Чому Porsche 911 не пішов від заднемоторной компонування

243

Чому у сучасних Porsche 911 двигун як і раніше в задній частині?

Компанія Porsche застрягла в минулому? Як інакше пояснити прихильність задньомоторного розташування на спортивних автомобілях цієї титулованої німецької компанії на її найбільш знаменитих купе 911-ї серії? Загальна суть компонування не змінювалася протягом десятиліть. Спочатку оригінальна 911-я модель 356-серії, також як довоєнна модель Käfer, була зроблена в заднемоторной задньопривідною версії. Двигун підвішувався за задньою віссю.

В історії Порше 911 було всього два більш сучасних виключення з правил, які скоріше можна було б назвати експериментами інженерів на гоночних моделях: 911 GT1 кінця 1990-х і нинішній 911 RSR. У обох моделей двигун розташований посередині.

Чому Porsche 911 не пішов від заднемоторной компонування

Отже, є розташування двигуна ззаду анахронізмом минулих років чи в цьому все ще є сенс? Швидше за все, сенс в цьому є – не дурні ж розробляють одні з кращих спортивних автомобілів в світі. Докладне пояснення, що до чого, як завжди дасть Джейсон Фенске Engineering Explained, який випустив коротке, але цікаве відео, яке розповідає історію… історію фізики та інженерії.

У відеоролику пояснюється кілька причин, чому Porsche все ж не йде від макета компонування 911-го, серед яких перенесення ваги при гальмуванні, перенесення ваги при прискоренні і пояснення роботи заднього приводу коліс унікальних повнопривідних автомобілях.

Варто зазначити, що ідеальних автомобілів не буває, як і немає єдино вірних конструкцій машин, ракет, літаків і навіть зубних щіток. «Технар» лише викладає підкріплені знаннями «за» і «проти» подібної конструкції і розмірковує на тему, а чому все ж Porsche не відійшла від своїх канонів.

Позитивні сторони:

Чому Porsche 911 не пішов від заднемоторной компонування

Гальмування. Порівняння (1.20 хвилина відео) двох моделей. Porsche 911 і другий, передньомоторною спортивної моделі автомобіля, схематично зображено червоним. Обидві моделі задньопривідні.

Развесовка у Porsche становить 40% спереду, 60% – ззаду. Развесовка в будь-якому іншому переднемоторном задньопривідному авто приблизно відповідає 55% на передній осі і 45% – на задній.

При гальмуванні 20% ваги переходить на передню вісь. При цьому развесовка дітища Фердинанда Порше залишається більш збалансованою (спереду – 60%, ззаду – 40%), ніж у будь-якого іншого автомобіля з класичною компоновкою. Таким чином, гальмування 911-го буде стабільніше, інтенсивніше, задні колеса при гальмуванні задіяні на 15% більше, ніж у інших спорткарів, менше шансів залишається на те, що автомобіль занесе, навіть в повороті.

Головне завдання будь-якого спортивного автомобіля – рівномірно розподіляти вагу по всім чотирьом колесам, і Порше з цим відмінно справляється.

Дивіться також: Чому Porsche 911? Історія імені спорткара.

Прискорення. Тут у Porsche також є серйозна перевага. Логічно, що при інтенсивному розгоні, старті з місця на задню вісь має припадати по можливості максимальну вагу. Таким чином ковзання шин по поверхні буде менше. Менше пробуксовка, більше крутного моменту буде йти не на обігрів навколишнього середовища, а на розгін. У задньомоторного Porsche вага буде на 15% більше на задній осі, ніж у аналогічного передньомоторного спорткара. Вкрай важливий фактор при умові наявності великої потужності під капотом.

Чому Porsche 911 не пішов від заднемоторной компонування

Чому система повного приводу на Porsche 911 – це круто? Тут все гранично просто. Механічно повнопривідна система складається з: диференціала для надсилання потужність допомогою півосей на задні колеса, кардана, багатодискового зчеплення з електронним управлінням.

Технічно розподіл моменту і потужності може варіюватися від 40% на передню вісь до 95% – на задню. Що це дає? Повне відчуття керованості, як на задньопривідному автомобілі. «Але постійте! – вигукне знавець, – інші автомобілебудівники роблять те ж саме. Наприклад, у Audi нові моделі також здатні розподіляти потужність по осях в аналогічному порядку». І він буде формально прав.

Дивіться також: Чому в автомобілях Порше скриплять гальма

Реально ж Порше ще 70 років тому заклав набагато більш логічну основу в своєму залізному дітище, за рахунок якої конструкція сучасного повнопривідного спорткара стала простіше і природніше. Не потрібно додаткових складних алгоритмів і систем розподілу моменту, не потрібно додаткових карданних валів, оскільки мотор стоїть ззаду і дає максимально зручну для автоспортсменів керованість істинно задньопривідного автомобіля. Передня вісь виступає в даному випадку, швидше, в якості помічника і системи стабілізації.

RWD. І нарешті, задній привід на 911-м за визначенням логічний і лаконічний. Жодних карданів та іншої непотрібної нісенітниці. Ефективність на максимальному рівні, з мінімумом механічних втрат. Пояснювати, чому потрібно?

Негативні сторони:

Чому Porsche 911 не пішов від заднемоторной компонування

Високий полярний момент інерції (використовується у формулах, що описують залежність між дотичними напруженнями і крутним моментом, який їх викликає), що проявляється у небажанні автомобіля входити в поворот.

Надлишкова обертальність вище, ніж у інших задньопривідних машин. Пояснюється сукупністю факторів: дуже тяжка задня частина автомобіля і висока потужність на задній осі.

Насправді ці негативні моменти практично повністю нівелюються навчанням автомобілістів, які придбали дану модель Porsche. Оскільки мова йде про спортивному автомобілі, без навчання тут ніяк обійтися не можна. При цьому позитивні моменти в керованості спорткара проявляються тільки виразніше.