Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

298

Дивно потворний автомобіль: шахрайство чи ні?

Бажання показати прототип автомобіля на автомобільній виставці з метою отримати гроші за резерв даного автомобіля може мати два можливих наслідки. Перше, все йде за планом, і люди забирають свої заброньовані машини. Другий варіант, все котиться до біса, люди не хочуть забирати машину і втрачають свої залоги. У програші залишаються всі. Другий варіант може бути викликаний типовою невдачею або навмисним шахрайством. У випадку з Dolo ніхто так і не зрозумів, що ж це було: провал чи обман?

Dolo JB-10 — дивовижна машина, в основному з-за свого разюче незграбного зовнішнього вигляду і темної історії. У 1947 році троє чоловіків заснували компанію BDG в невеликому містечку у Франції. Ця трійця зуміла створити автомобіль і назвала його Dolo JB-10. Вони продемонстрували і на паризькому автосалоні в 1947 році і трохи пізніше, в жовтні 1947 року на паризькому автошоу.

Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

Рік потому автомобіль був помічений на виставках у Брюсселі та Женеві.

З механічної точки зору Dolo був досить просунутим автомобілем. Він представляв собою двомісний автомобіль з переднім приводом, двигуном потужністю 592см3 та горизонтально розташованими циліндрами і видавав приблизно 23 кінських сили. Крутний момент на колеса передавався чотиришвидкісною коробкою передач.

Дивіться також: найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Була версія і побільше, Dolo JB-20, чотиримісна з такими характеристиками двигуна, як якщо б об’єднали два двигуна JB-10. Двигун потужністю 1184 см3 з горизонтально розташованими циліндрами видавав 44 кінських сили завдяки восьми крихітним циліндрів.

Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

Дизайн Dolo можна було назвати кілька футуристичним, але також дуже дивним і практично інопланетним. Автомобіль нагадував рибу-краплю, а зверху — великий купол з оргскла, утворює щось на зразок теплиці.

Задні колеса ніби заховані під поділ спідниці, а передні, навпаки, об’ємні. Одним словом, зовнішній вигляд автомобіля непокоїв. Знаєте, це як відкрити двері гаража, побачити там це диво і упустити з рук чашку з кавою. І так щоранку.

JB-10 був публічно представлений, але ніхто ніколи не бачив машину з відкритим капотом, тому незрозуміло, чи могла машина пересуватися чи ні. Незважаючи на це, компанія BDG все ж змогла зібрати деяку суму резерву за машину, а за деякими джерелами, BDG навіть пропонували фінансування, що було великою рідкістю в ті дні.

Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

Незабаром після цього, засновники компанії зникли, прихопивши з собою всі зібрані гроші. Кажуть, що було зроблено близько 200 замовлень на машину за весь період проведення чотирьох виставок, на яких виставлявся Dolo.

Дивіться також: Як створюється машина з нуля: Опис всього процесу

Це наочний приклад типового обдурювання, однак немає єдиної думки на той рахунок, мали спочатку власники компанії намір обманювати людей або компанія просто не змогла реалізувати свій проект.

Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

Роки потому, Жак Потерат (Jacques Potherat) знайшов оригінал прототипу Dolo з автосалону і з’ясував, що це була просто модель, без будь-якої механіки.

Можна припустити, що є достатньо доказів того, що це було шахрайство, проте навіть серед тієї невеликої кількості людей, які знають такий автомобіль, як Dolo немає єдиної думки з цього приводу.

Dolo JB-10, найпотворніший автомобіль у світі

Єдине, з чим не можуть погодитися всі, так це з тим, що автомобіль був дивно потворний.