Як працюють датчики тиску в шинах

249

Контактна поверхня автомобільної шини піддається постійним навантаженням в результаті тертя об дорожнє покриття. Щоб конфігурація контактної плями і характер зносу відповідали нормальним значенням, слід підтримувати певний тиск в шинах. Для отримання даних про тиск використовуються спеціальні штатні або монтовані датчики тиску. Але, перш ніж розглянути особливості їх конструкції та роботи, розглянемо, чим загрожує недотримання вимог щодо тиску.

Зміст

  • Для чого потрібні датчики тиску в шинах
    • Знижений тиск в шинах
    • Підвищений тиск в шинах
    • Оптимальний тиск в шинах
  • Які бувають датчики тиску і як вони працюють
  • Відео на тему

Для чого потрібні датчики тиску в шинах

Керівництва по експлуатації транспортних засобів (ТЗ) вказують рекомендовані параметри тиску в шинах, однак, не уточнюють, чому їх необхідно дотримуватися. А, між тим, дані параметри пов’язані з безпекою, комфортом та економічністю поїздок. Використовуючи датчики можна постійно контролювати тиск у шинах і не допускати ситуацій, коли воно виходить за рамки норми.

Знижений тиск в шинах

Ручна перевірка тиску в шинах.

При занадто низькому тиску в шинах протектор згинається і контактує з поверхнею тільки бічними частинами, відповідно, зношується тільки з боків. На практиці це призводить до:

  • На третину збільшеного зносу і можливості перегріву каркаса покришки, небезпечного вибухом і навіть сходом останньої з диска при екстреному гальмуванні.
  • Зміни керованості – ТЗ трохи відводить у бік вже на помірній швидкості руху.
  • Збільшеному витраті палива. Кожна втрачена половина атмосфери на кожному колесі збільшує витрату на 3%.

Таким чином, надто низький тиск в шинах загрожує виникненням аварійних ситуацій в гіршому випадку, а в кращому – витратами, яких можна було б уникнути.

Підвищений тиск в шинах

Надмірна показник тиску в шинах також відображається на геометрії контактної плями. Але в цьому випадку підвищеної навантаженні піддається центральна частина протектора. Головна небезпека полягає у втраті стійкості авто і збільшеному гальмівного шляху.

З менш небезпечних наслідків – збільшення навантаження на вузли підвіски. Надлишковий тиск зменшує пружність покришки, тому підвіска отримує більше ударних навантажень і в салоні вони відчуваються сильніше. А при невдалому наїзді на бордюр або гострий край ями на дорозі покришка пошкоджується.

Оптимальний тиск в шинах

Датчики тиску дозволяють контролювати тиск у шинах. Але як дізнатися, яких значень дотримуватися? Логічніше всього звернутися до керівництва по експлуатації ТЗ, якщо таке є. А якщо ні, то дізнатися допоможуть:

  • Співробітники дилерського центру.
  • Інформаційні таблиці на стійці передньої двері або внутрішній стороні люка паливного бака.
  • Електронні копії інструкцій з експлуатації в мережі.

Якщо знайти потрібну інформацію не виходить, залишається тільки вдатися до стандартних параметрів для легкових авто: 1,9 – 2,2 бар для передніх і задніх коліс відповідно.

Які бувають датчики тиску і як вони працюють

В залежності від конструктивних особливостей, системи контролю тиску (СКД) бувають з непрямим і прямим контролем. Непрямий контроль передбачає отримання інформації з показників АБС (найбільш поширений штатний варіант), прямий – використання датчиків тиску в шинах.

Комплект з чотирьох датчиків тиску.

Системи прямого контролю поділяються на аналогові і цифрові. Діапазон аналогових систем широкий і простягається від простих ковпачків на ніпель, які сигналізують про тиск кольоровими вставками, до класичних манометрів зі спіральними трубками або пластинами.

Цифрові системи контролю тиску складніше. Вони, як правило, являють собою комплекс з чотирьох датчиків тиску і центрального аналізатора, з’єднаних за допомогою радіозв’язку. Датчики тиску монтуються на ніпель зовні колеса або бортируются під покришку. Вони реєструють тиск і температуру повітря в шині, а потім передають отримані дані на центральний пристрій з екраном, де відображається отримана інформація. В деяких варіантах таких систем центральним пристроєм виступає мобільний телефон користувача.

У висновку відзначимо деякі особливості систем контролю тиску:

  • електронні СКД вимагають живлення, тому краще вибирати комплекти з вбудованими динамо, які живлять датчики тиску під час руху;
  • неприпустимий занадто сильний знос ущільнювачів датчиків тиску, інакше вони будуть труїти і давати неправдиві свідчення;
  • тиск в шинах корелює з температурою навколишнього середовища, що слід враховувати при підкачування коліс в холодну пору року;
  • при купівлі намагайтеся вивчити як можна більше пропозицій – галузь досить нова, і в ній є недобросовісні виробники, які постачають неякісний товар.

Читайте також: Як правильно зберігати шини поза сезону.

Відео на тему

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового