Машина заводиться і глохне через кілька секунд

337

Коли машина заводиться і глохне через кілька секунд, недосвідчений водій може впасти в ступор і навіть запанікувати. Тим більше якщо повторні спроби запустити двигун нічим не відрізняються від першої, принаймні, не відрізняються в кращу сторону.

Замість того, щоб знущатися над стартером і садити акумулятор, давайте розберемося, в чому може бути причина, а точніше сказати причини такої поведінки двигуна. Почнемо, як говоритися, “від протилежного”. Що потрібно для нормальної роботи автомобільного двигуна?

  • паливо;
  • повітря;
  • електрична напруга для займання паливно-повітряної суміші;
  • адекватна робота електроніки, що забезпечує роботу силового агрегату;

Відповідно, коли двигун відмовляється працювати, значить з одним із зазначених вище компонентів, виникають проблеми. Розглянемо деякі з них.

Зміст

  • Паливо
  • Кисень
  • Електрика
  • Електроніка автомобіля

Паливо

Якщо бак порожній або майже порожній, машина може не заводитися або глухнути відразу ж після запуску. Часом, в баку і бензину літрів сім, а машина не їде. Вся справа в тому, що автомобіль стоїть під нахилом і насос в бензобаку не може зловити залишок палива і подати його в систему. Спробуйте, просто перекотити авто, на рівне місце, дивись і заведеться нормально.

Можливо вийшов з ладу сам паливний насос. Для перевірки цього агрегату, вам знадобиться помічник. Відкрийте кришку паливного бака і прикладіть до отвору вухо. Помічник включить запалювання, не заводячи мотор, і ви почуєте або не почуєте роботу паливного насоса.

Але навіть працює насос, цілком здатний засмітитися, особливо з нашим паливом, точніше його якістю. Перевірити це можна за допомогою клапана Шредера, розташованого на паливній направляючої. Якщо паливо з відкритого клапана бризкає під тиском, з насосом все в порядку.

Крім цього, якщо машина заводиться і глохне через кілька секунд, то проблема може бути в забитому паливному фільтрі. У цьому випадку його, потрібно просто поміняти. На дизельних авто, в холодну пору паливо низької якості, або літній його варіант, може замерзати і кристалізуватися, що звичайно ж, може стати причиною зупинки мотора, в тому числі і відразу після його запуску.

Кисень

Як відомо для горіння чого-небудь потрібен кисень. Відповідно недолік або відсутність кисню, а так само імітація нестачі або відсутності кисню, можуть призводити до того, що двигун глухне відразу ж після того, як ви її заводите.

Якщо забитий повітряний фільтр, то двигун може надходити менше повітря, ніж потрібно. В результаті суміш буде далека від оптимальної і в крайніх випадках може виникати настільки збіднена паливно-повітряна суміш, що машина просто глухне. В таких випадках, потрібно просто замінити повітряний фільтр.

Що стосується імітації, то за це може нести відповідальність датчик масової витрати повітря. Його неправильні показання можуть призводити до того, що інжектор взагалі не буде впорскувати паливо, а значить, машина затихне. Не завжди потрібно відразу ж міняти ДМРВ, часто допомагає його промивання очищеним авіаційним гасом. Тому, не поспішайте бігти в автомагазин, якщо з’ясується що проблема в цьому датчику.

У старих же, карбюраторних машинах, причиною зупинки двигуна через лічені секунди після його запуску, може стати дросельний клапан.

Читайте також: Машина глохне на холостих обертах — чому і що робити?

Електрика

Бензиновий двигун внутрішнього згоряння неможливо собі уявити без електричної іскри. І навіть дизельні мотори, в яких ще до недавнього займання відбувалося від стиснення, сьогодні мають свічки і без електрики обійтися не можуть.

У ряді випадків, дуже низький рівень заряду акумуляторної батареї авто, може послужити причиною того, що двигун через кілька секунд, геть відмовляється працювати. Красномовним показником такого ось, низького заряду може стати слабка і нестабільна робота стартера.

Пробої в проводці або в розподільнику запалювання, так само бувають причиною того, що машина глохне через кілька секунд після запуску. Діагностувати такі несправності досить просто. Потрібно лише спробувати завести мотор в темряві з відкритим капотом, і нехай хто-небудь спостерігає за тим, де проскочить іскра.

Погані свічки, причому, як свічки поганої якості, так і свічки, вже відпрацювали свій ресурс, це також досить часта причина збоїв в роботі мотора. В такому випадку, свічки потрібно просто замінити.

Занадто раннє чи занадто пізніше запалювання, серед іншого може давати ефект зупинки двигуна відразу після його запуску.

Електроніка автомобіля

Судячи з тенденцій в автомобільному світі, в недалекому майбутньому машини стануть електронними системами, ніж механічними. А тому, електроніка, звичайно ж може впливати на роботу двигуна і викликати його зупинку відразу ж після запуску. Це і неполадки в датчиках — вже згадуваному датчик масової витрати повітря, датчик положення дросельної заслінки, і в датчику положення коленвала. Це і збої в електронному блоці керування двигуном, і інші неполадки в електронних компонентах системи автомобіля. Часто, про таких поломки сигналізує індикатор Check Engine, часто, але не завжди.

Ось ми і розглянули основні причини того, що машина заводиться і відразу ж або через кілька секунд глохне. Звичайно ж ми не згадували тут такі проблеми, як дуже низька компресія в циліндрах двигуна, цукор в бензобаку, або обірвані дроти. А ми обійшли їх увагою, через очевидність таких факторів і шляхів виходу з ситуації. Тепер ви знаєте, куди дивитися, кого і що підозрювати в тому, що ваша машина відмовляється працювати відразу ж після запуску двигуна. Хотілося б сподіватися, що ці знання вам не знадобляться.

Читайте також: Чому машина глохне при натисканні на газ або при гальмуванні.

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда