Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

1146

Водії-новачки повинні не тільки вміти водити автомобіль.

Як правило, водії-початківці надалі будуть постійно стикатися з різними проблемами, які періодично будуть виникати в процесі водіння і володіння своїм першим автомобілем. Для більшості таких водіїв будуть потрібні роки, щоб набути впевненості за кермом. Причому це стосується безпосередньо не тільки самого водіння, але і відноситься безпосередньо до самого автомобіля.

На жаль, в останні роки багато водії-новачки володіючи автомобілем, про нього фактично нічого не знають. У підсумку це призводить до того, що багато водіїв і навіть досвідчені за нинішніми мірками, практично не знають, як долити омиває рідина склоомивача, встановити запасне колесо і т. п. в своєму автомобілі.

Це дуже сумно, бо ми вважаємо, що кожен водій хоча б в теорії повинен розуміти, як працюють в автомобілі основні системи. Адже розуміння принципів роботи автомобіля дозволяє зрозуміти, як може повести себе машина на дорозі в тій чи іншій ситуації. Природно це в першу чергу впливає на безпеку. Тому ми вирішили скласти список тих принципів, якими повинен керуватися кожен початківець водій після того, як отримає свої перші водійські права.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Хочемо сказати, що крім знань кожен водій новачок отримав права, повинен постійно для самого себе вдосконалюватися, покращуючи свої початкові навички не тільки водіння, які отримав в автошколі. Перш за все водій-новачок повинен понимаеть, що без достатнього досвіду вам ніколи не стати хорошим водієм.

Але не турбуйтеся, якщо у вас щось довго не виходить за кермом навіть опісля певного часу. Пам’ятайте, що всі необхідні навички водіння прийдуть до вас у дальнейщем поступово. У будь-якого водія раніше, а у кого-то трохи пізніше. Всі ми різні. Але незважаючи на це, кожен водій рано чи пізно набере певний досвід для себе на дорозі і стане набагато професійнішим і впевненіше.

1) Водій-новачок повинен знати в автомобілі – “що є що”

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Якщо ви вже отримали свої перші водійські права і є щасливим володарем свого першого автомобіля, то для того, щоб швидше стати більш впевненим у собі на автошляхах необхідно, як можна швидше вивчити свою машину і разом з тим зрозуміти, як працюють в ній її основні компоненти.


По-перше, ви повинні в першу чергу розібратися в своїй машині, що означає кожен її агрегат і за що відповідає в ньому кожна кнопка. У тому числі ви повинні обов’язково вивчити наявну у вас керівництво на автомобіль, щоб вивчити основні значки на приладовій панелі. Особливо ретельно вивчити призначення піктограм тих попереджень, які в процесі експлуатації можуть з’являтися на приладовій панелі.

А так само ви повинні конкретно розуміти, де і як розташовані гальмівні колодки, як повинна працювати гальмівна система авто в її справному стані, щоб у випадку несправності останньої, вчасно зрозуміти, що в машині несправні гальма.

Крім цього вам потрібно вивчити підкапотний простір машини. По-перше, хоча б для того, щоб для вас підкапотний простір авто не залишилося якимось таємничим і страшним місцем.

По-друге, таке розуміння дозволить вам навчитися перевіряти рівень масла в машині, доливати рідину, що охолоджує, і підливати рідина склоомивача.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Ні звичайно, ми не закликаємо вас навчитися розбиратися у всіх механічних частинах підкапотного простору, але Ваше завдання вивчити якомога більше компонентів в автомобілі з однією метою, розбиратися і розуміти, що і за що в машині відповідає.

Завдяки цьому в разі несправності в підкапотному просторі, ви зможете вчасно розпізнати, що сталося з вашим автомобілем.

А це додасть вам упевненості в собі на дорозі. Особливо далеко від свого будинку.

Справа в тому, що багато водії-новачки саме із-за різних страхів і незнань пристрої їх автомобіля, відмовляють собі в пересуванні на великі відстані, експлуатують машину в прилеглих районах від свого місця проживання. У цьому випадку вони просто позбавляють себе такої переваги, як володіння автомобілем.

Погодьтесь з нами, що поруч з будинком поїздки можуть здійснюватися і на таксі або на громадському транспорті.

Автомобіль є засобом свободпого пересування.

2) Вивчіть, як працює ваш автомобіль

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Як правило, моторизовані транспортні засоби працюють дотримуючись певних принципів, які є загальними як для автомобілів, так і для мотоциклів усіх видів. Тому рекомендуємо вам вивчити загальні принципи роботи вашого транспортного засобу з метою, розуміння принципів роботи різних систем автомобіля.

Для цього, ви можете знайти безліч корисних відео-роликів в самому Інтернеті, в різних простих підручниках з автоделу, а також в їх инфографиках. Весь цей матеріал допоможе вам у доступній формі вивчити та зрозуміти, як працює ваш автомобіль.

Розуміння принципу роботи автомобіля не тільки додасть вам впевненості у володінні вашою машиною, але й розбиратися в ній. Наприклад припустимо, навіть, якщо ви не вмієте ремонтувати автомобіль, але розбираєтеся в теорії, ви зможете захиститися від обману при ремонті машини в автосервісі, де, зазвичай недобросовісні автомеханіки полюбляють “розводити клієнтів на гроші”, як правило, недосвідчених водіїв-новачків.

Погодьтеся, принцип роботи основних систем в машині дозволяє вам зрозуміти, обманює вас автослюсар намагаючись при цьому “вичавити” з вас, як можна більше грошей, чи ні.

3) Навчитеся робити в машині елементарні речі

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Дізнавшись, як працює автомобіль ви також зможете самостійно діагностувати проблеми з машиною в процесі її експлуатації. Ні, ми не говоримо, що вам потрібно взяти гайковий ключ і почати бруднити руки, тобто простіше кажучи навчатися ремонту автомобіля. Ми маємо на увазі те, що необхідне розуміння хоча б поверхневого принципу роботи всіх основних систем автомобіля, дозволяє і дозволить вам надалі вчасно виявити сторонні шуми у роботі різних компонентів автомашини.

Завдяки цьому ви вчасно зверніться в технічний центр для подальшої діагностики свого автомобіля. Це дозволить вам найчастіше уникати більш глобального ремонту, так як своєчасне виявлення дрібної поломки запобігає виникненню в машині більш серйозної поломки.

Так само завдяки розумінню принципів роботи автомобіля ви зможете більш простіше пояснити автомеханіку, що виникла у вас проблему, завдяки чому він зможе відразу зрозуміти, що у вашій машині вийшло з ладу.

Крім того ми вважаємо, що кожен водій просто зобов’язаний навчитися робити самостійно ряд речей без чиєїсь сторонньої допомоги.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Наприклад, будь-якому водієві повинно бути соромно, якщо він не знає і не вміє міняти проколене колесо на запасне.

Дивно, але факт, що сьогодні дійсно на наших дорогах немало водіїв, які реально не знають, як поміняти пошкоджене колесо на запасне.

Ви думаєте, що це важко? Насправді цьому може навчитися навіть сама тендітна дівчина. Природно, що окрім заміни колеса на запасне кожен водій повинен ще обов’язково, вміти перевіряти тиск в колесах.

Також, кожен водій просто зобов’язаний вміти самостійно перевіряти рівень масла в двигуні, в коробці передач, а разом з тим перевіряти рівень та інших рідин в машині. Погодьтеся, нерозумно буде просити когось, залити в бачок омивача лобового скла склоомиваючі рідина.

4) Кожен водій зобов’язаний знати, що робити при аварії

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Немає нічого гіршого на дорозі, як потрапити в аварію. На жаль від дорожньо-транспортної пригоди ніхто з нас волителей, не застрахований. Навіть водій-професіонал з величезним стажем водіння. Тому кожен водій зобов’язаний для себе знати, що робити у випадку ДТП.

І так, давайте уявимо, що аварія все ж таки відбулася. Ви знаєте, що ви повинні робити в першу чергу?

Для початку і це природно, вимкніть двигун і вийміть ключ із замка запалювання. Переконайтеся, що ваш автомобіль не горить. Потім за допомогою ручного гальма (або натисніть кнопку ручника), щоб ваша машина не скотилася з місця.

Детальніше про алгоритм всіх ваших дій ви можете також дізнатися у нашому довіднику: “Що робити при ДТП?”

Не поспішайте після аварії виходити чи вибігати з машини. В першу чергу Ви повинні переконатися, що ви цілі. Далі, якщо ви в машині не одні ви повинні переконатися, що всі пасажири цілі і неушкоджені. Таким чином переконавшись, що ваше тіло не отримало жодних серйозних ушкоджень перевірте стан своїх пасажирів.

Далі, переконавшись, що з вами і з вашими пасажирами все нормально можете обережно виходити з машини, при цьому контролюючи огляд автодороги, щоб випадково не опинитися під колесами іншого транспортного засобу.

Потім ваше завдання полягає в наступному, перевірити стан іншого водія і його пасажирів, які могли знаходитися в іншій машині, яка зіткнулася з вашою.

Переконавшись, що з іншими учасниками дорожнього руху все нормально, треба дати собі кілька хвилин, щоб заспокоїтися, ну а потім приступати до оформлення ДТП.

Якщо ви оформляєте аварію без співробітників ГИБДД (за Європротоколом), то перш ніж прибирати автомобілі з проїжджої частини, обов’язково сфотографуйте всі транспортні засоби, які брали участь в аварії.

Зробіть максимальна кількість знімків з різних місць і ракурсів.

Якщо у вас є розбіжності з іншим водієм, то викликайте співробітників ДПС для оформлення аварії.

В цьому випадку радимо вам також подбати і про свідків аварії, так як в силу того, що інший водій не згоден зі своєю провиною, то значить існує і певний ризик, що головним винуватцем цього ДТП можуть визнати саме вас.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Нажаль таких випадків у нашій країні не так вже й мало. Наприклад тоді, коли винуватець аварії має зв’язки в органах ГИБДД.

Також, якщо у вашій машині встановлений відео реєстратор, то після аварії подбайте про збереження відеозапису. Для цього після ДТП, краще відразу витягнути з відеореєстратора флеш-карту і сховати її. А ще краще – подзвонити кому-небудь із знайомих, які змогли б під’їхати на місце аварії і забрати у вас “флешку”.

Якщо ваша машина застрахована за полісом Каско, то після аварії ви повинні повідомити про це у вашу страхову компанію. Далі дотримуйтеся зазначенням страховика.

5) Ви повинні знати, як потрібно вести себе за кермом у несприятливих умовах

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Ви отримували свої права після успішної здачі іспиту в місті і, напевно в сонячну погоду? А значить, Ви найчастіше їздили в автошколі з автоінструктором в гарну погоду? Счмтайте, що Вам пощастило. До превеликий жаль найчастіше вам доведеться їздити далеко не в таких ідеальних погодних умовах, як би хотілося.

Тому ви повинні бути готові до будь-яких погодних умов на дорозі, які часто і різко можуть змінюватися під час ваших поїздок.

Якщо негода застала вас у той момент, коли ви перебуваєте за кермом, головне не панікуйте і зберігайте спокій. Наприклад, якщо пішов сильний дощ, то ви повинні відразу знизити швидкість руху на половину, тобто в два рази. Потім ви повинні переконатися, що ваші колеса зберігають нормальне зчеплення з дорогою.

Якщо ви відчуєте, що кермо став дуже легким, то це означає ,що зчеплення передніх коліс з дорогою стало гірше. Тому, знизьте терміново швидкість руху ще.

Як ви самі розумієте, що водіння в дощ або сніг не може зрівнятися з керуванням машиною в сонячну погоду.

Але все ж погана погода не повинна вас лякати. Природно, що в погану погоду ризики потрапити в ДТП суттєво збільшуються, але знайте, все в першу чергу залежить тільки від вас.

Якщо ж ви є водієм-новачком і намагаєтеся уникати поїздок в погану погоду, то ви не повинні забувати, що рано чи пізно ви все одно опинитеся на дорозі в невідповідну і погану для вас погоду, і в цьому разі на жаль напевно, неабияк заволнуетесь, запаникуете і розгубитеся. Тому боятися поганих погодних умов на дорозі не треба. Потрібно просто бути готовим до таких умов от і все. І тоді страх поганої погоди сам по собі зникне і піде.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Що найголовніше при русі на автомобілі у погану погоду? В першу чергу це невелика середня швидкість руху і збільшена дистанція до інших транспортних засобів. Крім того, в дощ або снігопад треба уникати різких неплавных рухів самим кермом, а також і різкого гальмування. Намагайтеся все робити плавно.

Завжди пам’ятайте, що позаду вас теж водій, він може не встигнути зупинити свій автомобіль. Тому, намагайтеся завжди стежити не тільки за своїми діями, але і за машиною з водієм, які знаходяться позаду вас.

І ще потрібно пам’ятати, що на мокрій дорозі завжди треба опасайться аквапланування, в яку може потрапити будь-який автомобіль. Навіть той-же позашляховик, за кермом якого може знаходиться водій професіонал. Що таке аквапланування і як з ним боротися, ви можете дізнатися докладніше – тут.

Таким чином не забувайте, що будь-яка дорога в будь-яких умовах це підвищене джерело небезпеки. Тому завжди залишайте місце для маневру в разі такої необхідності. Наприклад, у разі помилки іншого водія, який рухається поруч з вами.

6) Уникайте гніву на дорозі

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

За кермом автомобіля більшість водіїв легко вивести з себе. Справа в тому, що для багатьох водіїв часті і довгі поїздки в автомобілі є стресом. Тому на дорозі ви часто зустрічаєте так багато нервових водіїв. Саме тут небезпечне те, що такі водії прищеплюють та іншим учасникам дорожнього руху таке ж нервове напруження.

Кожен водій повинен вміти контролювати себе за кермом зберігаючи спокій і незалежно від того, що відбувається навколо. Справа в тому, що гнів ніколи не принесе вам нічого позитивного. Пам’ятайте, що коли ми нервуємо наш мозок не здатний приймати раціональні та правильні рішення. За деякими даними через люті і гніву щодня на дорогах Росії відбуваються сотні аварій.

Тому вчіть себе спочатку бути спокійними за кермом, щоб на дорозі не сталося. Таким чином Ви зможете стати в подальшому хорошим водієм.

Якщо ж у вас раптово з’являється непереборне почуття гніву на іншого водія, просто візьміть і утримайтеся від своїх непотрібних емоцій, які можуть вам нашкодити. Краще відпочиньте на що-небудь інше. Так, нехай хтось з водіїв на дорозі сьогодні буде не правий, але це не означає, що ви повинні зриватися на нього. Можливо у нього, сьогодні, щось таке сталося в житті або у нього був дуже важкий день на роботі, а може водієві в цей самий момент просто хворіє.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Погодьтесь з нами, адже існує безліч причин чому водії на дорозі часто роблять щось не так, дратуючи тим самим інших учасників дорожнього руху. Але це зовсім не означає, що потрібно направляти на них свій гнів і неприборкану енергію. Навіть у тому випадку, якщо хтось зробив на дорозі щось погане і не вибачився. Повірте, ні вам треба навчати таких людей.

Якщо ж ви, навпаки, стали жертвою чиєїсь люті на дорозі, то не провокуйте агресивного водія своїми якимось відповідними діями. Краще пропустіть конфліктного водія вперед. Ні в якому разі не відкривайте вікно свого автомобіля, якщо агресивний водій показує вам, аби ви відкрили його. Покажіть жестами агресивному водію на те або про те, що ви жалкуєте про події і ви розумієте, що ваші дії його розлютили.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Також завжди пам’ятайте, що агресивна реакція (наприклад крик) не зможе вплинути позитивно на конфліктну ситуацію, а навіть навпаки, зможе спровокувати серйозний конфлікт на дорозі. Будьте розумні і мудрі. Ваше завдання полягає в тому, що б спустити конфлікт на гальмах перш ніж хто-небудь постраждає. Ви повинні бути вище розуму на відміну від різних водіїв-провокаторів і агресорів.

7) Ніколи не сідайте за кермо в стані сп’яніння

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Напевно всі з нас знають, що наркотики і алкоголь не сумісні з дорогою. Але чому тоді в нашій країні така величезна кількість водіїв, позбавлених водійських прав за керування автомобілем у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння?

Що рухає тими людьми, які, нехтуючи законом, своєю безпекою і разом з тим безпекою своїх пасажирів та інших учасників дорожнього руху сідають за кермо в стані алкогольного, а ще гірше наркотичного сп’яніння? На жаль на це питання вам не відповість жоден світовий експерт в області дорожнього руху, а також не один Нобелівський лауреат з психології.

Водії-новачки ж, повинні виробити для себе конкретне табу, що сідати за кермо в стані сп’яніння не можна, точно так само, як не можна приймати мед.препарати і таблетки без рецепта і консультації лікаря, рівнозначно – як не можна курити під час вагітності і здійснювати т. п. дії.

Ви повинні пам’ятати, сідаючи за кермо у нетверезому стані ви не тільки грубо порушуєте закон, але й ставите під загрозу всіх учасників дорожнього руху. Не сідайте за кермо навіть тоді, коли вам здається, що ви перебуваєте в більш-менш нормальному стані. Пам’ятайте, що алкоголь уповільнює реакцію людини, що може призвести до ДТП.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Найстрашніше тут те, що під впливом алкоголю і наркотиків водії не усвідомлюють свого конкретного стану, вони, як правило вважають, що професіоналізм за кермом не можна пропити чи не проп’єш. Але це зовсім не так. Пам’ятайте, що дорога не прощає помилок.

В тому числі ми хочемо застерегти наших молодих починаючих свій шлях за кермом автомобіля водіїв. Ніколи не сідайте за кермо в стані похмілля, навіть якщо вважаєте, що рівень концентрації алкоголю у видихуваному вами повітрі відповідає встановленій законом нормі.

Справа в наступному, що сідаючи за кермо з похмілля ви точно також ризикуєте, так як згідно з дослідженнями було встановлено, що людина, що знаходиться в похмільному синдромі, має точно таку ж реакцію людини, який не спав більше доби. Робіть з цього висновок. Природно, що в такому стані водій не зможе адекватно сприймати ситуацію на дорозі.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Пам’ятайте, ніколи не сідайте за кермо, якщо ви регулярно або періодично приймаєте сильнодіючі лікарські препарати, які відпускаються за рецептом лікаря. Особливо, якщо в анотації до ліків є попередження виробника, про небезпеку керування автомобілем під дією містяться діючих речовин у ліках.

Тому, при прийомі будь-якого ліки бажано уважно прочитати інструкцію-анотацію до нього, щоб з’ясувати і впевнитися, чи впливає прийом ліків на здатність керування автомобілем.

8) Залиште свій телефон в спокої

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Мобільний телефон прийшов в наше життя назавжди. Сьогодні вже багато хто не розуміють, як можна було раніше жити без телефону. Для багатьох телефон став чимось особливим. З ним тепер сплять, тренуються, беруть душ, ходять на побачення і т. п. Ми не мислимо своє життя без смартфона і Інтернету. І в принципі в цьому немає нічого поганого. Але коли мова заходить про управління автомобілем, то всім без винятку водіям потрібно забути про своєму смартфоні, який є підвищеним джерелом небезпеки на дорозі, на увазі того, що може сильно відволікати вашу увагу при їзді.

Так, сьогодні у сучасних автомобілях стали доступними системи Bluetooth, які дозволяють підключити ваш телефон до інформаційно-розважальної системи машини, завдяки чому у нас з’явилася можливість більш безпечно користуватися мобільними телефонами під час керування автомобілем. Так існують різні комплекти оснащення автомобіля гучним зв’язком, які дозволяють нам відповідати і здійснювати дзвінки без взаємодії зі смартфоном.

Але ми не рекомендуємо водіям-новачкам взагалі користуватися своїм телефоном навіть з допомогою новітніх автомобільних систем. Бажано, щоб водії-новачки повністю відмовилися від своїх смартфонів до тих пір, поки не наберуться достатнього досвіду водіння і не будуть більш впевнено почувати скбя за кермом.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

А справа все в тому, що все одно будь-які взаємодії з телефоном (нехай навіть через інформаційно-розважальну систему) як-то відволікають водія. Так, зрозуміло, що таке відволікання не буде таким, як при дзвінках зі смартфона під час руху, але все ж, для водія-новачка навіть таке найменше відволікання за кермом може виявитися фатальним.

Тому потерпіть і утримайтеся від використання свого смартфона в машині. Прийде час і ви зможете користуватися ним, як і інші більш досвідчені водії.

Таким чином запам’ятайте, коли ви за кермом – треба забути про телефон, не відповідати на дзвінки, ні на вхідні СМС повідомлення, навіть через систему тієї ж гучного зв’язку.

Якщо ви водій-новачок, то вважайте, що ці системи не для вас. Якщо ж ви чекаєте важливого дзвінка, то перш ніж відповісти на нього, візьміть і зупиніться у безпечному місці, а потім вже відповідайте або передзвоніть.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Пам’ятайте, що ваша безпека коштує набагато більше, ніж будь-який телефонний дзвінок або СМС повідомлення.

9) Завжди дивіться на дорозі туди, куди ви плануєте спрямувати машину

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

Ця рада є основним правилом для безпечного водіння. Так само він допоможе вам і в разі непередбаченої ситуації на дорозі.

Коли ви перебуваєте за кермом, то завжди повинні дивитися туди, на ту ділянку дороги, куди хотіли б, що б перемістився ваш автомобіль.

Наприклад, якщо ваш автомобіль втратив зчеплення з дорогою і його занесло, то ви ніколи не повинні дивитися на перешкоди на дорозі, або на відбійник, так як в цьому випадку ви сильно ризикуєте, можете потрапити саме туди, куди спрямований ваш погляд.

На жаль, наш мозок в екстрених ситуаціях працює дивним чином. Наприклад, якщо щось сталося за кермом, то ми маємо дивну звичку або здатність дивитися на дорогу і саме туди, куди наш погляд в певний момент часу не мав би бути спрямований .

Так само і під час звичайного водіння, ми часто відводимо погляд від дороги відволікаючись на різні перешкоди і відбійники. Це часто призводить до того на дорозі, що відволікаючись на неважливі об’єкти ми на частки секунди втрачаємо увагу, що достатньо для того, щоб потрапити в ДТП.

Тому намагайтеся по можливості ніколи не отвлекайться від дороги і переводити свій погляд на якісь сторонні і непотрібні вам об’єкти. Ваше завдання насамперед навчитися бачити, своїм так званим боковим зором. Тоді ваш мозок не буде змушувати вас відводити очі убік.

При цьому також не забувайте про дзеркала заднього виду, які повинні бути завжди належним чином відрегульовані для вашої максимальної оглядовість дороги. Завдяки їм ви можете контролювати все те, що відбувається на дорозі навколо вашої машини.

10) Вам не треба і не треба доводити, що ви хороший водій

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

У висновку хочемо дати ще одна корисна порада водіям-новачкам, які тільки починають свій шлях за кермом автомобіля. Особливо така рада буде дуже корисний тим молодим водіям-новачкам, які дуже часто хочуть привернути до себе увагу на дорозі.

Ваша задача-не стати на дорозі негативним прикладом для інших учасників дорожнього руху. Ви повинні навчитися думати на дорозі не тільки про себе, про своїх пасажирів, але і піклуватися про інших учасників дорожнього руху.

Прикладіть всі зусилля, щоб ваша поведінка на дорозі було таким же порядним, як і в суспільстві.

Так само запам’ятайте, ви не повинні судити інших учасників дорожнього руху по собі. Пам’ятайте, що всі люди різні, з різним вихованням і з різними соціальними поглядами. Якщо хтось помилився на дорозі, то це не означає, що зараз настане кінець світу. Всі ми коли-то помиляємося. Ставтеся до всіх водіїв філософськи і не реагуйте агресивно на помилки інших автолюбителів. Думайте краще про своє водінні і за одне про те, як стати більш досвідченим водієм.

Не забувайте про те, що міські дороги це не спортивний трек. Тут гонки не доречні. Так само не забувайте, що шосе це не злітно-посадкова смуга, де зазвичай відчувають на динаміку розгону дуже дорогі суперкари.

Десять речей, які повинен знати кожен водій-початківець

І звичайно головне, завжди думайте про тих, хто знаходиться всередині вашого автомобіля. Адже погодьтеся, ваші друзі будуть не в захваті, якщо ви потрапите в ДТП. Так що не варто ризикувати заради захоплених криків ваших друзів.

Будьте мудрішими, навіть якщо вас попросять зробити щось небезпечне за кермом ваші близькі друзі. Дайте їм зрозуміти, що сьогодні ризик зовсім не благородна справа. Краще подумайте про те, що в разі аварії ніхто з них вже не оцінить ваші навички водіння.

Якщо ж вам не вистачає емоцій і вражень на дорозі (на жаль молодим водіям-новачкам це вкрай необхідно), і вам стало нудно водити машину, то це не означає, що прийшов час адреналінових гонок на дорогах вулицями міста.

Пам’ятайте, що автомобіль і звичайні вулиці міста а також заміське шосе, не атракціон, тут не те місце, щоб піднімати собі настрій. Якщо вам потрібні емоції, то вам пряма дорога на спеціальну автоплощадку, тобто на гоночну трасу або автотрек, яких в Росії до речі не так вже й мало. Детальніше про це – тут.

Пам’ятайте, що дорога це підвищене джерело небезпеки і будь-які неправильні або ризиковані дії вчинені вами можуть стати причиною серйозного ДТП.