Закипіла машина: чому і що робити?

1410

З настанням спекотної погоди в автосервіси традиційно вибудовується ціла черга з автомобілів з перегрітими двигунами. Закипевшие машини – це практично один з атрибутів кожного літа, настільки ця проблема поширена. Однак суть її набагато глибше і серйозніше, ніж просто перегрів мотора. Його наслідки, як і причини, можуть бути дуже небезпечними не тільки для двигуна, але і практично для інших систем автомобіля. Розберемося, що викликає закипання машини, до чого це може призвести і як запобігти перегріву.

В процесі роботи двигуна в нормальних умовах забезпечується його безперервне охолодження за допомогою спеціальної системи. Насос створює в ній тиск, що змушує охолоджуючу рідину циркулювати практично по всьому мотору, заповнюючи технологічні порожнини і забираючи від металу надлишкову температуру. Потім нагревшийся холодоагент переходить в радіатор і охолоджується, виділяючи тепло переноситься в атмосферу. Охолодження ж радіатора відбувається при контакті із зустрічним повітрям.

Отже, якщо автомобіль з працюючим двигуном знаходиться без руху, радіатор не остигає. В результаті ефективність теплоотведения падає, а ймовірність закипання машини зростає. Граничний рівень нагріву для більшості сучасних двигунів становить 90-105 градусів – і при відсутності достатнього охолодження він досягається буквально за 10-15 хвилин. Саме цим особливо небезпечні затяжні літні пробки.

Однак нерідко машини закипають і в процесі руху, коли ефективність охолодження радіатора потоком зустрічного повітря висока. Це означає, що закипання може наступити і при справній штатної системи охолодження. Що ж може до цього призвести?

Зміст

  • Чому закипає машина, можливі причини
  • Наслідки закипання машини
  • Що робити якщо машина закипіла
  • Відео на тему

Чому закипає машина, можливі причини

В дійсності, як показує практика, спровокувати закипання машини можуть самі різні обставини. Розглянемо найбільш часто зустрічаються:

  • Залишена з зими заслінка на радіаторі. На період зимової експлуатації багато автомобілістів встановлюють за радіаторної гратами пластину теплоізоляційного матеріалу або товстого картону – вона допомагає скоротити втрати тепла при короткочасній стоянці і захищає двигун від летить в лоб снігу. Однак якщо забути прибрати її з настанням тепла, то вона здатна істотно порушити ефективність теплообміну: радіатор не буде охолоджуватися, антифриз в систему буде залишатися гарячим, тепло двигуна не буде відводитися з достатньою ефективністю.
  • Недостатній рівень антифризу в системі. Якщо ОЖ у двигуні занадто мало, то і ефективність охолодження падає.
  • Вихід з ладу термостата. Якщо блок термостата перестане працювати, то система охолодження перейде в режим циркуляції по малому колу, який не захоплює багато елементів двигуна.
  • Зрив приводного ременя. У багатьох автомобілях насос системи охолодження приводиться в дію тим же ременем, який обертає і вал ГУР. Якщо нижня пластиковий захист пошкоджена або відсутня, то будь-який предмет, що потрапив в зону мотора (гілка, камінь і т. д.), здатний «здерти» ремінь. У результаті рідина перестає циркулювати в двигуні, охолодження пропадає, двигун перегрівається буквально за кілька хвилин навіть у морозний день.

Це так звані «легкі» причини, усунути які можна і своїми руками. Однак причини закипання машини можуть бути і більш серйозними. Критичний нагрівання можуть спровокувати різні неполадки, які переховуються саме в моторі, а також в іншому обладнанні машини. До проблем двигуна, в результаті яких машина закипає, можна віднести наступні:

  • Пошкодження прокладки ГБЦ. При появі в тілі прокладки наскрізного пробою розжарені гази, що утворюються в циліндрах в результаті згоряння палива, потрапляють безпосередньо в систему охолодження. Антифриз швидко нагрівається до критично високих температур і стає нездатний охолоджувати двигун.
  • Мікроскопічні тріщини в тілі циліндрів. Через них гази потрапляють в холодоагент. Розпізнати дану несправність найпростіше взимку по характерному білого диму, що йде з вихлопної труби.
  • Пошкодження ГБЦ. В результаті попередніх перегрівів, а також внаслідок пошкодження прокладки привалочна площину головки блоку циліндрів може втратити точність геометрії. В результаті охолодження стає неефективним.
  • Засмічення каналів охолоджуючої системи. Причиною може бути неправильне застосування порошкових герметиків, які забивають просвіти каналів і не дозволяють антифризу ефективно циркулювати в системі.

Спровокувати закипання машини можуть і неполадки з різним додатковим обладнанням:

  • Вихід з ладу помпи системи охолодження.
  • Засмічення або пробій радіатора.
  • Знос підшипників теплоотводящего вентилятора.
  • Вихід з ладу клапана розширювального бачка, в результаті чого в системі не підтримується оптимальний тиск.
  • Повітряні пробки в каналах.

Дані причини менш небезпечні для двигуна, проте в сукупності з іншими факторами здатні погіршити ситуацію і привести до його перегріву.

Читайте також: Ознаки несправності термостата.

Наслідки закипання машини

Закипання двигуна – це не просто його підвищення температури. Ступінь утрати тут залежить від того, як довго і наскільки інтенсивно експлуатувався перегрітий двигун:

  • 5-10 хвилин – наслідків у більшості випадків немає, на старих автомобілях можуть оплавитися тіла поршнів. Діагностика потрібно тільки при наявності видимого вихлопу з труби.
  • Більше 20 хвилин – середня ступінь перегріву. Можливі наслідки: деформація ГБЦ, освіта в голівці тріщин, пошкодження прокладок, пошкодження і руйнування маслозйомних кілець, текти сальників.
  • Більше 40-50 хвилин – гранична ступінь перегріву двигуна. Наслідки такого закипання зазвичай катастрофічні: плавляться і прогорають поршні, циліндри пошкоджуються розплавленим металом поршнів, відмовляє система змащування, руйнуються труться елементи, клапанні гнізда вилітають, що обертається колінвал руйнується. В результаті поршень пробиває стінку блоку, після чого двигун остаточно руйнується.

Що робити якщо машина закипіла

Якщо ваша машина закипіла, то ви можете мінімізувати шкоду, якщо правильно відреагуєте на ситуацію. Щоб зберегти перегревшийся двигун від ушкоджень, необхідно виконати наступні дії:

  • Не глушіть двигун відразу – від цього його стан тільки погіршиться.
  • Увімкніть систему опалення машини на повну потужність і залишаємо її працювати 2-3 хвилини. Пічка частково відведе тепло від двигуна, після чого його можна буде заглушити.
  • Залиште двигун остигати. В цей час намагаємося з’ясувати причину закипання.
  • При виявленні проблеми спробуйте усунути несправність своїми силами, якщо це можливо. Пробитий патрубок можна замінити відрізком трубки аналогічного діаметру. Пошкоджений температурний датчик замінюємо на новий.
  • Якщо проблема не виявлено або якщо її можна усунути своїми силами, то рухаємося в автосервіс. Проте робити це потрібно обережно, контролюючи температуру в двигуні.

Найголовніше правило – не забувайте регулярно робити ТО свого автомобіля! Адже в більшості випадків двигун закипає внаслідок простої неуважності автовласника до стану машини.

Читайте також: Антифриз червоний, зелений і синій — в чому різниця?.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда