TDI двигун: що це таке

494

Дизельний двигун TDI (абревіатура розшифровується як Turbocharged Direct Injection) – дітище інженерів автомобільного концерну Volkswagen, робота над створенням якого почалася в 70-х роках ХХ ст. Сама назва TDI – захищена патентом торгова марка, на яку у концерну є виключні права, а значить, походження двигуна за такою написи можна визначити безпомилково.

Подібні силові агрегати встановлюються на весь дочірній ряд німецького автомобільного гіганта, будь то легкові автомобілі, вантажівки, джипи, мікроавтобуси. Також TDI-двигунами мають деякі моделі компаній, з якими «Фольксваген» якийсь час співпрацював. Розберемося детальніше, що таке TDI двигун? У чому його плюси і так він надійний і перспективний?

Зміст

  • Загальна оцінка переваг TDI
  • Роль із змінною геометрією турбіни
  • Технологічні відмінності TDI
  • Проблеми двигунів TDI

Загальна оцінка переваг TDI

Серед виявлених переваг силової установки зразка Turbocharged Direct Injection не можна не звернути увагу на наступне:

  • потужність;
  • економічність;
  • компактність;
  • екологічність.

Цей набір визначився не відразу і навіть не після появи на ринку в 1980 р. Audi 80 з TDI під капотом, а лише після численних доопрацювань і поліпшень, що призвело до запуску в серію в 1989 р. нового потужного турбодизеля, багато в чому не поступається бензиновим агрегатів.

Фахівці визнають, що TDI – один з найкращих сучасних дизелів, ефективність якого визначається виходячи із співвідношення вихідної потужності та крутного моменту на одиницю об’єму циліндра і расходованного палива.

Роль із змінною геометрією турбіни

Головним достоїнством двигуна поряд з системою прямого уприскування є турбонаддув змінюваної геометрії, що і робить цей тип двигунів конкурентною не тільки в родинних колах, але і в бензинових. У такому турбонагнетателе напрямок і параметри відпрацьованого газового потоку піддаються регулюванню, завдяки чому вдається досягти найбільш підходящої швидкості обертання турбіни, а це дуже позитивно позначається на продуктивності. У звичайній турбіні така можливість не передбачена.

Турбіна зразка VNT, приміром, обладнана направляючими лопатками, вакуумним приводом і системою управління. Рухаючись навколо власної осі лопатки займають положення під потрібним кутом, змінюючи таким чином переріз каналу. Це і дозволяє коригувати швидкість і вектор вихлопів.

Поворот лопаток знаходиться під контролем керуючого механізму, оснащеного кільцем і важелем, що сприймає вплив вакуумного приводу, регульованого окремої тягою. У свою чергу привід управляється клапаном, що входять в ЕБУ двигуна і реагують на зміни тиску наддуву завдяки сигналам, що надходять від температурного сенсора (на впуску) і сенсора тиску наддуву.

Загалом, турбіна на TDI – свого роду дозатор енергії відпрацьованого потоку, що забезпечує потрібний тиск повітря в будь-якому режимі роботи двигуна.

Читайте також: Що таке TSI двигун, його пристрій, плюси і мінуси.

Технологічні відмінності TDI

TDI ощадливо витрачає паливо і показує заслуговує поваги ККД. Варто відзначити високу ефективність установки за рахунок підвищеного тиску на впорскуванні, що досягає 2050 бар, і це при тому, що моделі-аналоги показують лише 1350 бар. Як відомо, ТНВД відповідає за підтримку загального тиску в магістралі, а п’єзоелектричні форсунки по сигналу електронного блоку управління здійснюють строго дозований впорскування, витрачаючи на це менше ніж 0,2 мс.

Значущим кроком на шляху підвищення ефективності дизелів стало впровадження системи Common rail (акумуляторна система подачі), завдяки якій знімається залежність механізму уприскування від кута повороту коленвала і робочого режиму двигуна. Так створюються умови для впорскування палива в циліндр під високим тиском при роботі з невеликими навантаженнями. Хоча система Common rail по ремонтопридатності перевершує звичайну систему подачі палива, її наявність змушує пред’являти до якості пального особливі вимоги, ніж традиційній системі вона дещо програє.

До числа типових особливостей моторів TDI можна віднести три моменту:

  • Завдяки об’єднанню інжектора з насосом вдалося забезпечити всебічний контроль механізму паливного вприскування, що підвищило крутний момент і функціональну еластичність при зміні робочого режиму.
  • Згорання палива не супроводжується високими ударними навантаженнями, тому шумність двигуна низька.
  • Концентрація оксиду азоту у вихлопах невисока, що пояснює прийнятний показник токсичності, що для інших типів двигунів залишається проблемою. Даний силовий агрегат у середовищі собі подібних по праву визнаний найбільш екологічним.

Читайте також: Що таке GDI двигун і як він влаштований.

Проблеми двигунів TDI

Згідно з даними спеціалізованих ресурсів показник надійності TDI досить високий і при правильно організованому обслуговуванні він витримає і мільйон кілометрів. Найбільш сучасні компресори також виросли в надійності і часом «живуть» не менше самого двигуна. Однак у середньому термін служби більшості турбін обмежується 150-200 тис. км пробігу. Ця закономірність пояснюється високою температурою відпрацьованих газів, що досягає 1000 ° с, і значною частотою обертання, наближеної до 200 тис. об/хв.

Ще одна уразливість – це форсунки, ресурс яких знаходиться в прямій залежності від якості палива та справності системи живлення.

Щоб продовжити життя найбільш слабких ланок TDI слідують пам’ятати про деякі важливі заходи:

  • своєчасна заміна масла;
  • своєчасна заміна повітряного фільтра;
  • регулярна діагностика тиску наддуву.

Залишається додати, що оскільки двигуни Turbocharged Direct Injection для самостійного обслуговування досить складні, правильним рішенням буде звернення до послуг спеціалізованих сервісів.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового