Ознаки несправності датчика детонації

462

Датчик детонації сьогодні встановлюється на більшість автомобілів, паливом для яких виступає бензин або скраплений газ. У цій статті ми розглянемо основні ознаки несправності датчика детонації, його призначення, принцип роботи та способи перевірки працездатності.

Зміст

  • Детонація в двигуні
  • Принцип роботи датчика детонації
  • Симптоми несправності і перевірка датчика
  • Відео про датчик детонації

Детонація в двигуні

Під детонацією в автомобільному двигуні увазі, мимовільне займання повітряно-паливної суміші без участі електричної іскри. Це явище дуже шкідливий для двигуна і власне датчик детонації покликаний боротися з цією проблемою.

Виникає детонація паливно-повітряної суміші при достатньо високому тиску. Характерно, що чим нижче октанове число бензину, тим менший тиск потрібно для детонації. Але не тільки октанове число може стати причиною виникнення детонації в двигуні. Буває, що у двигуна є схильність до подібної проблеми із-за конструктивних особливостей. Температурний режим та інші фактори експлуатації двигуна, так само можуть призводити до виникнення детонації.

Детонація негативно впливає не тільки на саму роботу двигуна, але і на стан поршневої групи та інших частин силового агрегату. Тому конструктори та інженери намагаються це явище всіляко мінімізувати або взагалі уникнути його появи. Саме для цього і був придуманий датчик детонації.

Принцип роботи датчика детонації

Датчик детонації на ВАЗ

Датчик детонації – пристрій дуже навіть просте. В основі його лежить п’єзоелектричний ефект. Суть цього ефекту полягає в тому, що п’єзокристал, при механічному впливі, генерує різниця електричних потенціалів, або простіше кажучи, електрична напруга. Таким чином, датчик, який кріпиться на блоці циліндрів, уловлює вібрацію, неминуче виникає при появі детонації, і дає знати про неї електронного блоку управління двигунів. А вже ЕБУ приймає необхідні заходи для усунення з’явилася детонації. Це може бути, зміна складу паливно-повітряної суміші, підстроювання кута випередження запалювання, або інша команда виконавчим механізмам автомобіля.

Виділяють два основних типи датчиків детонації:

  • широкосмугові датчики детонації;
  • резонансні датчики детонації;

Широкосмугові датчики детонації відстежують роботу мотора не тільки після відключення запалювання і на малих обертах, але і в робочих режимах. Вони здатні генерувати електричні сигнали в широкому діапазоні частот. Звідси і назва. Датчик жорстко кріпиться до корпусу мотора, так як ослаблене кріплення, є досить серйозною перешкодою для роботи датчика.

Резонансні датчики використовують явища резонансу, що виникають на малих обертах роботи мотора. Такі датчики генерують достатньо потужний імпульс, а тому в їх конструкцію входить спеціальний захисний резистор. Датчики детонації резонансного типу, здатні відфільтровувати сторонні механічні дії, з детонацією ніяк не пов’язані. Такі датчики кріпляться на власне різьбове з’єднання, не настільки жорстке як у своїх широкосмугових побратимів.

Читайте також: Ознаки несправності датчика распредвала.

Симптоми несправності і перевірка датчика

Власне основною ознакою виходу з ладу датчика детонації, є поява самої детонації. Але, це не єдиний симптом цієї проблеми. Крім цього, можуть виникати ривки в роботі мотора, обороти починають плавати, може зростати споживання палива. Тим не менш, в цілому ряді випадків, вихід з ладу датчика детонації, може довгий час ніяк не позначатися на роботі автомобіля. Більш того, навіть комп’ютерна діагностика, не завжди здатна визначити поломку датчика детонації.

Є способи перевірити роботу датчика детонації, прямо у власному гаражі. Але для цього у вас повинні бути певні навички, а так само мультиметр.

  • Перший спосіб полягає в тому, що при заведеному двигуні, що працює на холостому ходу, з датчика детонації постукують чимось металевим. Якщо мотор відгукується на це підвищенням обертів, значить з датчиком все в порядку. Якщо ж ні, прилад ймовірно пошкоджений або чому-небудь не працює.
  • Другий спосіб перевірки датчика детонації, вимагає демонтажу цього приладу. Для чого, буде не зайвим від’єднати мінусовий дріт від акумулятора. Знятий датчик підключають до мультиметру в режимі вимірювання напруги. Далі, по ньому знову-таки починають постукувати. Датчик повинен відповісти на ці постукування електричними імпульсами, які реєструються мультиметром. Такий метод, хоча і більш складний, але менш небезпечний. Але в будь-якому випадку, слід почати з ретельного огляду кріплення і підключення датчика детонації.

Якщо кріплення датчика ослаблене, він може працювати неправильно, і тоді, все що від вас вимагається, це щільніше закріпити датчик. Так само уважно огляньте провід за допомогою якого, датчик підключений до бортової системи. Огляньте сам провід, його оплітку, а так само місця з’єднання. Часто, саме такі дрібниці є причиною порушень в роботі датчика детонації. Якщо ж датчик все-таки зламався, то його доведеться міняти.

Читайте також: Ознаки несправності датчика положення колінвала.

Відео про датчик детонації

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда