист або вереск у районі педалі зчеплення;
  • стукіт при натисканні на педаль зчеплення, коли мотор працює;
  • ривки при вмиканні і вимиканні зчеплення;
  • утруднене вмикання і вимикання передач;

У більшості випадків, поява одного або декількох таких симптомів, повідомляє вам, що прийшла пора міняти вижимний підшипник зчеплення. Але, стукіт у зчепленні, не завжди означає знос підшипника або іншу поломку. Якщо такий стукіт виявляється в холодну пору року, то можливо, цей стукіт цілком нормальне явище. Справа в тому, що сам підшипник виготовляється з високоміцної сталі, яка неподвержена впливу низьких або високих температур. Стакан ж, в якому розміщується вижимний підшипник, виготовляють з матеріалу, який піддається термічних впливів більшою мірою. Тому взимку, стукіт у зчепленні не обов’язково говорить про знос вижимного підшипника. Але звичайно ж, якщо з’являється стукіт у поєднанні з іншими ознаками зносу підшипника, трактувати його слід саме в такому ключі.

Читайте також: Коробка передач АМТ — що це таке?

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда