Заміна каталізатора на полумягасник: плюси і мінуси

427

У зв’язку з тим, що до сучасним автомобілям пред’являються все більш жорсткі екологічні вимоги, вони оснащуються різноманітними пристроями, використання яких дозволяє виробникам привести свою продукцію у відповідність зі стандартами. Одним з них є каталізатор, без якого вже, мабуть, не обходиться жодна сучасна легкова машина, що сходить з конвеєра.

Однак дотримання екологічних стандартів далеко не завжди радує власників автомобілів. Справа в тому, що автомобільний каталізатор досить часто виходить з ладу, а його заміна обходиться не дешево.

Тому багато автовласників вирішують замість каталізаторів використовувати так звані полум’ягасники. Нижче ми розповімо про те, що таке каталізатори і полум’ягасники, навіщо каталізатор міняють на полум’ягасник і які основні плюси і мінуси такої заміни.

Зміст

  • Що таке каталізатор
  • Що таке полум’ягасник
  • Навіщо міняти каталізатор на полум’ягасник?
  • Плюси і мінуси заміни каталізатора на полум’ягасник

Що таке каталізатор

Вийшов з ладу каталізатор

Автомобільні каталізатори (їх технічно правильна назва — каталітичні нейтралізатори), являють собою спеціальні пристрої, що встановлюються у вихлопних системах і призначені для того, щоб знижувати в них зміст таких шкідливих речовин, як оксиди азоту, вуглеводні, окисел вуглецю до певних, дозволених чинними екологічними стандартами величин.

Конструктивно автомобільний каталізатор являє собою укладений у металевий корпус фільтруючий елемент, на основі або кераміки, або платиноиридиевого сплаву. Вони має стільникову конструкцію, щоб площа дотику вихлопних газів з активними каталітичними речовинами була як можна більше.

Що стосується класифікації каталітичних нейтралізаторів, то розрізняють:

  • Двосторонні каталізатори;
  • Тристоронні каталізатори;
  • Каталізатори для дизельних двигунів;
  • Каталізатори для двигунів, що працюють на збіднених паливних сумішах.

Двосторонні каталізатори нейтралізують чадний газ і незгорілі вуглеводні, тристоронні додатково ще і розщеплюють окису азоту на кисень і азот. Каталізатори для дизельних двигунів мінімізують викиди сажі. Схожим чином функціонують також і каталізатори для двигунів, що працюють на збіднених паливних сумішах.

Читайте також: Докладна стаття про автомобільних каталізаторах.

Що таке полум’ягасник

Полум’ягасник на заміну каталізатору

Полум’ягасник являє собою пристрій, що встановлюється в вихлопної системи автомобіля і призначений для охолодження вихлопних газів. Крім того, він грає ще й роль резонатора, тобто знижує рівень шуму, видаваного двигуном. Що стосується «знешкодження» вихлопних газів, то полум’ягасник цю функцію практично не виконує.

Конструктивно стандартний полум’ягасник складається з наступних основних складових частин:

  • Двошаровий металевий корпус;
  • «Воронки» (уловлювачі);
  • Звукопоглинальний матеріал.

У якості останньої найчастіше використовується мінеральна вата, а вона розташовується між стінками корпусу (внутрішня має перфорацію). «Воронки» встановлюються всередині полум’ягасника, за напрямом руху вихлопних газів, і необхідні для зменшення швидкості струменя.

Навіщо міняти каталізатор на полум’ягасник?

Як вже було сказано вище, каталізатор — це набагато більш складний і тендітний пристрій, ніж полум’ягасник. Особливо це відноситься до керамічним каталітичним нейтрализаторам: вони цілком можуть вийти з ладу навіть від невеликого удару. Вельми небезпечні для каталізаторів також потрапляння всередину парів палива, а також суттєві температурні коливання (вони виникають, наприклад, тоді, коли добре прогрітий автомобіль заїжджає в прохолодну воду).

Слід також зауважити, що всі без винятку каталітичні нейтралізатори передчасно виходять з ладу при тривалому використанні неякісного палива, самостійного додавання в нього різних присадок. Оскільки навіть при досить дбайливого ставлення до автомобіля ризик виходу з ладу каталізатора в російських умовах експлуатації досить великий, а коштує він дуже дорого, то це і є основною причиною того, що його нерідко міняють на набагато більш простий, дешевий і невибагливий до умов експлуатації полум’ягасник.

Плюси і мінуси заміни каталізатора на полум’ягасник

У заміни каталізатора на полум’ягасник є як плюси, так і мінуси. Основними перевагами є:

  • Полум’ягасник коштує набагато дешевше каталізатора і рідко виходить з ладу;
  • Його застосування дозволяє використовувати в якості палива більш дешевий бензин (наприклад, АІ-92), що дозволяє істотно знизити експлуатаційні витрати;
  • Застосування полум’ягасника замість каталізатори веде до зростання потужності двигуна (каталізатор, за даними статистики, «від’їдає» від неї в середньому близько 7%).

Що стосується мінусів, то основними з них є наступні:

  • Серйозне погіршення екологічних характеристик автомобіля;
  • Обов’язковість перепрошивки програми електронного блоку управління двигуном. Якщо цього не зробити, то в кращому випадку буде спалахувати лампочка Check Engine, а в гіршому виявиться просто неможливо завести силовий агрегат;
  • Скорочення терміну служби глушника. Справа в тому, що полум’я з двигуна через нього проходить більш активно, ніж через каталізатор.

Ретельно зваживши ці плюси і мінуси потрібно вирішувати, що міняти каталізатор на полум’ягасник чи ні.

Читайте також: Що таке лямбда зонд.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда