Чому гуде ГУР при повороті керма на місці і на швидкості

336

Сьогодні, переважна більшість легкових і вантажних автомобілів обладнано гідропідсилювачем рульового управління. ГУР встановлюється як на автомобілі іноземного виробництва, так і на вітчизняні машини. Зараз ми постараємося розібратися в тому, навіщо потрібен гідропідсилювач керма, чому ГУР може гудіти при повороті керма, а також що з цим робити і чим загрожує поява таких сторонніх шумів.

Зміст

  • Навіщо потрібен гідропідсилювач керма
  • Чому ж гуде ГУР і чим це загрожує?
  • Чим це небезпечно

Навіщо потрібен гідропідсилювач керма

Пристрій гідропідсилювача керма

І так, гідропідсилювач рульового управління, це агрегат, який за допомогою гідравлічного приводу посилює рухи кермом, які робить водій, забезпечуючи більш комфортне керування машиною. У загальному і цілому, ГУР забезпечує поліпшення наступних параметрів:

  • комфорт при їзді;
  • більш висока чуйність машини на рух кермом;
  • відсутність биття в кермо при наїзді на вибої або в ями;

Загалом-то, гідропідсилювач керма, штука дуже корисна, але звичайно ж він більш складний, ніж попередні керманичі системи. А підвищення складності, як правило, викликає зниження надійності. Хоча, справедливості заради, слід сказати, що ламаються гідропідсилювачі керма, не так вже й часто, особливо якщо не затримувати кермо на довгий час, в одному з крайніх положень.

Чому ж гуде ГУР і чим це загрожує?

Звичайно ж, якщо ГУР гуде при повороті керма на місці або на швидкості, то це, швидше за все, ознака несправності або просто позаштатної роботи. І причини цього такі:

  • недолік або вироблення робочої рідини;
  • розтяг або ослаблення ремінь гідропідсилювача;
  • знос чи інша поломка електричного насоса ГУР;

Почнемо з рідини. Перше, що вам потрібно знати, це марку рідини для гідропідсилювача вашого автомобіля, яку рекомендує використовувати виробник. Саме її і слід заливати при заміні робочої рідини, або додаванням її. Робоча рідина в ГУР може виробляти свій ресурс, про що відповідають її помутніння, а так само поява сторонніх запахів, зміна консистенції та інші специфічні ознаки.

При порушеннях герметичності рульової рейки, робоча рідина з гідропідсилювача може витікати. Особливо характерна така ситуація, при пошкодженні або зносі сальников рульової рейки. Зниження рівня робочої рідини в ГУР як раз і стає однією з найбільш поширених причин появи гула в роботі цього агрегату. У цій ситуації, потрібно просто долити рідину в бачок гідропідсилювача до необхідного рівня. Якщо проблема не в цьому, то сторонні шуми повинні зникнути. Якщо ж при обертанні керма гідропідсилювач продовжує гудіти, то переходимо до перевірки ременя.

Ремінь може розтягнутися або зноситися, в такому випадку, необхідно замінити його на новий. Якщо ж ви виявили, що ослаб натяг ременя, то його потрібно підтягнути і якщо проблема полягає у цьому, гул в гідропідсилювачі повинен зникнути.

Ну і найнеприємніший варіант в даній ситуації, це поломка електричного насоса, що входить в конструкцію гідропідсилювача рульового управління. Навіть перевірити його працездатність, швидше за все, зможе тільки кваліфікований спеціаліст у цій сфері. Звичайно ж, якщо насос зовсім не працює, ви це зможете помітити, але якщо він працює за межами штатних параметрів, визначити це буде досить складно.

Ще однією причиною чому ГУР може гудіти при обертанні керма, можна вважати розгерметизацію магістралей і наявність повітряних бульбашок в гідравліці. А тому, слід перевірити герметичність відповідних магістралей на предмет несанкціонованого підсосу повітря.

Ось, мабуть, і всі основні причини, появи шуму у гідропідсилювачі рульового управління автомобіля.

Чим це небезпечно

В першу чергу хочеться відзначити, що мова йде про одну з найважливіших систем автомобіля. Бо, чітке спрацьовування і загальна надійність рульового управління, це найважливіший фактор безпечної їзди, як для вас і ваших пасажирів, так і для інших учасників руху на дорозі.

Крім цього, скажімо, зниження рівня робочої рідини, загрожує виходом з ладу насоса гідропідсилювача. Ослаблення або зношування ременя, викликають труднощі при обертанні кермом. Ну а відмова власне електричного насоса, зовсім призводить до того, що гідропідсилювач керма не може виконувати свої функції. Тому, нехтувати гулом або іншими шумами в гідропідсилювачі керма, не слід, але і надмірно панікувати, теж не потрібно. Якщо ви не в змозі самостійно провести діагностику і ремонт гідропідсилювача, зверніться до фахівців, і їдьте спокійно.

У моделях автомобілів останніх років, все частіше гідропідсилювачі рульового управління замінюються електричними пристроями. Вважається, що электроусилители більш надійні, вони не забирають потужність у двигуна, працюють тільки тоді, коли виникає необхідність крутити кермо. Але, як і все нове, ЭУР, це ще не до кінця технологія обкатана, а тому, працювати з гидроусилителями, нам треба частіше довгі роки і багато тисяч кілометрів.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда