Ось просте пояснення що таке кінська сила і крутний момент

648

Потужність залежить від крутного моменту.

В автомобільному світі постійно порівнюють автомобілі один з одним. В першу чергу це робиться за допомогою офіційних технічних характеристик, де, як правило, експерти, порівнюють потужність автомобіля, виражену в кінських силах, і максимальний крутний момент, який виражається у Ньютон-метрах. Але що таке кінська сила і крутний момент? Як ці технічні характеристики пов’язані один з одним? Ось цікаве і просте пояснення.

Відомий в англомовному Інтернеті видеоблогер зняв черговий ролик, в якому простою мовою наочно пояснив різницю між крутним моментом і потужністю в кінських силах.

Крутний момент – це просто сила, яка впливає на щось здалеку. Наприклад, в двигуні крутний момент – це та сила, з якою тисне на поршень шатун передає цю силу коленвалу. Колінвал ж перетворює зворотно-поступальний рух поршнів в обертальний момент.

Кінська сила являє собою крутильний момент, помножений на кількість обертів двигуна за хвилину. Зазвичай в цьому випадку обчислюють потужність в кіловатах. Щоб перевести кіловати в кінські сили, потрібно помножити кількість кіловат на 1,36. Ось формула:

P = (Мкр * N : 9549) * 1,36

Р – Потужність в кіловатах

Мкр – крутний момент у ньютон-метрах (Нм)

9549 – поправочний коефіцієнт для зручності підрахунків, щоб не вдаватися у важкі обчислення математичних функцій, таких як косинус-альфа.

1,36 – коефіцієнт необхідний для перекладу кіловат в кінські сили.

Тобто виходить, що кінська сила показує, наскільки швидко двигун може виконати роботу за певну кількість часу. Відповідно, крутний момент і потужність нерозривно пов’язані один з одним. У підсумку виходить, що потужність показує, скільки двигун за одиницю часу створює крутних моментів.

Так що коли справа доходить до вимірювання максимальної швидкості автомобіля або його динаміки з розгону 0-100, 0-200 км/год і т. п., то в першу чергу ви повинні дивитися на кількість кінських сил, так як саме потужність безпосередньо впливає на продуктивність автомобіля за конкретний проміжок. Адже саме потужність показує, скільки той чи інший двигун може виконати роботи за певний період часу.

Але це просте пояснення в двох словах. Також ви можете прочитати ще кілька наших матеріалів по цій темі:

Що таке крутний момент? Що таке кінська сила?

Що важливіше, крутний момент або кінські сили?

Наочно: Ось в чому різниця між потужністю і крутним моментом

У тому числі радимо подивитися відеоролик блогера Джейсона Фэнске, який у традиційній для себе манері простою мовою пояснює складні речі. Правда, англомовний ролик не має професійного перекладу на російську мову.

Тому для тих, хто не знає англійську мову, доведеться включити субтитри і їх машинний переклад на російську мову. На жаль, переклад, природно, виходить корявий, але тим не менш дає зрозуміти багато речей, які відбуваються всередині двигуна.