Ось наскільки складно керувати надзвуковим автомобілем на ракетній тязі: Відео

220

Відео з надзвукового автомобіля, як Thrust SSC перевищив надзвуковий бар’єр

У 1997 році був поставлений рекорд швидкості на землі… Автомобіль під назвою Thrust SSC розігнався до 760.035 миль в годину (1.223 км/год), ставши єдиним у світі автомобілем подолав надзвуковий бар’єр. У цьому відео опублікованому командою Bloodhound SSC, пілот Енді Грін пояснює, як був поставлений рекорд, який досі ніхто не може побити.

Встановити такий рекорд, навіть для пілота, непросте завдання. Це не просто «натисни на педаль газу і тримай». У реальному житті це доля вкрай сміливих, підготовлених, компетентних людей, які можуть блискавично відреагувати на постійно мінливі умови руху і які не боятися невідомості. Приміром, на швидкості понад 650 миль/год (1.000 км/год) пілотові доводилося повертати кермо на кут у 90(!) градусів, щоб утримувати автомобіль у його прямолінійному русі. В іншому моменті блискавичного, але вкрай складного заїзду гонщикові довелося навіть зменшувати газ та стабілізувати кермом стан автомобіля, щоб він не пішов в занос і не змінив траєкторію руху.

Нагадаємо, що все це відбувалося на швидкостях до 1000 км/год і більше. Навряд чи хтось захоче побувати в шкурі цього пілота-екстремала.

Але і це ще не все, адже автомобіль потрібно було зупинити. І навіть ця задача виявилася далеко не такою простою на таких швидкостях. Недостатньо просто натиснути на педаль гальма, повної зупинки Thrust SSC передував цілий процес, що складався з безлічі етапів, завдяки якому ракетомобиль міг благополучно зупинити свій шалений біг, не зруйнувавши при цьому пекельно гарячі двигуни.

Дивіться також: Тест автомобілів на швидкості в 200 км/год, на що здатні сучасні авто?


Рекорд двадцятирічної давності все ще непобит, але є одна команда, яка не втрачає надії розвинути швидкість в 1.000 миль/год (1.600 км/год), ця команда називається Bloodhound SSC і власне кажучи саме вона і встановила попередній рекордний заїзд.

Дата гонок призначена на 2018 рік. Чекаємо з нетерпінням нових рекордних показників.