Що таке моновприск і як він працює

479

Сучасні автомобілі по влаштуванню системи, що забезпечує подачу палива у двигун. поділяються на карбюраторні і інжекторні. Але також існує третій варіант паливної системи – моновприск. У свій час він став проміжним поколінням між першими двома, тому мав і недоліки, і переваги в роботі. Що таке моновприск, як він працює, чим гарний – розглянемо в цій статті.

Зміст

  • Як влаштований моновприск
  • Як працює моновприск
  • Чим моновприск відрізняється від інжектора і карбюратора
  • Плюси і мінуси моновпрыска
  • Відео на тему

Як влаштований моновприск

Моновприск – це один з варіантів інжекторної подачі палива у двигун внутрішнього згоряння. Його характерною особливістю є подача палива в загальну для всіх циліндрів камеру. В ній змішується повітряно-паливна суміш і прямує в той циліндр, який перебуває у відкритому стані.

Зараз випуску автомобілів з однієї паливної форсункою не ведеться, однак можна зустріти відносного багато машин старого виробництва, які працюють за таким принципом.

Пристрій моновпрыска. 1 — електричний паливний насос; 2 — паливний фільтр; 3a — потенціометр дроселя; 3b — регулятор тиску; 3c — форсунка; 3d — датчик температури повітря; 3e — активатор холостого ходу дросельної заслінки; 4 — датчик температури двигуна; 5 — лямбда зонд; 6 — електронний блок управління (ЕБУ)

Моновприск був розроблений і введений в експлуатацію в процесі догляду автовиробників від карбюраторів. Спочатку винайшли систему з однією форсункою, а пізніше – розподілене впорскування для кожного циліндра, використовуваний зараз.

Конструкція приладу включає в себе безпосередньо форсунку, що працює під тиском, датчик температури повітря, регулятор тиску палива і поворотну паливну магістраль. За сучасними рамкам тиск палива для роботи моновпрыска досить низька. Для управління відкриттям і закриттям форсунки застосовується електронний контролер. За дозування палива відповідає електромагнітний клапан, а повітря – дросельна заслінка.

Регулятор тиску в моновпрыске виконує завдання стабілізації тиску і запобігання пропуску повітряних пробок після вимкнення двигуна (це полегшує пуск двигуна надалі).

Як працює моновприск

  • У функціональній ланцюга моновпрыска розташовується перед циліндрами ДВТ. Через форсунку паливо надходить у загальну повітряну камеру.
  • Підготовлена паливно-повітряна суміш відправляється в відкрився перший циліндр.
  • Обсяг повітря і палива, що передається всередину циліндрів, визначається різними датчиками, що входять до складу моновпрыска.
  • Зайве паливо повертається з системи по зворотній магістралі.
  • У робочому циклі форсунка, зроблена у вигляді електромагнітного клапана, забезпечує імпульсний вкидання пального. У її конструкцію, як правило, входять розпилювальне сопло, запірний клапан, поворотна пружина і соленоїд. Дросельна заслінка, регулює надходження повітря, управляється через електричний або механічний привід.

    Чим моновприск відрізняється від інжектора і карбюратора

    Ключова відмінність моновпрыска від розподіленого інжектора полягає в тому, що тут використовується одна форсунка для всіх циліндрів. У розподіленого форсунки інжектора стоять на кожному циліндрі окремо. Завдяки цьому при його використанні паливо витрачається економніше. Крім того, використання загальної форсунки знижує термін експлуатації двигуна.

    Справа в наступному. Якщо форсунка починає працювати неправильно, створюється погана паливно-повітряна суміш, погіршується робота двигуна, з’являється додатковий нагар, всередину камер згоряння потрапляє волога і т. д. Таким чином, погіршення стану форсунки позначається на всьому блоці циліндрів. У випадку з розподіленою подачею пального знос однією з форсунок позначається на роботі тільки одного циліндра.

    У порівнянні з карбюраторними системами, моновприск дозволяє швидко запустити двигун за рахунок спеціального клапана, що запускає всі необхідні процеси.

    Інжекторні системи подачі палива (включаючи моновприск) не «потерпають» таким типовими для карбюраторів хворобами, як часте засмічення, забивання жиклерів, залипання голки, необхідність регулювання у відповідності з пробігом.

    Для водіїв-обивателів, які не розбираються в особливостях налаштування карбюраторів та вплив якості пального на роботу двигуна, інжекторна система зручніше, тому що довго зберігає задані при установці умови їзди. Карбюраторная система, в свою чергу, з часом втрачає налаштування, тому починає «спалювати» більше бензину.

    Читайте також: Інжектор і карбюратор — у чому різниця і що краще?”.

    Плюси і мінуси моновпрыска

    Головними перевагами використання моновпрыска для подачі пального в двигун є:

    • Простий і швидкий запуск двигуна (у порівнянні з карбюраторними варіантами).
    • Зменшення витрати палива зі збільшенням ККД двигуна, як при русі машини, так при запуску і роботі вхолосту.
    • Відсутність необхідності налаштовувати систему подачі палива і створення паливно-повітряної суміші вручну. Все регулюється автоматично у відповідності з даними датчиків температури, кисню і т. п.
    • Моновприск, як і інші інжекторні системи, зниженим рівнем викиду вуглекислого газу в атмосферу.
    • На відміну від інжектора, моновприск має більш просту конструкцію.

    На момент свого впровадження моновприск став системою, яка дозволила «посадити» за кермо ще більшу кількість звичайних людей, далеких від розуміння внутрішніх процесів автомобіля. Тепер склад паливної суміші регулювався автоматично, знижував витрати на пальне, поліпшував ККД і знижував знос двигуна. Раніше, в епоху карбюраторних двигунів, витрата палива залежав від налаштувань, які потрібно було задавати вручну і регулювати в залежності від стилю водіння, дорожніх умов, поведінки двигуна та інших факторів.

    Але сьогодні моновприск – застаріла технологія, що програє систем з розподіленим вкиданням пального практично у всьому:

    • Комплектуючі і запасні частини для моновпрыска рідкісні і коштують дорого. Для деяких елементів зараз вже неможливо знайти заміну.
    • Відхилення в якості палива призводять до сильного «плавання» оборотів двигуна.
    • Для діагностики, ремонту і налаштування моновпрыска необхідне спеціальне обладнання, яке недоцільно купувати для гаражного використання.
    • У моновпрыске паливно-повітряна суміш різний час перебуває в камері і проходить різне відстань до попадання в циліндр. Це знижує якість його прогорання і збільшує витрати на бензин.

    В цілому, розподілені інжектори – це сучасні паливні системи, які менш вимогливі до якості палива, знижують знос елементів системи, роблять роботу двигуна більш стабільною і корисною (ККД).

    Читайте також: Що таке лямбда зонд і як він працює.

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



    • Що краще варіатор або автомат



    • Чим відрізняється варіатор від автомата



    • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового