Як працюють пятицилиндровые двигуни: Відео

306

Volkswagen побудував унікальний двигун VR5: Як він працює?

Про особливості одного з найбільш дивних двигунів, вироблених в сучасності, – пятицилиндрового V-образного мотора Volkswagen, або, як його позначає сам німецький автовиробник, VR мотора, розповідає беззмінний ведучий пізнавального YouTube каналу Джейсон Фенске.

Дивіться також: Головні плюси і мінуси двигунів з безпосереднім уприскуванням палива

Мова в сьогоднішньому короткому відео піде про 2.3-літрової модифікації VR мотора GZ від VW. В блоці з найбільшим розвалом циліндрів, пояснює Фенске, ховається нестандартне їх кількість – п’ять, на схемі зображено три циліндра праворуч, два ліворуч.

На схемі (зліва вгорі), як видно, розставлені цифри – це порядок рахунки циліндрів в блоці VR. Рахунок роботи системи запалювання, запаливающей повітряно-паливну суміш дещо інший: 1-2-4-5-3, тобто робота циліндрів в моторі виходить циклічною.

Як працюють пятицилиндровые двигуни: Відео

Навіщо взагалі був зроблений цей дивний мотор з розвалом 15°, запитаєте ви? Відповіддю буде два основні плюси: мала вага і компактність. Саме з причини зниження ваги і зменшення габаритів Фольксваген, випустивши спершу шестициліндровий силовий агрегат з серії VR, вирішив зменшити кількість циліндрів до п’яти. Вага зменшився ще більше, а потужність, незважаючи на зниження, не мала негативного впливу на характеристики тих машин, куди встановлювалися дані мотори.

Тим самим Фольксваген як би зайняв пустовавшую раніше нішу між 4 – і 6-линдровыми V-подібними двигунами.

Перші версії VR-моторів розвивали 150 кінських сил і мали всього по два клапани на циліндр. Збільшивши кількість клапанів вдвічі, VW додав і 20 сил, отримавши в підсумку 170 коней. Непоганий результат для не дуже великого мотора.

Багато вважають, що даний тип силового агрегату ближче до V-образного мотора, однак це не так. VR-версія набагато ближче до рядному силового агрегату як за схемою роботи циліндрів, так і за наявності одного розподільного валу (хоча є версії з двома валами), приводить клапани по праву і ліву сторону від себе.

Як працюють пятицилиндровые двигуни: Відео

Ще одним цікавим нюансом є абсолютно нестандартне кріплення шатунів до колінчастого валу. Шатуни в буквальному сенсі розведені по максимуму один від одного. Таким чином, центр циліндрів не збігається з центральною частиною коленвала. Німецьким інженерам довелося докласти чимало зусиль для того, щоб відбалансувати всю цю систему, бо, з одного боку колінчастого вала знаходиться два поршня, з іншого – три.

Відповідно, розрахунок коленвала повинен бути такий, щоб баланс був близький до ідеального, інакше серйозних або навіть руйнівних вібрацій не уникнути.

Нестандартно розташування впуску і випуску. На схемі впускні колектори зображено синім, випускні – червоним. Труби колекторів, як видно, ще і повинні бути різної довжини, що потребувало вирішення додаткової нестандартної задачі в розрахунку вигинів для протидії зворотного тиску вихлопних газів.

Як працюють пятицилиндровые двигуни: Відео

Отже, висновок: навіщо Volkswagen зробив цей мотор? Він представлявся їм золотою серединою, більш потужним аналогом чотирициліндрових силових агрегатів. Але останні роки розвитку рядних турбочетверок показали їх перевага перед самим дивним V-подібним двигуном від Фольксваген.

Відео:

Ось подивіться до речі, як працює п’ятициліндровий двигун на VW Golf. Приголомшливий Звук: