Чим відрізняється етилований бензин від неетильованого

1439

Вивчаючи інструкцію виробника до новенькій іномарці, багато водіїв звертають увагу на сувору заборону використовувати для заправки автомашини етилований бензин. Між тим, молоде покоління автолюбителів, швидше за все, навіть не знає, чим відрізняється етилований бензин від неетильованого, і чому його не можна використовувати в сучасної автомобільної техніки. Постараємося розібратися в цьому питанні.

Зміст

  • Етилований бензин: що це таке
  • Неетилований бензин: що це таке
  • Чому не можна використовувати етилований бензин
  • Законодавчі заборони етилованого палива

Етилований бензин: що це таке

Як відомо, бензин – це продукт переробки нафти: органічне сировину шляхом перегонки очищають від в’язких і важких компонентів, сірки та інших домішок. Але отримана рідина має надто низьким для сучасних двигунів октановим числом, яке коливається в межах 55-60 одиниць.

Молекула тетраетилсвинцю, який використовується в этилированном бензині.

Як ми пам’ятаємо зі шкільного курсу органічної хімії, октанове число є показником рівня стиснення паливної суміші, при якому відбувається її мимовільне загоряння. Низьке октанове число робить неможливою експлуатацію палива в сучасному автомобільному двигуні з його високими швидкостями і рівнем тиску, створюваному поршнями циліндрів.

Проблема підвищення октанового числа встала перед автовиробниками досить давно, ще в 20-30-ті роки ХХ століття. Без її вирішення неможливо створювати ефективні та потужні двигуни. Виходом із ситуації стало винахід американськими хіміками з «Дженерал Моторс» методу этилирования бензину шляхом введення до його складу особливої добавки – тетраетилсвинцю. Октанове число палива після цього різко підвищувався, причому без істотного подорожчання виробництва.

Технологія отримала широке поширення, а бензин з добавкою тетраетилсвинцю стали називати етилованим бензином. На жаль, при всіх перевагах – дешевизні, простоті й ефективності – продукт вийшов досить отруйним. З’єднання свинцю, що викидаються в повітря з вихлоп відпрацьованих газів, накопичувалися в навколишньому середовищі, поступово отруюючи її, приносячи шкоду здоров’ю людей і всього живого світу.

Неетилований бензин: що це таке

Після того, як стало ясно, наскільки небезпечний етилований бензин для живих істот, хіміки почали активний пошук паливних присадок, які були б настільки ж ефективні, але не настільки отруйні. В даний час виробники додають в бензин різні спирти, ефіри та інші органічні сполуки, які підвищують октанове число палива, але не є настільки токсичними, як тетраетилсвинцю. Найчастіше в якості добавки використовують етанол. Паливо, що містить такі присадки, називається неетилованим.

Звичайно, не можна сказати, що неетилований бензин абсолютно нешкідливий. Після його згоряння утворюється вуглекислота, певну кількість чадних газів і інші не дуже приємні компоненти. Але все ж загальний негативний ефект від його використання набагато менше, ніж від спалювання в двигуні етилованого бензину.

Чому не можна використовувати етилований бензин

У більшості сучасних автомашин вихлопна система для підтримки необхідного рівня екологічності обладнана спеціальним фільтром, який називається каталітичним нейтралізатором відпрацьованих газів. Він забезпечує необхідну законодавством більшості країн концентрацію шкідливих компонентів у вихлопі, розкладаючи найбільш токсичні органічні сполуки на простіші і менш шкідливі речовини.

Попередження на кришці бензобака.

По своїй конструкції каталізатор нагадує витягнуті в довжину бджолині стільники, виготовлені з нержавіючої сталі або металу і покриті найтоншим шаром сплаву платини та іридію. Їх сумарна поверхня перевищує тисячу квадратних метрів. Платиново-иридиевое покриття виступає каталізатором хімічних реакцій розкладання продуктів згоряння.

Якщо залити в бак машини етилований бензин з добавкою тетраетилсвинцю, велика кількість цього металу буде міститися в газах вихлопу. Проходячи через стільники каталізатора, свинець буде осідати на їх поверхні, і дуже швидко платиново-иридиевый сплав буде заміщений свинцевим покриттям, а отже, каталізатор перестане працювати.

Крім пластин каталізатора, свинець осяде на стінках камери згоряння палива і тим самим зменшить її обсяг. Відповідно, мінімальний показник октанового числа для такої камери збільшиться на 5-7 одиниць. Нагар знизить теплопровідність і підвищить робочу температуру в камері, з-за чого знизиться моторесурс двигуна і погіршиться його ефективність. Крім того, свинець осяде на електродах свічок запалювання, зменшуючи час їх роботи в 3-4 рази: з 80 тис. км до 20-25 тис. км. Таким чином, використовуючи дешеву этилированное паливо, ви значно скоротите ресурс вашого автомобіля.

Читайте також: Чим відрізняється 95 бензин від 92 і який вибрати.

Законодавчі заборони етилованого палива

Боротьба проти використання етилованого бензину почалася через два десятиліття після початку його виробництва, коли була переконливо доведена його висока токсичність. Робітники на заводах «Дженерал Моторс» у США постійно скаржилися на запаморочення, нудоту та інші ознаки отруєння.

  • Заборонити у США використання тетраетилсвинцю в якості октанирующей присадки вдалося лише в 1972 році.
  • Закрити всі виробництва етилованого бензину в США не вдавалося ще майже двадцять років, так як їх дешевизна окупає всі штрафи та санкції.
  • Повністю припинити випуск етилованого бензину в Європі вдалося лише до 2000 року.
  • У Росії законодавчо заборонили проводити етилований бензин в 1986 році, але лише в 2003 році було закрито останнє підприємство, яке його проводило.
  • В даний час від випуску етилованого бензину не відмовилися лише найбідніші країни – Ємен, Афганістан і кілька інших держав.

Використання неетильованого бензину істотно збільшує моторесурс машин. Але найголовніше – вихлопні гази завдають значно меншої шкоди здоров’ю людей і не отруюють навколишнє середовище.

Простота виробництва бензину з додаванням тетраетилсвинцю дозволяє організувати його напівкустарний випуск мало не в гаражі. Цим користуються кримінальні і напівкримінальні елементи, продаючи потім свій продукт нелегально, на стихійних точках продажу, або через мережу розповсюджувачів. Щоб уникнути засмічення вихлопної системи свого авто і передчасного виходу з ладу двигуна, потрібно купувати бензин тільки на перевірених заправках, де його якість гарантує висока репутація виробника і вимоги закону.

Читайте також: Як зменшити витрату бензину.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину