Ознаки несправності ступичного підшипника

302

Всі добре знають, що обертання на провідні колеса здійснюється за рахунок передачі моменту обертання двигуна через коробку передач. А що забезпечує плавність, рівномірність і стабільність обертання колеса навколо своєї осі? Це – ступичный підшипник. Саме ця деталь дозволяє колесу обертатися з потрібною швидкістю, плавно і без відхилень або уповільнень.

Відповідно, якщо ступичный підшипник зношується, обертання колеса стає нерівномірним. Це небезпечно вже саме по собі. Але закінчується подібна епопея, якщо звичайно підшипник вчасно не замінили, взагалі заклинювання колеса. Ну а чим небезпечна різка зупинка одного з коліс на швидкості, думається, представить собі кожен. Все це сказано лише з тим, щоб при перших ознаках зносу ступичного, ви відразу ж його міняли.

Отже, в цій статті ми розглянемо основні ознаки несправності ступичного підшипника, а так само причини, що призводять до його передчасного зносу.

Зміст

  • Причини поломки ступичного підшипника
  • Симптоми несправності ступичного підшипника
  • Як визначити несправність ступичного підшипника
  • Відео на тему

Причини поломки ступичного підшипника

Ступичный підшипник всередині маточини

В принципі, якщо мова йде про дійсно якісних маточинних підшипників, то вони виготовляються з матеріалів, здатних витримати просто божевільні навантаження. Завдяки цьому, ступичні ходять по 120 і більше тисяч кілометрів пробігу. Але іноді, цей термін скорочується і причому істотно. Перелічимо основні причини скорочення строку служби, підшипника маточини:

  • часті потрапляння колеса в ями на високій швидкості;
  • втрата мастильної рідини;
  • неправильна тяга при заміні;
  • крива запресовування при заміні;

І так, якщо автомобіль потрапляє в яму колесом, та ще і на високій швидкості, ступичні підшипники, як власне і вся підвіска, відчувають величезні навантаження, щоб не сказати перевантаження. І якщо таке трапляється часто, ступичні можуть помирати раніше покладеного терміну. Акуратна їзда істотно подовжує термін служби дуже багатьох і дуже різних частин автомобіля, і ступичного підшипника в тому числі.

Якщо пошкоджені захисні пильовики, то з внутрішньої частини підшипника витікає мастило і підшипник вмирає. Тому, при заміні маточинних, потрібно стежити щоб захисні елементи були встановлені правильно і не ушкоджувалися в процесі установки.

Що стосується неправильної затягування, то це причина, яка відноситься до компетенції фахівців, які здійснюють заміну підшипника маточини. Якщо затягнути підшипник дуже сильно, він може перегріватися, що негативно позначається на його ресурсі.

Ну а перекоси при запресовуванні ступичного підшипника призводять до того, що навантаження, які сприймає підшипник, розподіляються нерівномірно. А це призводить до нерівномірного зносу.

Слід зазначити, що два останні чинники, що знижують термін служби ступичного підшипника, відносяться до роботи слюсарів, які виробляють заміну. А тому, довіряйте таку роботу, як і улюблене авто взагалі, тільки надійним і перевіреним фахівцям. Тим більше що якщо ви водите машину акуратно, і не перевіряєте її на міцність жорстко і регулярно, здійснювати заміну маточинних підшипників, вам не доведеться часто.

Симптоми несправності ступичного підшипника

Першою ознакою, що свідчить про несправності ступичного підшипника, є характерний такий звук. Це виразний хрускіт, стукіт або скрегіт в області колеса. Ви почуєте його та в автомобілі і зовні, коли машина проїжджає повз.

Ще однією ознакою несправності ступичного підшипника є вібрація, яка передається на кермо і на всю машину. Тому, пропустити цей симптом, теж навряд чи вийде.

Якщо автомобіль веде в першу або ліву сторону, це так само може бути результатом проблем з ступичным підшипником. Суть в тому, що коли одне колесо подклинивает, прямолінійний рух, на жаль, неможливо. В таких випадках, потрібно міняти підшипник, невідкладно.

Як визначити несправність ступичного підшипника

В принципі, самі симптоми зносу ступичного підшипника, досить красномовні і дозволяють з високою точністю передбачати джерело неполадок. Тим не менш, можна перевірити стан підшипника, практично стовідсотково. Для цього, потрібно поддомкратити машину, поставити під неї підпори, після чого покачати колесо у вертикальній площині. Якщо ви відчуваєте люфт, підшипник маточини потрібно міняти. Можна так само покрутити колесо і якщо з підшипником непорядок, ви почуєте специфічні шуми або відчуєте нерівномірність обертання.

Міняти чи ступичный підшипник самостійно? На перший погляд, заміна ступичного підшипника – процедура не така вже й складна. Але це лише на перший погляд. Досить того, що дві з чотирьох причин передчасного зносу ступичного підшипника, відносяться до помилок у процесі його установки. А тому, якщо ви не професійний слюсар, змінювати ступичні самостійно не рекомендується. Тих же спеціальних знімачів, може знадобитися набагато більше ніж один. Виходячи з цього, ми радимо вам заплатити за роботу фахівця, адже при правильній установці ступичного підшипника, змінювати його доведеться ще не скоро.

Читайте також: Ознаки несправності ШРУСа.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда