Що таке VANOS на BMW

342

У цій статті ми розповімо, що таке VANOS на BMW, для чого він потрібен, і які проблеми з ним можуть бути пов’язані. Це одне з тих неординарних технічних рішень, що надають баварським автомобілям такий норовистий, агресивний характер. Почитати про ВАНОСе корисно всім автолюбителям, а для шанувальників BMW це обов’язкове знання. Враховуючи ті неприємності, які таїть ця відносно невелика частина двигуна.

Зміст

  • Що таке VANOS в двигуні
  • Як працює VANOS
  • Плюси і мінуси VANOS
    • Руйнування ущільнювальних кілець
    • Знос шайб і підшипників
    • Відколи й забруднення на фланцях і поршнях
  • Обслуговування ВАНОС
  • Відео на тему

Що таке VANOS в двигуні

Як виглядає VANOS на двигуні BMW.

Це електромеханічний пристрій, яке стикується з газорозподільною системою двигуна. Неважко здогадатися, що ВАНОС і потрібен для того, щоб управляти газорозподільними фазами — так досягається велика ефективність роботи мотора. Ось чим він корисний:

  • відчутно зменшується витрата палива в крейсерському (середньому) діапазоні оборотів;
  • відпрацьовані гази стають чистішими, токсичних речовин у них менше;
  • двигун дуже стійко працює на холостих обертах навіть при низьких температурах;
  • графік зростання потужності в залежності від оборотів стає більш плавним;
  • на середніх обертах досягається максимальний крутний момент;
  • при високих обертах додається неабияку кількість потужності.

VANOS вперше з’явився в середині 90-х років на моделі BMW 5 серії, і з тих пір кілька разів удосконалювався. Зараз на всіх двигунах BMW встановлена система ВАНОС 4 покоління, яка відрізняється шестерінчатої системою регулювання розподільних валів.

Як працює VANOS

Соленоїд VANOS відкривається і дозволяє зрушити вал.

Конструкція блоку VANOS щодо нехитра: є масляні поршні, керовані електронним блоком, які впливають на газорозподільні вали і змінюють їх положення в ту або іншу сторону. Відповідно цим змінам, змінюються фази газорозподілу на 6° випередження або запізнювання. Тобто, клапани починають відкриватися або дещо раніше, або дещо пізніше, ніж в початковому положенні валів.

Перші версії системи називалися Single VANOS — становище регулювалося тільки впускного розподільного вала, а фази впуску змінювалися дискретно, тобто стрибками. На більш нових (починаючи з кінця 90-х років) BMW використовується вже Double VANOS. Тут регулюються фази впуску і випуску, і регулювання відбувається плавно, без ривків. Додатково до ВАНОСу ще встановлюється Valvetronic — електронна система регулювання довжини ходу клапанів. Схема роботи VANOS приблизно наступна:

  • Після запуску двигуна VANOS працює в спеціальному режимі, щоб зменшити час прогріву двигуна і каталітичного нейтралізатора.
  • З досягненням робочої температури активується стандартний режим низьких оборотів — клапани відкриваються з деякою затримкою, щоб двигун працював стабільніше і видавав більше потужності.
  • По мірі зростання оборотів клапани відкриваються все раніше і раніше, поки на крейсерському рівні не йдуть «у мінус», як результат — максимум крутного моменту і ще трохи зверху. Плюс економія палива за рахунок допалювання вихлопних газів.
  • Подальша акселерація знову збільшує затримки, і на високих обертах двигуна фази знову стають запізнюється, як при низьких обертах (але не зовсім).
  • Читайте також: Що таке ГРМ в автомобілі і як вона працює.

    Плюси і мінуси VANOS

    Що і говорити, система вийшла дуже вдалою з точки зору выжима з двигуна максимуму потенціалу, а також економічності і екологічності його роботи. Але, як це часто буває, жирні плюси обернулися не менш значними мінусами. ВАНОС серйозно знижує надійність і довговічність двигуна. При цьому рішення проблем, пов’язаних з цією системою, влітає в копієчку.

    Руйнування ущільнювальних кілець

    Слабка місце — ущільнювальні кільця масляних поршнів, що регулюють положення розподільних валів. Високі температури і агресивна хімія руйнують гумовий матеріал цих кілець. Двигун немов втрачає сили, вимагаючи для видачі певної потужності все більш високих оборотів. І що найнеприємніше — BMW не змінює ці кільця окремо, тільки вузол VANOS повністю. Доводиться шукати альтернативи і звертатися до неофіційних СТО.

    Знос шайб і підшипників

    І знову масляні поршні — їх підшипники і шайби виготовляються не з самого міцного металу, тому що згодом блок ВАНОС починає гірше виконувати свої обов’язки. Плюс до звуку роботи двигуна домішується неприємний, різкий металевий шум. І знову BMW не пропонує ніяких окремих підшипників! Тому тим, хто не бажає викласти за новий блок кілька десятків тисяч рублів, варто замовити їх у сторонніх виробників.

    Відколи й забруднення на фланцях і поршнях

    При агресивному стилі їзди, забрудненнях в олії, бензині, і просто достатньо великому пробігу можна наткнутися на проблеми з деформацією металевих частин блоку. На лицьовій кромці масляних поршнів або газорозподільних валів з’являються відколи й задирки. Це призводить до осідань потужності і крутного моменту, провалів холостого ходу, зміні звуку роботи двигуна.

    Схожі негативні ефекти спричиняються та відкладенням забруднень на робочих механізмах блоку VANOS. Ще варіант: порушення цілісності електропроводки — банально обірвався або від’єднався провід. На щастя, такі проблеми важко вирішити навіть в гаражних умовах, попередньо ознайомившись з точними інструкціями.

    Читайте також: Що краще ремінь ГРМ або ланцюг.

    Обслуговування ВАНОС

    При регулярному технічному огляді всі потенційні проблеми з блоком відловлюються і вирішуються ще на початковій стадії, так що профілактика — найкращий засіб збереження грошей у гаманці. Ігнорувати перераховані вище симптоми — собі дорожче. Адже VANOS впритул взаємодіє з двигуном, та несправності блоку ланцюговою реакцією тягнуть за собою несправність мотора.

    Своєчасна прочищення і заміна расходников блоку зберігає показники двигуна на рівні свіжокуплені машини. Так що краще ставитися до цього продукту технічного прогресу з належною увагою, і не вестися на хитрощі BMW, змінюючи цілий блок з-за порвавшейся резиночки.

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



    • Що краще варіатор або автомат



    • Чим відрізняється варіатор від автомата



    • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового