Яке масло краще мінеральне або синтетичне

553

Зараз в автомобільній сфері використовуються два відмінних один від одного типу олій: мінеральні і синтетичні. У обох варіантів є переваги і недоліки, а також віддані прихильники. Насправді, відповідь на питання, як масло краще – мінеральне або синтетичне, потрібно давати, виходячи з характеристик машини і особливостей водіння.

Зміст

  • Мінеральне моторне масло
  • Синтетичне моторне масло
  • Яке масло краще можна їх змішувати
  • Поради щодо вибору та заміни масла в двигуні

Мінеральне моторне масло

Мінеральні масла виробляються шляхом переробки мазуту або сільськогосподарських олійних культур. Ці методи відносно прості, тому давно використовуються людьми для створення технічних масляних сумішей. Мінеральні продукти відрізняються низькою вартістю, високою ефективність і гідролітичною стабільністю.

Прихильники використання мінеральних масел часто відзначають слабкий механічне взаємодія розчину з деталями двигуна. Це знижує їх знос і підвищує продуктивність двигуна. Ще один поширений аргумент на користь мінеральних розчинів – хороший коефіцієнт антикорозійного освіти.

Однак усі ці позитивні якості масляна суміш демонструє під час експлуатації при температурі від +10 до +25C. Для розширення цього діапазону необхідно вносити в натуральний продукт синтетичні присадки. Однак ці включення вигорають при високій температурі і збільшують в’язкість масла – при низькій.

Для розширення робочого температурного діапазону зараз активно використовується напівсинтетичне масло. У ньому натуральна і штучна основа змішуються в пропорції 50 на 50 або 70 на 30.

Синтетичне моторне масло

Ці технічні рідини здійснюється за допомогою органічного синтезу продуктів нафтопереробки. На відміну від мінеральних, для одержання синтетичних сумішей сировина піддається більш глибокій обробці.

Широкі можливості органічного синтезу дозволяють створювати синтетичні масла з сильно відрізняється складом. Зустрічаються продукти на базі полиальфаолефинов, синтетичних вуглеводнів, гліколей, полиорганосилоксанов, складних ефірів і т. д. Незалежно від цього, вони високі в’язкісно-температурні властивості, хімічно стабільні і стійкі до окислення при нагріванні. Не менш важливо і те, що синтетичні масла практично не осідають на деталях двигуна після високотемпературного розкладу.

Характерні переваги синтетичного нафтопродукту:

  • підвищені антифрикційні якості;
  • стабільна робота при низькій температурі;
  • коефіцієнт випаровуваності нижче, ніж у мінеральних аналогів;
  • функціональні присадки додаються при виробництві.

Незважаючи на високу ціну, синтетичні масла – це більш практичний і надійний варіант для автомобілів, які експлуатуються при низькій температурі навколишнього середовища.

Читайте також: Як часто міняти масло в двигуні і що буде якщо цього не робити.

Яке масло краще можна їх змішувати

Ощадливий досвідчений водій знає, що прямо говорити, про те, що краще: синтетика або мінеральне масло, дивно. Якщо немає потреби водити машину при температурі нижче +5-+10C, переплачувати зайві гроші за синтетику зовсім не обов’язково. Тому що суттєвої різниці в роботі і знос двигуна не буде помітно. Навіть за умови більш частої заміни мінеральні суміші більш вигідні економічно.

У деяких умовах навіть доцільно віддати перевагу полусинтетике. Наприклад, при великому пробігу двигуна синтетичний продукт швидко вигорає через зношування ущільнювальних сальников. Напівсинтетичні масла, в більшості випадків, впевнено працюють при температурі не нижче -10- -15C.

Одна з переваг «мінералки» — це поступове «відмивання» відкладень з елементів двигуна. Синтетичне мастило їх «зскрібає» великими частками, і з-за цього швидко засмічуються масляні фільтри і мастилопроводи.

Питання допустимості змішування виникає, як правило, в екстрених ситуаціях, коли залити в двигун масло відповідного типу і маркування не представляється можливим. З одного боку, фахівці однозначно говорять, що це погана ідея. По-перше, через змішування утворюється нерозчинний осад. Він підвищує знос деталей ДВЗ і засмічують фільтри. По-друге, компоненти присадок можуть вступити в хімічну реакцію і повністю зіпсувати свій мастильного розчину.

З іншого боку, наявність напівсинтетики на ринку – явний приклад зворотного. Тому в особливих випадках можна змішати два продукту. Головне злити цю суміш при першій можливості і замінити її на нормальне масло.

Читайте також: Чим відрізняється масло 5w40 від 5w30 і яке вибрати?

Поради щодо вибору та заміни масла в двигуні

  • При виборі мастильного матеріалу для ДВЗ рекомендується в першу чергу спиратися на рекомендації виробника автомобіля.
  • Для збереження фізико-хімічних властивостей масла необхідно запобігати доступ вологи, повітря, пилу і сторонніх предметів, використовуючи герметичний посудину для зберігання.
  • Мастильний матеріал змінюється в залежності від пробігу машини і відповідно з рекомендаціями виробника суміші. При цьому зношені двигуни вимагають трохи більше частої заміни з-за роботи в більш жорстких умовах і освіти великого об’єму продуктів тертя.
  • При кожній заміні масла необхідно встановлювати новий масляний фільтр.
  • Поточний рівень мастила завжди повинен знаходитися в межах норми, встановленої виробником авто.
  • Для підтримки робочого рівня мастила необхідно тримати в автомобілі банку такого ж масла.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину