Як стати хорошим фотографом вуличним

246

9 рад як стати кращим фотографом

Я вже майже десять років професійно займаюся фотографією, але досі я все ще трохи нервую, коли мені потрібно зробити знімок на вулиці.

Зараз вулична фотографія стає простіше, і це добре. Нові технології, iPhone дозволяють робити чудові знімки, при цьому ви, як фотограф, практично не залучаєте до себе уваги.

Робити гарні знімки на вулиці мені допомогли деякі хитрощі, якими я хочу поділитися з вами.

Крупний план

У фотожурналістиці є усталений вираз, що якщо твої фотографії недостатньо гарні, отже план був недостатньо великим. Це дійсно так, особливо якщо ви знімаєте на смартфон, так як при збільшенні або втрачається якість знімка, або обрізається занадто багато деталей.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Ось, наприклад, ця фотографія. Якщо придивитися, то тут навіть можна розгледіти зморшки на обличчі людини.

Як стати хорошим фотографом вуличним

А цю фотографію я зробив, коли висвітлював протести у вежі Трампа, які проходили після виборів. Я побачив одного з демонстраторів, який кричав щось у гучномовець. Я вибрався з натовпу протестуючих і попрямував прямо до нього.

Також важливо позбутися від сором’язливості, адже вам доведеться спілкуватися з незнайомцями. Я побачив Альберта у французькому кварталі штату Новий Орлеан. Я підійшов до нього зі своїм телефоном і в двох словах пояснив, що ходжу і фотографую місто і що мені це дуже подобається. Люди заражаються вашим ентузіазмом. Якщо ви самі захоплені тим, що ви робите, то й оточуючі, швидше за все, відреагують з таким же ентузіазмом.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Ми поговорили кілька хвилин і я дізнався дещо про його життя, а вже потім зробив його портрет. Я пояснив, що це потрібно для мого Instagram і показав йому кілька інших знімків, щоб він зрозумів, у чому суть моєї роботи. Потім я зробив кілька знімків, продовжуючи з ним розмовляти, і він, зрештою, перестав звертати увагу на мій телефон і трохи розслабився.

Всьому свій час

Ще одна перевірена стратегія — заздалегідь уявити собі кадр і чекати, коли в об’єктиві з’явиться те, що вам потрібно. Я прогулювався по центру Манхеттена, коли помітив яскраве відображення стіни в каламутній калюжі.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Міг би вийти цікавий знімок, але мені хотілося якогось руху, тому я сів навпочіпки і став чекати. Минуло хвилин п’ять, поки повз цієї калюжі не пройшов чоловік . Він був весь одягнений в чорне і надав контраст цієї фотографії, а також додав до неї руху.

Зазвичай люди бачать, що я роблю фотографію, але вони не беруть це в голову (не те щоб люди в Нью-Йорку не звикли бачити диваків, які ведуть себе дивно навіть без пояснень …). Але найчастіше мені доводиться пояснити людям, що переді мною можна спокійно проходити, незважаючи на мій телефон.

Для того щоб зробити фотографію нижче, я спеціально чекав, поки хто-небудь пройде, щоб голова людини точно потрапила в білу рамку на зеленій стіні.

Палець на гачку

Я намагаюся завжди тримати телефон у руках і уважно дивитися навколо себе. Коли ви живете в такому великому місті як Нью-Йорк, ніколи не знаєш, коли може відбутися раптово щось незвичайне і також раптово і швидко зникнути.

Якщо ви фотографуєте на iPhone, то ви можете отримати доступ до камери, навіть без розблокування телефону. Досить провести по екрану, знизу вгору і вибрати значок камери в правому нижньому кутку екрану.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Цей чоловік (фото нижче) пройшов повз мене в один дощовий день. Якщо б я упустив цей кадр, то він переслідував би мене ночами. На щастя, у мене був час побачити, як чоловік наближається до мене з іншого перехрестя, тому я зміг дістати телефон і підійти до нього ближче. Схоже, він мене помітив, але від цього фотографія стала тільки цікавіше. Якщо ви знаходитесь в натовпі людей, то вони зазвичай дуже зайняті своїми думками, щоб помітити вас. А якщо й помічають, то дуже поспішають, щоб зупинитися і запитати, чому ви фотографуєте.

Як стати хорошим фотографом вуличним

А якщо я беру з собою іншу камеру, то вона висить у мене на плечі, але я можу дотягтися до неї обома руками. Таким чином, ви можете робити фотографії буквально з-під стегна, якщо ви хочете залишитися непоміченим. Тут потрібна практика, щоб відчути, що залишиться в кадрі, в залежності від положення об’єктива. Можливо, починати краще з ширококутного об’єктива, оскільки зростає ймовірність того, що ви зловите в кадр саме те, що вам потрібно. А зайве завжди можна обрізати.

Ще одна порада, якщо ви знімаєте на камеру — налаштуйте діафрагму на f8, щоб і задній і передній фон опинилися у фокусі.

Вирішальний момент

Якщо тримати телефон або камеру під рукою, то зростає ймовірність, що ви зможете зловити самий пік емоцій або якоїсь дії. Я сидів у кафе, коли поруч зі мною села ця пара і вони почали дуже емоційно цілуватися.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Я не розгубився і зобразив цей момент. Я монстр? Можливо. Але потрібно долати ці сумніви, якщо ви хочете зловити по-справжньому щирі почуття людей. Іноді я показую людям їхні фотографії, але якщо ви знімаєте для свого Instagram і робите це в громадському місці, то немає необхідності за це звітувати.

Полювання за світлом

Ніщо не може зіпсувати цікаву композицію, як погане освітлення. Намагайтеся виходити на вулицю відразу після сходу сонця або за годину до замовлення, щоб зловити «золотий» час, коли світло м’який і теплий.

Як стати хорошим фотографом вуличним

У хмарні дні створюється розсіяне світло, тому у вас не буде різких тіней. Це плюс, якщо ви робите портрет, так як світ буде більш рівномірно падати на людину. Пізня осінь і зима — теж відмінний час для зйомок, коли сонце низько за горизонтом. Такий світло створює чіткі, довгі тіні і додає трохи драми.

Наприклад, я зміг зафіксувати ось такі тіні, коли гуляв по вулиці в лютому минулого року.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Також не забувайте стежити, де знаходиться сонце, якщо ви знімаєте в яскравий сонячний день. Якщо ви хочете зробити портрет, то сонце повинні бути людиною, інакше малюнок вийде высветленной, тільки якщо ви не хочете отримати просто силует.

Ось приклад фотографії з заднім освітленням. Ви бачите, що вулиця ззаду розмита, що відмінно виглядає, якщо ви хочете передати, що це спекотний літній день.

Не забувайте про композицію

В умовах вулиці ви не маєте в своєму розпорядженні великою кількістю часу для підготовки композиції, тим не менш дуже важливо продумати, де будуть розташовані об’єкти. Перше правило — намагайтеся не розташовувати предмети або людей прямо посередині. Ви можете урізноманітнити ваші знімки, використовуючи метод трьох частин. Метод полягає в тому, щоб розділити кадр на три частини і розташовувати предмет або предмети на третину від середини або в точці перетину двох ліній.

Ось наочний приклад цього методу.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Коли люди будуть дивитися на таку фотографію, вони звернуть увагу на тільки на предмет, але і на навколишню обстановку.

На фотографії нижче, лінії у формі букви x на тротуарі відволікають увагу глядача від переднього плану, на якому людина несе хрест. До речі, сама людина теж знаходиться не в середині фотографії.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Вся справа в деталях

Важливі не тільки люди і перспектива. Подумайте про невеликих деталях, які розкажуть глядачеві про місце і час, коли була зроблена фотографія.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Коли я проходив повз, то подумав, що це буде весело предметна фотографія з легендарною кухлем для кави.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Навіть не можу сказати, що я хотів зловити тут, але, знаєте, в метро чого тільки не побачиш.

Зазвичай всі люди поділяють думку про те, що їм здається смішним або недоречним. Тому, якщо ви побачили щось представляє інтерес, то велика ймовірність, що іншим людям це теж сподобається.

Написи

Хороша напис повинна доповнювати фотографію, а не просто розповідати, що ми самі на ній бачимо. Якщо ви робите чийсь портрет, чому б не додати інформацію про те, як звуть людину і чим він займається. Глядач отримає трохи більше контексту і йому буде цікаво почитати історію.

Мені здається, що цитата нижче дозволяє людині на фотографії розповісти про стан солдатів, які брали участь у війні і про економічне становище, в якому опинилися мільйони людей в цій країні.

Якщо ви хочете підвищити свою видимість в соціальних мережах і залучити більше передплатників, подумайте, які хештегі зможуть залучити нових користувачів. Зараз в Instagram ви можете подивитися, скільки людей вже використали тег, і ви зрозумієте, скільки додаткових переглядів ви потенційно можете заробити.

Тільки не треба фанатизму. З мого досвіду, трьох або чотирьох хэштегов буде цілком достатньо. Якщо буде більше, то це починає напружувати передплатників. Якщо ви все-таки любите багато тегів, то поставте кілька точок між текстом і хэштегами, щоб візуально їх розмежувати.

Мій колега Ентоні Дельмундо (Anthony DelMundo) віддає перевагу так робити.

Використовуйте фото додатки

Є такі програми, як Camera+, які дають вам можливість краще контролювати функції камери. Наприклад, іноді вам хочеться зосередитися на предметі, а потім направити експозицію на іншу частину знімка.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Я подорожував по каліфорнійського узбережжя зі своєю дружиною, ми зупинилися, щоб пройтися по великих скелях. На цьому знімку я відобразив свою дружину, коли вона проходила через тунель. Потім я зняв океан на задньому фоні, щоб на фото відображався лише силует моєї дружини, а тунель був повністю чорним.

Як стати хорошим фотографом вуличним

Я сподіваюся, що ці поради допоможуть вам поліпшити якість своїх фотографій. Не забувайте, щоб стати хорошим фотографом, потрібно багато терпіння. Ми завжди вчимося новим технікам і виводимо себе із зони комфорту. А найкращий спосіб стати краще — просто встати і почати робити!