Плюси і мінуси сучасних електромобілів

267

Електромобілі, їх позитивні та негативні сторони


Електромобілі з кожним днем стають все більш популярними. І це стосується не тільки технологічної комплектації, яка вдосконалюється з виходом кожної нової моделі, але і переваг використання з точки зору економії палива.

2017 став найкращим роком за кількістю проданих електромобілів. Майже 200 тисяч придбано тільки жителями США. Зі збільшенням попиту багато автовиробників включають у своє виробництво випуск таких машин. Зростання попиту і, відповідно, продажу продовжується.

Але разом з перевагами, якими володіють електромобілі перед альтернативними бензиновими і дизельними моделями, є і недоліки. Розглянемо детальніше.

Головні переваги

Охорона навколишнього середовища

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Їзда на будь-якому електромобілі означає, що використовується транспортний засіб з нульовим викидом в атмосферу. Враховуючи, що глобальне потепління має все більше негативного впливу на планету, кожен власник машини на електричному паливі бере участь у створенні сприятливого клімату як для себе, так і для майбутніх поколінь.

Електричні мотори практично безшумні, тому на міських дорогах зменшиться не тільки загазованість, але і стане тихіше.

Мінімальний знос комплектуючих двигуна

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Двигун електричних транспортних засобів запускається за допомогою акумуляторних батарей і не вимагає механічного впливу. Відбувається мінімальний знос двигуна під час експлуатації. Крім цього, в електромоторі відсутня величезна кількість деталей, притаманних двигуну внутрішнього згоряння. Це значна економія коштів при ремонті, так і під час експлуатації. Це стосується масляних фільтрів, свічок запалювання, форсунок та ін. Головним завданням водія електромобіля стане технічне обслуговування акумулятора.

Ідеал для міських доріг

Плюси і мінуси сучасних електромобілів

Пересування по місту передбачає часті зупинки і наступні запуски двигуна. Якщо для бензинових моделей це деяка проблема, то для електромобілів — досить прийнятний режим їзди. Для міста придбання електромобіля — ідеальний вибір.

Економія палива

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Власники електромобілів значно економлять на паливі. Навіть при використанні транспорту на газу електрика коштує в рази дешевше. А по відношенню до бензину або дизеля економія перевищує 80%.

Крім того, багато станції і робочі місця пропонують безкоштовну зарядку, а деякі моделі можна заряджати в комфортних домашніх умовах.
Недоліки використання

Брак станцій підзарядки

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Обмеження в інфраструктурі для зарядних станцій – головна незручність, з якими можуть зіткнутися власники електромобілів. Це стає проблемою, якщо передбачається поїздка за місто — невпорядкованість заміських трас в порівнянні з міськими вулицями становить до 70% навіть у розвинених європейських країнах.

Жителям мегаполісу практично неможливо зарядити батарею автомобіля в квартирі. Якщо по близькості немає станції, то використання машини може стати проблемою.

Діапазон відстані

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Багато електроавтомобілі мають стандартний діапазон подолання відстаней на одному заряді батареї. Але водії відзначають, що ця цифра часто не відповідає реальній відстані, яку автомобіль долає на одному заряді акумулятора. Погодні умови відіграють значну роль. Наприклад, в мороз відстань може скоротитися на 40% навіть при їзді на середній швидкості. Використання електромоторів може стати недоцільним для клімату з холодною і довгою зимою.

Самий кращий на сьогодні електромобіль, який пропонує Tesla — S 100D, може подолати максимальну відстань на одному заряді акумулятора 450 км. Але ця цифра незначна, якщо порівнювати максимальну відстань, яку може проїхати будь-який автомобіль на бензині. Крім цього, модель S 100D поки є ексклюзивною розробкою. Середня відстань, яку долають більшість електромобілів на одному заряді, не перевищує 350 км.

Вартість

Плюси і мінуси сучасних електромобілів
Висока вартість електромобілів не дозволяє сьогоднішньому споживачеві повністю реалізувати бажання придбати якісну та безпечну машину. Незважаючи на те, що уряди європейських країн пропонують державний кредит і великі цінові знижки для покупців електромашин, ажіотажу поки не спостерігається — багатьом просто дорого купувати електромобіль навіть за третину ціни.

Автор: Сергій Василенков