Для збільшення потужності двигуни Формула 1 спалюють моторне масло

285

Двигуни у Формулі 1 можуть спалювати масло для більшої потужності

У звичайних дорожніх автомобілях спалювання моторного масла в циліндрах погана річ, але в моторах болідів Формули 1 це непогана можливість поліпшити показники роботи двигуна і ось чому.

Дивіться також: Як зміняться боліди Формули 1 у 2017 році

І так, як всі ми знаємо угар масла в надрах циліндрів автомобіля це дуже нехороша штука і з цим явищем борються всі без винятку автовиробники. Однак ті ж компанії, які намагаються зменшити токсичність своїх автомобілів з ДВС, зменшуючи потраплянню масла в камеру згоряння, охоче створюють такі умови для своїх гоночних автомобілів, що беруть участь в чемпіонаті Formula 1. Сьогодні спалюючи масло в циліндрах – ти в тренді і це відмінне технологічно вивірене рішення для збільшення потужності.

На перший погляд здається контрінтуітівним, щоб конструктори двигунів F1 заохочували попадання і подальше згорання масла в своїх моторах, але, якщо зробити цей процес контрольованим, додаткове «паливо» може зробити більше потужності. Джейсон Фенске з каналу Engineering Explained розповідає роботу технології у своєму новому відео (ролик можна подивитися в кінці матеріалу).

Для збільшення потужності двигуни Формула 1 спалюють моторне масло

На фото вище: гоночний двигун Mercedes-AMG F1 2016 року

І так, масло потрапляє і в підсумку згорає в циліндрах навмисно, після того як воно вводиться в камеру згоряння бензинового двигуна, який отримує можливість генерувати більше енергії за рахунок цієї добавки.

Оскільки в сучасній Формулі 1 паливо жорстко регулюється FIA, це ставить всі команди в однакове положення стосовно вихідної потужності моторів. І для того щоб отримати набагато більше гнучкості при переробки палива в енергію, одним з ефективних способів стало використання моторного масла в якості присадки до палива.

На практиці це означає, що Міжнародна автомобільна федерація FIA дала командам можливість використання певних добавок в двигуни, які можуть створювати більш летючу паливно-повітряну суміш, допомагаючи їй повніше згоряти, вивільняючи більше енергії.

Використовуючи таку технологію в середньому потужність збільшується на 20-30 л. с., що дає перевагу в швидкості проходження кола на 0.2. 0.3 секунди. Значне поліпшення в такому точному виді спорту.

Регламентом також передбачено, що болідів команд дозволяється спалювати до 0,9 літра олії на кожні 100 кілометрів в гоночному темпі, тому спалювання олії повинно суворо контролюватися інженерами для недопущення перевитрати, за який можуть бути нараховані штрафні бали.

Фенске пояснює дві стратегії команд Формули-1, які можна використовувати для управління згорянням моторного масла, і обидві припускають, регульоване тиск картерних газів.

Перший метод полягає в регулюванні тиску в картері за допомогою системи продувних насосів системи мастила з сухим картером, яка дозволяє змащувати поршень і потрапляти маслу безпосередньо в камеру згоряння.

Другий спосіб пов’язаний з комп’ютерно – керованим електромагнітним клапаном, який дозволяє картерным газів багатим олійною суспензією потрапляти у впускну систему двигуна.

Хто б міг подумати, що в деяких випадках явний недолік можна перетворити на гідність, яке дає непогану перевагу в гонках. Головне регулювати процес і все буде добре!

Дивіться також: Ось як влаштований масляний фільтр двигуна

Відео (для перекладу субтитрів на російську, перейдіть в Налаштування – Субтитри – Перевести):