Ось божевільний V12 двигун створений з двох моторів Toyota 1JZ

253

Дивіться дивовижний двигун Toyota.

Традиційно двигуни Toyota Supra вважаються ідеальними для тюнінга. Саме завдяки мотору спорткар Toyota Supra має сотні тисяч прихильників по всьому світу. Але американське тюнінг ательє вирішило зробити незвичайний тюнінг двигуна. Для цього вони взяли два шестициліндрового двигуна з турбонаддувом, і об’єднавши їх, створили божевільний 12-ти циліндровий силовий агрегат. Ось що з цього вийшло.

У Дона Гроффа з американського тюнінг-компанії Nth Moto була давня ідея об’єднати два шестициліндрових двигуна від Toyota Supra, створивши потужний 12- циліндровий турбодвигун. Інженер працював над двигуном 8 років. В результаті не з’явився 5.0-літровий V12 двигун потужністю 800 л. з.

Для створення потужного і божевільного двигуна фахівці компанії Nth Moto взяли два мотори Toyota 1JZ, які встановлювалися на Supra MKIII. Варто відзначити, що ці 2,5-літрові шестициліндрові турбомотори встановлювалися переважно на Toyota Supra, створені для ринку Японії.

Наприклад, у США Toyota Supra з такими двигунами не поставлялися.

Незважаючи на це двигуни Toyota 1JZ стали популярні в усьому світі, завдяки можливості безмежного тюнінгу і своєї надійності. Нагадаємо, що пізніше на Toyota Supra з’явилися більш потужні 3,0-літрові мотори 2JZ.

До речі, не рідко коли тюнери з усього світу не раз модифікували двигуни Toyota Supra до 1000 л. з. Так що 12-ти циліндровий мотор потужністю 800 л. з., створений компанією Nth Moto, на тлі звичайних тюнінг двигунів Toyota 1JZ виглядає скромно.

Але за словами розробників 12-ти циліндрового двигуна, в процесі створення силового агрегату не було сенсу налаштовувати його потужність на 1000 л. з.

Адже метою тюнінгу була не потужність, а створення надійного і добре налаштованого двигуна. Адже не секрет, що багато 1000-сильні мотори Toyota 1JZ з-за потужності ненадійні і швидко виходять з ладу. Так що велика потужність ще не означає що двигун надійний.

Саме тому інженери зупинилися на 800 кінських силах, оскільки саме на цій позначці 12-ти циліндровий тюнінг мотор має оптимальне співвідношення по своїх характеристиках і надійності.

Дивно, але два об’єднаних мотора виглядають дуже красиво. Також отримані мотор має досить непогане звучання:

Варто зазначити, що для того щоб об’єднати два мотори Toyota 1JZ інженерам довелося зробити новий загальний картер з 3/4 дюймової сталі.

На щастя, конструкція двигунів Toyota 1JZ дозволила це зробити без особливих проблем.

Але незважаючи на це нагадаємо, що для створення цього мотора у Дона Гроффа пішло понад 8 років. Ви уявляєте скільки експериментував талановитий інженер, об’єднуючи різні двигуни Toyota Supra.