Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

255

Чому Tercel – одна з найбільш незвичайних тойот

У грудні 2006 на штат Колорадо обрушилися дві снігові бурі поспіль, які згодом прозвали «Святкові бурі 2006». Я не знав про майбутню бурю, яка увійшла в історію, коли їхав на своїй дводверної канарково-жовтого Toyota Corolla-Tercel 1982 року випуску. Коли почався снігопад, видимість на дорозі впала і трафік на дорозі розсіявся. Я ж безпечно пробирався крізь бурю у своїй Toyota.

Багато хто вже й не пам’ятають, що Toyota Tercel була не тільки першою передньопривідною тойотою, але ще й найбільш важливою і цікавою моделлю цієї компанії.

Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

До того часу, як Corolla-Tercel з’явилася на ринку США в 1980, в цій країні вже були передньопривідні машини, такі як Honda Civic, Renault Le Car і Volkswagen Rabbit і Dashers. Багато з цих автомобілів були вже другим поколінням передньопривідних машин. Перша хвиля складалася з таких моделей, як Fiat 128, Renault 16, Subaru Stars і Saab V4, але про ці машини швидко все забули. (Були ще більш ранні моделі передньопривідних автомобілів, але вони стерлися з пам’яті ще швидше і люди знали про них, тільки завдяки їх дуже химерної механіки).Навіть заклятий ворог тойоти Nissan вивів свій Datsun F-10 на американський ринок в кінці 1970х.

Ультраконсервативна Toyota, схоже, запізнилася на цю вечірку передньопривідних авто, але у неї були на те свої причини. У передньопривідних автомобілів 1970х були дуже цікаві особливості управління. Дорослі читачі, напевно, пам’ятають, як це тиснути на газ Civic першого покоління і виїжджати на іншу смугу без вашого бажання. Типове мимовільне силове підрулення.

Навіть у відносно цивілізованого Le Car від Renault були помічені коливання коліс при прискоренні на дорозі з вибоїнами і на слизькій дорозі. Звичайно, адреналін ви відчуєте, але я не думаю, що водії чекали саме цього, що вже говорити про солідних і стриманих шанувальників Toyota.

Дивіться також: Чому Toyota Supra стала легендою

Як виявилося, Toyota нікуди не запізнилася, компанія вирішила не піддаватися масовому психозу і не виводити на ринок передньопривідний автомобіль, поки він не буде таким же якісним, як і задньопривідна Corolla. Насправді, Toyota пильно стежили за розвитком передньопривідних авто з 1950х, коли компанія розібрала по частинах кілька Citroëns, щоб дізнатися секрети переднього приводу і використовувати їх у своєму мінікар Publica.

Проблеми з осями з карданним шарніром і управлінням означали, що Publica буде запущена, як задньопривідний автомобіль, навіть при наявності «ситроеновского» горизонтального двоциліндрового двигуна з повітряним охолодженням. Якби Publica випустили з переднім приводом у 1961 році, то Toyota стала піонером такої конфігурації в Японії. А поки Toyota спостерігали і планували, цю нішу вже зайняли Suzuki, Subaru і Honda.

Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

До 1978 року, коли в Японії з’явився Tercel під назвою Corsa, передньопривідні машини вже мали більш або менш загальну конфігурацію: двигун розташовувався поперечно, трансмісія перебувала за ним, а вал приводу направляв всю потужність на колеса.

Дивіться також: Toyota Corolla святкує 50-річчя випуском лімітованої моделі Axio ’50 Limited’

Toyota, швидше за все, не пішли б по цьому шляху. Коли, нарешті, з’явилася Corolla-Tercel наприкінці 1979, як модель 1980 року випуску, Toyota пішли на хитрість, щоб змусити покупців думати, що це ще одна задньопривідна Corolla. Вони навіть назвали автомобіль Corolla-Tercel, ніби це була просто ще одна версія стандартної моделі.

Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

Якщо заглянути під капот нової Corolla-Tercel, то можна було побачити подовжньо розташований двигун, як у будь-якій стандартній машині з заднім приводом. Коли перемикаєш швидкості, то відчуття таке, як за кермом будь-якої сучасної Toyota.

Рульове управління теж було дуже точним, це була перша Toyota з часів 2000GT, в якій використовувалося рульове управління рейкового типу. У випуску Road &Track від січня 1980, Tercel побила Corolla у випробуванні автомобілів на занос або бічне відведення, шлях гальмування, а відмінності в швидкості при виконанні «змійки» були незначними.

Новий передньопривідний автомобіль був досить схожий на Corolla.

Схожість Tercel з заднім приводом забезпечувалася за рахунок поздовжньо розташованого двигуна і трансмісії. Дивна історія сталася з коробкою передач, яка приткнулась до однорядному чотирициліндровому двигуну зверху головної передачі.

Потужність з чотирьох валів двигуна передавалася на диференціал і далі розподілялася по колесах. Така конфігурація, незрозуміла в ті часи і зовсім чужа нам сьогодні, зробила можливим класичний моторний відсік, з класичним доступом до двигуна і класичний механізм перемикання передач.

Дивіться також: найкращий російський автомобіль, про який ви ніколи не чули

Така компоновка дозволила скоротити передній звис, так як головна передача перебувала під двигуном, а не позаду нього. Подальше запобігання звису забезпечувалося зменшенням загальної довжини двигуна, за рахунок дотичних один з одним циліндрів. В результаті, вийшла дуже компактна установка, навіть незважаючи на поздовжнє розташування двигуна.

Крім економії простору, зведений до мінімум звис, теоретично повинен був допомогти позбавитися від недостатньої обертальності, що типово для інших передньопривідних автомобілів.

Toyota зберегла підвіску практично в її класичному варіанті з амортизаторной стійкою спереду і незалежними пружинами ззаду. З обох кінців були встановлені стабілізатори підвіски, що забезпечувало ефектний старт машини. Хоча і зовнішній вигляд, і поведінку автомобіля були як у його задньопривідного брата, Tercel володіла всіма перевагами передньопривідних машин, а саме просторим салоном і багажником. Розумна машина.

Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

Крім того, невеликий Tercel мав ще одна перевага переднього приводу: відмінне зчеплення в сніжну погоду, завдяки вазі силової передачі на ведучих колесах. Це перше, про що я дізнався, коли сів за кермо свого седана 1982 у той самий сніжний шторм 2006 року.

Сніг падав швидко і його було багато. Незабаром всі машини зникли, і я залишився один на трасі в своєму Tercel. Мертвий нагнітач повітря для опалення означав, що мені потрібно продовжувати їхати, якщо я не хочу замерзнути і померти. Коли поверхня дороги повністю покрилася снігом, стало важко і небезпечно маневрувати, але не можу сказати, що це було неможливо. Відбивачі попереджали мене, коли я ось-ось з’їжджав на узбіччя. Дорога зайняла у мене 20 хвилин при швидкості близько 30-40 кілометрів на годину, при цьому мені доводилося міняти курс, кожен раз, коли я бачив черговий відбивач перед капотом.

Історія однієї Тойоти про яку ви ніколи не чули: Toyota Tercel

Незважаючи не вимушені раптові зміни напряму, машина добре впоралася з цим завданням і міцно стояла на ногах (або краще сказати, на колесах?), навіть на вузьких всесезонних шинах. Минулий власник сказав мені, що це була його «снігова машина», тому що вона справлялася зі снігом та ожеледицею краще, ніж його Ford Bronco. Я йому повірив.

Коли я приїхав в місто, трактор вже розгрібав дороги, а я на своєму Tercel допоміг витягнути кілька машин.

Автомобіль Tercel дозволив компанії Toyota просунути популярний передній привід без ризику злякати лояльних клієнтів компанії. На відміну від багатьох конкурентів, Tercel нічим не пожертвував, навпаки, зберіг всі переваги конфігурації.