Графитная мастило: застосування в автомобілі

381

Догляд за автомобілем і профілактика всіляких його несправностей передбачає, насамперед, перевірку наявності масел і мастильних матеріалів у всіх робочих вузлах машини, а також їх своєчасну заміну або поповнення. Регулярна заміна мастила – основна запорука довговічності, як автомобіля в цілому, так і його окремих частин, особливо тих, які піддаються тертю.

Однією з видів мастила, яка застосовується в автомобілях, є графитная змазка. У цій статті ми розповімо про те, що це за змазка, які її властивості і де вона застосовується.

Зміст

  • Визначення графітних змащувальних
  • Характеристики графіту і графітних змащувальних
  • Застосування графітних змащувальних в автомобілі

Визначення графітних змащувальних

Всі види мастил умовно поділяються на чотири категорії:

  • органічні;
  • неорганічні;
  • вуглеводневі;
  • мильні.

Належність до тієї чи іншої категорії визначається складом загусника мастила, який також визначає її основні експлуатаційні властивості. В цьому відношенні синонімом неорганічних матеріалів є графітові мастильні матеріали. Крім того, під «графітними» розуміють змащення, у складі яких присутній графіт, найчастіше виступає в ролі присадок. Також графітний порошок може застосовуватися в якості самостійної мастила.

Характеристики графіту і графітних змащувальних

Сам по собі графіт знайомий більшості з нас. Це тверда речовина чорного кольору, яке відрізняється досить високими показниками теплопровідності, а також електричної провідності. Також графіт витримує високі температури без зміни своєї структури, що робить можливим його застосування в різних експлуатаційних умовах.

Корисні властивості графіту в чистому вигляді також зберігаються при його додаванні в різні типи мастил. Позитивне якість графіту полягає в поведінці його молекул, які майже не притягуються один до одного, але при цьому добре поєднуються з оксидами металів. Завдяки цій властивості на поверхні металевих частин, оброблених графитной мастилом, утворюється міцно сидить захисна плівка, що сприяє нейтралізації сил тертя.

Ще однією перевагою графитной змащення можна назвати її високу стійкість, обумовлену подвійним дією. По-перше, тертя перешкоджає захисна плівка. По-друге, навіть при руйнуванні захисної плівки частинки графіту самі по собі виконують функцію антифрикційного речовини, оберігаючи деталі від тертя і його згубних наслідків.

Таким чином для всіх видів графітних змащувальних можна виокремити такі притаманні їм корисні властивості:

  • невисока вартість при досить великій ефективності;
  • термостійкість, що дозволяє використовувати механізми в широкому діапазоні температур;
  • подвійне антифрикційне дію (основного мастильного речовини — нафтового масла і графіту, як наповнювача);
  • хімічна нейтральність, що дозволяє застосовувати змащення для деталей з різних матеріалів, не побоюючись негативних наслідків.

При зберіганні містять графіт мастильних матеріалів рекомендується уникати попадання на них прямого сонячного світла, погіршує їх антифрикційні властивості.

Читайте також: Застосування літієвої мастила в автомобілі.

Застосування графітних змащувальних в автомобілі

Мастила на основі графіту можна застосовувати в різних галузях техніки, де потрібно забезпечити плавне взаємодія сполучених металевих елементів. Особливо рекомендовано застосовувати графітні мастила у вузлах, що працюють під великими механічними навантаженнями, а також у період притирання деталей в нових або відремонтованих механізми

Завдяки перерахованим вище корисним властивостям графітні мастила ефективно застосовуються при технічному обслуговуванні автомобілів. Так як цей мастильний матеріал здатний функціонувати при температурах від мінус 30 до плюс 120 градусів за шкалою Цельсія, то його можна застосовувати практично у всіх широтах нашої країни.

Незамінним помічником автомобіліста є графітні мастила, що використовуються в наступних автомобільних сайтах:

  • підвіски і кульові опори;
  • підшипники поворотних кулаків;
  • рульові рейки і шестерні;
  • хрестовини карданної передачі задньопривідних автомобілів;
  • різні різьбові з’єднання;
  • акумуляторні клеми.

Слід зазначити, що в деяких вузлах використання графитной мастила небажано, так як частинки графіту володіють невеликими абразивними властивостями і можуть виявитися причиною передчасного зносу дрібних підшипників.

Для перерахованих вище автомобільних вузлів графітні мастила дозволяють не тільки продовжити термін служби, а також забезпечити плавне взаємодія, позбутися від сторонніх звуків і шумів, знизити вироблення. В різьбових з’єднань таке мастило попереджує корозію і прикипание, що в свою чергу істотно полегшує розбирання вузлів і зберігає ресурс деталей на більш тривалий термін.

Загальним правилом застосування графитной мастила в тому чи іншому автомобільному сайті є проходження рекомендаціям виробників автомобіля і мастильного матеріалу, а також експертних думок фахівців в даній області. При розумному застосуванні даного виду матеріалів і автомобіль в цілому, і його найбільш уразливі деталі прослужать своєму господареві набагато довше, ніж без їх використання.

Читайте також: Чим відрізняється масло 5w40 від 5w30 і яке вибрати?

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину