Споряджена маса автомобіля: що це таке

1288

При вивченні автомобільної тематики зустрічається ряд термінів, що визначають ті або інші параметри транспортних засобів. Більшість визначень вводиться і уточнюється урядовими регулюють відомствами та іншими організаціями, відповідальними за організацію дорожнього руху. Як для легкових автомобілів, так і вантажного транспорту споряджена та повна маса є одними з ключових технічних параметрів, які зазначаються в документах компаніями виробниками.

Зміст

  • Що значить споряджена маса автомобіля
  • Що таке повна маса автомобіля
  • Чим відрізняється повна і споряджена маса автомобіля

Що значить споряджена маса автомобіля

Автомобіль виходить з конвеєра заводу і машина надійшла в автосалон для продажу мають різну масу. Після комплектацію Зіпом (запасним інструментом і приладдям) і заправкою технічними рідинами маса автомобіля зростає. Для вітчизняних транспортних засобів поняття спорядженої маси регламентується ГОСТ Р 52389-2005. Воно включає в себе масу:

  • автомобіля;
  • стандартного оснащення (підйомник, вогнегасник, запасне колесо, медична аптечка, штатний набір ключів і інструментів);
  • технічних рідин, мастил і повного бака з паливом;
  • водія, вага якого приймається як 75 кг.

В зоні Євросоюзу автовиробники в споряджену масу автомобіля також включають масу водія, вага якого дорівнює 75 кг. Можна сказати, що експлуатаційна маса — це маса повністю укомплектованого, заправленого і готового до поїздки автомобіля з водієм.

Що таке повна маса автомобіля

Всі елементи автомобіля розраховуються і виготовляються з певним запасом міцності. Абсолютно зрозуміло, що перевищення завантаження автомашини веде до погіршення тягових характеристик і ефективності гальмування, а також ключовим чином впливає на безпеку. Тому компанії виробники вказують у документах на автомобіль повну дозволену масу. Вона являє собою максимально допустимий параметр і включає в себе масу:

  • спорядженої і готової до експлуатації машини;
  • водія і пасажирів з кількістю місць;
  • перевезеного вантажу.

Читайте також: Що таке індекс навантаження і швидкість шин і як він розшифровується.

Чим відрізняється повна і споряджена маса автомобіля

Якщо порівнювати повну (дозволену) і споряджену масу автомобіля, то перший параметр виходить додаванням до другого ваги пасажирів і вантажу, багажу. Споряджена маса (маса без навантаження) машини встановлюється виходячи з технічних особливостей (марка авто, тип і вага кузова, об’єм паливного бака та системи охолодження, матеріали виготовлення і т. д) і є заданим параметром, то повна маса — граничний показник. Він показує, що його перевищення може призвести не тільки до зниження експлуатаційних характеристик, але і до аварійного виходу з ладу окремих вузлів і елементів машини.

Всі виробники при проектуванні своїх автомобілів намагаються максимально знизити масу машин яка безпосередньо впливає на їх розгінні і економічні характеристики. Чим більшу вагу перевезе транспортний засіб на певну відстань, витративши мінімальну кількість палива — тим краще.

Розраховуючи повну дозволену масу, виробники керуються деякими усередненими даними ваги пасажирів, водія і вантажу, багажу по дорогах загального призначення. Методом провидіння випробувань вони встановлюють той поріг, до настання якого автомобіль здатний працювати без істотного перевитрати палива і перевищення осьових та інших навантажень на елементи трансмісії і ходової частини. Якщо разове та незначне перевищення повної дозволеної маси може бути в якійсь мірі компенсовано запасом міцності конструкції, то постійна і надмірна завантаження салону і багажника машини однозначно призведе до зниження експлуатаційного ресурсу всієї машини.

При спрощеному розрахунку, віднявши від повної маси споряджену можна з’ясувати, яку максимальну кількість вантажу може взяти на борт автомобіль. Всі зазначені норми і величини вказуються в ПТС (паспорт транспортного засобу) і дублюються на спеціальних бирках, які перебувають у дверних прорізах або під капотом машини. Наприклад, значення експлуатаційної маси може знадобиться на СТО при обслуговуванні або ремонті машини з використанням підйомника, що має обмеження за вагою. Знаючи вагу передбачуваної до перевезення поклажі, не складе труднощів швидко з’ясувати, чи буде перевищено значення дозволеної (повної) маси, і вжити заходів до недопущення прегруза автомашини.

Читайте також: Що таке ПТС автомобіля і які дані в ньому вказуються.

Схожі статті




  • Що таке СТС автомобіля



  • Категорія В1: які машини можна водити



  • Категорія С1: які машини можна водити



  • КАСКО та ОСАЦВ: в чому різниця