Чому бє кермо при русі або гальмуванні

479

Биття в кермо, взагалі річ дуже неприємна, а для водіїв-початківців, більш того, вона навіть небезпечна. Особливо неприємно, коли таке биття виникає при маневруванні або гальмуванні. І зараз ми спробуємо розібратися з тим, чому б’є кермо при русі або гальмуванні і як з цим боротися.

Зміст

  • Б’є кермо при русі
  • Б’є кермо при гальмуванні
  • Підсумки
  • Відео на тему

Б’є кермо при русі

Насправді, причин, із-за яких може бити кермо досить багато. Тому, ми наведемо лише найбільш поширені з них:

  • збита балансування коліс;
  • порушений розвал-сходження коліс;
  • несправності рульової рейки;
  • несправності маточини – знос ступичного підшипника;
  • знос рульових наконечників;
  • поведені гальмівні диски;
  • знос кульової опори;

В принципі цей список можна і продовжити, але причини биття в кермо, які тут не вказані, є більш рідкісними і характерними для конкретних ситуацій або моделей авто.

І так, якщо у вас збита балансування коліс, потрібно звернутися на СТО і провести балансування не тільки передніх, але і задніх коліс. Так само слід перевірити, чи добре затягнуті гайки, за допомогою яких кріпляться колеса. Так само деколи биття в кермо виникає при деформації покришок, але ця причина легко визначається візуальним оглядом.

Проблеми з рульовою рейкою, це великий горизонт можливостей і говорити про це можна багато і довго. А знос рульових наконечників, проявляється характерними звуками і іншими ознаками, та й перевірити стан наконечників, не так і складно. Те ж саме стосується ступичного підшипника. При його знос, ви будете чути характерний стукіт і хрускіт, який повідомить вам, що заміна підшипника, цілком назріла.

Що стосується розвалу-сходження коліс, то тут так само будуть проявлятися і інші симптоми. Вірогідні бічні зноси та інші утруднення при русі, можливий швидкий знос покришок, а так само ряд інших характерних для неправильного розвалу-сходження коліс, ознак.

Б’є кермо при гальмуванні

Якщо ж кермо б’є при натисканні педалі гальма , особливо на великій швидкості, то підозра відразу падає на гальмівні диски і гальмівну систему в цілому. І якщо з колодками все гаразд, слід пильно оглянути самі гальмівні диски.

Найчастіше причиною виникнення проблем з гальмівними дисками стає або їх сильний перегрів, або різке переохолодження. У першому випадку, винен, швидше за все, супорт, з-за якого гальмівна колодка повністю не відходить від диска, що викликає тертя і звичайно ж, нагрів. А що стосується переохолодження, то це та ситуація, коли ви після активного гальмування, влетаете в калюжу чи сніговий замет. Диск, нагріте тертям про колодку, різко охолоджується, що порушує його геометрію. Надалі, диск і колодка взаємодіють нерівномірно, із-за чого починає бити в кермо, а часом і педаль гальма.

Існує два варіанти вирішення подібної проблеми:

  • заміна гальмівних дисків;
  • проточка гальмівних дисків;

І якщо з заміною все більш чи менш зрозуміло, то про проточці гальмівних дисків потрібно сказати кілька слів. У першу чергу потрібно пам’ятати, що проточка гальмівних дисків – тимчасове рішення. А тому, потрібно їздити обережніше, щоб вчасно зрозуміти, що диски пора все-таки замінити. Так само пам’ятайте, навіть самий талановитий токар на простому верстаті навряд чи проточит гальмівний диск рівномірно і правильно. Для цього потрібне спеціальне обладнання, яке сьогодні дозволяє проточить диски без їх зняття з автомобіля.

Читайте також: Хрускіт при повороті керма на місці або в русі.

Підсумки

Власне, якщо у вас при русі або при гальмуванні автомобіля починає бити в кермо, то несправність виникла, швидше за все, або в рульовій системі, або в системі гальмування. Але, проблеми в системі рульового управління проявляються, як правило, не тільки при гальмуванні, а тому, варто звернути увагу на ходову, і гальмівну систему. Правда бувають випадки, коли поломка ховається там, де її ніхто і не подумає шукати. Так, наприклад, трапляється, що причиною биття в кермо стає знос маленького карданчика в рульовій колонці. І ось, перебрана вже половина авто, ремонт вкладена купа грошей, а в кермо як било, так і б’є. Тому, перед зверненням в автомайстерню, зберіть якомога більше інформації про можливі причини биття, притаманних саме вашої моделі автомобіля.

Читайте також: Вібрація керма на швидкості 100-120 км/год.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда