FM трансмітер для автомобіля: що це і як працює

450

У вас в машині встановлений звичайний FM-радіоприймач, але іноді хочеться послухати записи з флеш-карти? Для цього зовсім не обов’язково купувати дорогу аудіо систему, цілком достатньо буде встановити невеликий прилад, званий FM-трансмітером. Давайте розберемося, що таке FM-трансмітер і які функції він виконує.

Зміст

  • Що таке FM-трансмітер
  • Як працює FM-трансмітер?
  • Як вибрати FM-трансмітер
    • Недорогі бюджетні FM-трансмітери
    • FM-трансмітери середнього цінового сегмента
    • FM-трансмітери з bluetooth
    • На що звертати увагу при виборі?
  • Як настроїти FM-трансмітер
  • Відео на тему

Що таке FM-трансмітер

Як може виглядати FM-трансмітер.

Невеликий за розмірами гаджет, який носить назву FM-модулятора або FM-трансмітера, необхідний, щоб бути сполучною ланкою між звичайною флешкою з USB-роз’ємом і FM-радіоприймачем. Зазвичай пристрій використовується в машинах, вік яких перевалив за 10-15 років, укомплектовані магнітолами старого зразка. З підключенням FM-трансмітера з’являється можливість відтворювати з допомогою магнітоли музичні композиції, записані на USB-флешці і інших цифрових носіях.

В сучасних FM-модуляторах передбачена можливість сполучення з телефоном, ноутбуком для зчитування аудіофайлів з їх пам’яті без перенесення на флеш-карту. Цей пристрій надзвичайно полегшує життя власникам старих машин і дозволяє обходитися без заміни автомагнітоли на нове цифрове пристрій handsfree.

Як працює FM-трансмітер?

Як виглядає підключений FM-трансмітер в машині

Типовий FM-трансміттер оснащений роз’ємом для автомобільного прикурювача, від якого отримує електроживлення. Практично всі моделі обладнані невеликим дисплеєм, на якому відображається робоча частота та інші параметри. В комплекті до деяких моделей додається пульт ДУ, який дозволяє керувати трансмітером з заднього сидіння.

У всіх сучасних пристроїв присутній USB-роз’єм для підключення флеш-накопичувача, і слот для мікро-SD карти. Модулятори, здатних комутувати з телефоном або ноутбуком, роблять це через стандартний шнур з аудіороз’ємом або через bluetooth. Ще один варіант підключення – за допомогою відповідних додатків для телефонів, які можна скачати в магазині додатків.

Основним вузлом FM-трансмітер є електронний блок, який зчитує інформацію в цифровому форматі і перетворення її в аналоговий радіосигнал вибраної частоти. Зчитування відбувається безпосередньо з підключеного носія, або спочатку інформація переписується на внутрішню пам’ять пристрою, і вже звідти надходять на модуляцію.

В залежності від конструкції, сигнал надходить на малопотужний передавач, транслює його на антену FM-магнітоли, або на провідний модулятор, передає його на відтворення магнітолою по дроту. Довжина несучої частоти повинна бути відмінною від частотних діапазонів радіостанцій, інакше накладення прийнятих FM-приймачем сигналів буде погіршувати якість відтворення звуку, а то і взагалі зробить прослуховування музики неможливим.

Як вибрати FM-трансмітер

Вибираючи трансмітер, легко заплутатися в різноманітності моделей і функцій, тому необхідно попередньо хоча б трохи ознайомитися з можливостями різних пристроїв. За основу класифікації приймемо вартісні сегменти, так як цей показник практично завжди збігається з функціональними можливостями FM-модуляторів.

Недорогі бюджетні FM-трансмітери

Найбільш прості моделі забезпечують, як правило, лише одну функцію – можливість програвання на автомагнітолі аудіозаписів з USB-накопичувача з невеликою ємністю пам’яті. Вони оснащені мінімумом кнопок і маленьким чорно-білим дисплеєм. Повноцінне сканування плейлиста найчастіше неможливо, програвання здійснюється в порядку запису в кореневому каталозі. Власною пам’яттю такі пристрої не мають, якість відтворення середня.

FM-трансмітери середнього цінового сегмента

Пристрої володіють невеликою власною пам’яттю і кольоровим дисплеєм, на якому може відображатися фотографії або інші графічні зображення. Завдяки наявності пам’яті швидкість обробки інформації збільшена порівняно з найпростішими моделями, тому функціонал дозволяє формувати власні плейлисти і обробляти файли в декількох різних форматах. Як правило, такі FM-модулятори можуть комутувати зі смартфонами і іншими медіапрогравачами з власною пам’яттю, для чого в комплекті передбачений шнур з аудіороз’ємом. Крім того, в конструкції зазвичай передбачений слот для мікро SD карт пам’яті.

FM-трансмітери з bluetooth

Відсутність шнура для підключення до смартфону забезпечує зручність використання FM-трансмітером. Крім відтворення аудіо, вони служать для підтримання гучного зв’язку, що дозволяє розмовляти по телефону, не перериваючи рух по дорозі. Передбачені й інші функції – відтворення відео, пульт ДУ та ін.

На що звертати увагу при виборі?

В залежності від того, як буде експлуатуватися FM-трансмітер, можна виділити три користувальницьких режиму:

  • джерело фонового звуку – для тих, хто не надто звертає увагу на програються мелодії, не любить самостійно формувати плейлисти, тому можна обмежитися найбільш простий і недорогий моделлю;
  • аудіо+ bluetooth – оптимальний режим для тих, хто щодня багато часу проводить у дорозі, часто змушений відповідати на дзвінки, потребує якісною і зручною гучного зв’язку;
  • максимум можливостей – варіант для тих, хто цінує якісне звучання або відчуває потребу в відтворення відеофайлів.

Втім, технічні можливості модуляторів постійно зростають, і не виключено, що нові моделі будуть мати або вже мають ще більш розширеним функціоналом.

Читайте також: Сигнатурний радар-детектор і для чого він потрібен.

Як настроїти FM-трансмітер

Нерідко при спробах налаштування FM-трансмітера максимум, що вдалося зробити – отримати звук супроводжується шипінням радіоперешкод. Для багатьох водіїв незрозуміло, як це може відбуватися, адже магнітола і трансмітер знаходяться поруч, буквально на відстані півметра один від одного, і рівень сигналу повинен забезпечувати ідеальний прийом. Проте вони забувають, що прийом сигналу здійснює не сама магнітола, а її антена, яка зазвичай винесена за межі салону, знаходиться в задній частині корпусу, до того ж метал кузова поглинає значну частину радіосигналу. Не можна забувати і про перешкоди, що наводяться електричними проводами, простягнутими по вулицях. Навпаки, для активної антени на лобовому склі сигнал FM-трансмітера може виявитися занадто сильним, і пристрій буквально захлинається, пропускаючи потужний сигнал через свій широкосмуговий підсилювач входу.

Якщо після всіх ваших зусиль по налаштуванню трансмітера шипіння ніяк не вдається прибрати:

  • пошукайте іншу частоту передачі і прийому – можливо, та частота, яка була обрана вами спочатку, забивається перешкодами від якоїсь FM-станції;
  • перемістіть антену магнітоли ближче до трансмиттеру;
  • якщо ви використовуєте активну антену, спробуйте відвести її далі від трансмітера;
  • взагалі вимкніть зовнішню антену, якщо не плануєте найближчим часом слухати радіо.

Читайте також: Що таке іммобілайзер в машині і як він працює.

Відео на тему

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину