Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

460

Незвичайні конструкції автомобільних дверей


Практично всі сьогоднішні автовиробники борються за першість у впровадженні інноваційних технологій у виробництві. У цій гонці стали затребувані всі технічні винаходи минулого століття.

Покращуючи роботу автомобільних опцій, розробники не обходять увагою і двері машин. Вважається, що потенційний покупець повинен звернути увагу на єдину в світі дверну технологію.
Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Крім всім звичних стандартних технологічних рішень, існує ще шість типів конструкцій автомобільних дверей, іноді з досить дивними назвами:

⦁ Двері- “метелики”.
⦁ Самогубець.
⦁ Крило чайки.
⦁ Двері-ножиці.
⦁ Розсувні.
⦁ Двері-балдахін, або навіс.
Не заходячи далеко в історію створення тих чи інших конструкцій, не розбираючи і не аналізуючи переваги і недоліки технологічних рішень (або технобреда деяких інженерів), розглянемо основні параметри представлених дверей на конкретних машинах.

Дивіться також: 2017 Женева: Mercedes-AMG GT Concept, чотири двері і 805 коней

Варто сказати, що тільки ексклюзивні моделі автомобілів (компаній Koenigsegg Regera, Lamborghini, Spyker і ін) мають комплектацію дверей такого типу — це обумовлено як високою ціною автомобіля, так і складністю конструкції.

Прикладом компанії, яка успішно впроваджує нові дверні технології, може служити Ford, який нещодавно представив нову модель B-MAX. У цьому автомобілі вдало поєднані звичайна дверна система і розсувні задні двері без B-стійки, що полегшує доступ в салон.
Досить складно групувати всі сучасні дверні системи певного типу, оскільки багато моделі поєднують в собі кілька інженерних рішень. Але хоча б є можливість визначити, в який бік дана двері буде відкриватися.

Двері-метелики

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Дверцята-метелики найчастіше встановлюються на суперкари. Вони надають моделі особливо агресивний вигляд — на це і був початковий розрахунок. При цьому питання, як пасажири будуть проникати в салон, конструкторів зовсім не цікавив.

Дивіться також: Як запобігти замерзанню дверей автомобіля

Система «метелик» схожа на систему «двері-ножиці», яка дозволяє дверям рухатися трохи назовні і потім вгору. При такій оптимізованої конструкції стає простіше потрапити в салон, хоча зручність пасажира і водія – це, судячи з усього, останній питання, що цікавить виробника.

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Популярні моделі авто, які використовують двері-метелики: Enzo Ferrari, Saleen S7, Mercedes Benz SLR McLaren і McLaren F1. В останніх серіях Mercedes були використані не точні розробки метеликів, а злегка модифіковані системи дверних кріплень.

«Двері для суїциду»

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Незважаючи на те, що дверна конструкція носить таку незвичайну назву, її технологія розрахована на впровадження в звичайні автомобілі для міста. Вже сьогодні випускаються серії авто з подібною дверної конструкцією. Найкращим прикладом може служити новий Opel Meriva, що використовує технологію Flex Doors, яка копіює «суїцидні двері» з невеликими модифікаціями.

В кількох словах: «двері для самогубств» — це ті, які відкриваються в протилежну сторону від звичайних. Їх кріплення встановлюється на задній стійці.
Свою назву двері отримали завдяки поширеною історії про те, що пасажири, які намагалися закрити таку двері під час руху автомобіля, просто вивалювалися з салону.

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Дійсно, протистояти повітряному потоку складно, але за іншою не менш популярною версією таку назву двері отримали тому що, пасажири, впоравшись зі страшною конструкцією дверей, перелякалися, розлютилися, дочекалися зупинки авто, витягли водія з салону та вбили його…

Історія виглядає цілком виправдано. Автомобілі, в яких використовується вбивча конструкція: Opel Meriva (був представлений на автосалоні в Женеві 2010), Rolls Royce Phantom, Spyker D12, 1940 Peugeot 601 і Mazda RX-8 2011 року.

Крило чайки

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Не можна говорити про цю дверної конструкції і не згадати ім’я німецького виробника Mercedes-Benz. Двері «крило чайки» були вперше встановлені на гоночний автомобіль Mercedes-Benz 300SL в 1952 році. Конструкція gullwing насправді відкривається вгору і встановлена на даху. Можна сказати, що даху автомобіля як такої при відкритих дверях немає.

Натхненний крилами чайки, Mercedes винайшла не тільки екзотичну конструкцію автомобільних дверей, але і зробив зовнішній вигляд своєї машини більш агресивним. Його технологія виявилася дуже корисною для паркування авто у великих містах, де завжди є обмеження паркувальних місцях.

Моделі авто, в яких використовувалися gullwing двері: Mercedes-Benz SLS AMG, Gumpert Apollo, DeLorean DMC-12 і Pagani Huayra.

Двері-ножиці

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Якщо ви — фанат автомобілів, можливо, ви любите Ламборгіні. Але якщо ви — шанувальник саме цієї марки, безумовно, такі двері вам давно відомі. Незважаючи на те, що Lamborghini використовують дану конструкцію дверей тривалий час, автором «дверей-ножиць» слід вважати іншого італійського виробника — Alfa Romeo був першим брендом, який представив ножичний технологію в концепції Carabo 1968 року. Автомобіль заснований на дизайні, створеному Марчелло Гандіні.

Дверна конструкція досить проста. На передній двері встановлені звичайні шарніри зі зміненим кутом повороту, і замість того, щоб обертатися назовні (як це відбувається у звичайній двері), вони піднімаються, використовуючи вертикальну конфігурацію.

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Очевидно, що у вузьких місцях стоянки такі двері будуть дуже корисні. Шарнірна система широко використовується в моделях: Lamborghini Aventador, Diablo, Murcielago, Reventon, Spyker C8 і C12 Zagato, Bugatti EB110, Honda HSC (в дещо зміненій технології).

Розсувні або приховані двері

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Без сумніву, багато хто знає, що являє собою розсувні двері — їх можна бачити скрізь, ними укомплектований весь громадський транспорт. Багато мікроавтобуси використовують подібну конфігурацію двері, щоб зручніше було сісти в салон.

Дана конструкція монтується на рейкову доріжку і відкривається при горизонтальному ковзанні. Причому конструкція може складатися як з однієї суцільної двері, так і в модифікації — дві розсувні панелі.

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей
Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Самий цікавий момент полягає в тому, що виробники монтують такі двері на легкові автомобілі. В основному це відбувається з-за їх спроб поліпшити доступ в салон. До того ж при обмеженому просторі парковки розсувні двері універсальні. Автомобілі, в яких використовується розсувна система: Renault Kangoo, Peugeot 1007, Citroen C8, Chrysler Voyager і Kia Sedona. В останніх автомобілях встановлено модифікована система.

Двері навіс

Добірка самих незвичайних автомобільних дверей

Якщо важко уявити, що собою являє така конструкція, достатньо буде просто згадати двері літака. Двері-навіс розташована поверх транспортного засобу і відкривається вгору. При цьому місця для такої маніпуляції повинно бути достатньо. Якщо не потрібно відкривати двері автомобіля, то можна паркуватися на відстані 10 см від іншої машини, а якщо ні…

Дивіться також: 10 приголомшливих автомобільних технологій, які так і не стали популярними

Ці двері назвали «нічним кошмаром», але така назва не завадило працівникам з Volkswagen використовувати дану конструкцію у своєму 1-літровому автомобілі.

Ferrari намагалися впровадити навісну технологію двері в концепції Modulo 1970 року.

Далі за всіх в цьому відношенні зайшов Saab. Компанія намагалася створити аналогічну конструкцію автомобільних дверей в моделі Aero-X, 2006. На жаль, ці розробки не отримали промислового розмаху, але при наявності у клієнта вагомого банківського рахунку Сааб гарантує встановлення в автомобіль будь-яких дверей.

Сьогодні звичайні двері найбільш популярні у водіїв, і інженери високого польоту дивуються, чому їх конструкції дверей, які дійсно допомагають паркуватися у вузьких місцях, залишаються незатребуваними.

Автор: Сергій Василенков