ДТОЖ: що це таке

271

Одним з життєво важливих для роботи автомобільного двигуна датчиків, є ДТОЖ, або датчик температури охолоджуючої рідини. Нормальна робота двигуна без цього датчика практично неможлива. Що таке ДТОЖ, навіщо він в автомобілі, як цей датчик влаштований і які симптоми його відмови, про все це ми і поговоримо.

Зміст

  • Навіщо потрібен ДТОЖ на автомобілі?
  • Як працює датчик температури охолоджуючої рідини
  • Відео про датчик температури охолоджуючої рідини
  • Ознаки несправності ДТОЖ

Навіщо потрібен ДТОЖ на автомобілі?

Датчик температури охолоджуючої рідини на ВАЗ-2114.

Автомобільна система охолодження двигуна складається з двох кіл, по яким циркулює антифриз або тосол в старих моделях авто, це:

  • внутрішній коло включає в себе двигун і обігрівач салону;
  • зовнішній коло включає радіатор і внутрішній коло;

Коли ви запускаєте двигун, охолоджуюча рідина циркулює по внутрішньому колу охолодження двигуна. Але в процесі роботи двигуна температура неминуче піднімається, і тоді відкриваються клапани, і охолоджуюча рідина потрапляє у великий радіатор, який є головним елементом системи охолодження. Зазвичай це відбувається при досягненні показника температури двигуна 85 – 90 градусів. Ось власне своєчасне відкриття великого кола охолодження мотора і взагалі контроль температури охолоджувальної системи це і є головне завдання ДТОЖ. Власне у більшості сучасних автомобілів, такий датчик буває не один. Бо при ще більшому підвищенні температури мотора на радіаторі включається додатковий вентилятор, який забезпечує більш інтенсивне охолодження антифризу, а значить і силового агрегату. У подібних випадках, ще один датчик встановлюється в радіаторі для контролю температури охолоджувальної рідини, вже тут. Тим не менш, в деяких системах для управління вентилятором успішно використовуються показання датчика, встановленого на сорочці двигуна.

Крім оптимізації роботи охолодження ДТОЖ також бере участь у регулюванні подачі паливної суміші і управління запалюванням. Так наприклад, коли двигун холодний в нього подається паливна суміш, вміст повітря в якій, підвищено.

Як працює датчик температури охолоджуючої рідини

Датчик температури охолоджуючої рідини реалізовано досить просто. Це по суті своїй, термістор – транзистор, в якому опір змінюється при зміні температури. Виділяють два типи таких термісторів:

  • з негативним коефіцієнтом;
  • з позитивним коефіцієнтом;

У датчиках з негативним коефіцієнтом при підвищенні температури опір падає, а в датчиках з позитивним коефіцієнтом, відповідно підвищується. Найбільш поширеними є температурні датчики з від’ємним коефіцієнтом.

Показання ДТОЖ можуть виводитися на приладову панель або дисплей автомобільного комп’ютера, а можуть враховуватися тільки бортовою електронікою. Точність роботи датчика температури охолоджуючої рідини може залежати від типу антифризу, який заливається в систему охолодження. Тому, використовуйте антифриз, відповідний часу року і бажано, рекомендований виробником авто.

Читайте також: Що таке РХХ і навіщо він потрібний на автомобілі.

Відео про датчик температури охолоджуючої рідини

Читайте також: Що таке ДПДЗ і які функції він виконує.

Ознаки несправності ДТОЖ

Власне про несправність датчика температури охолоджуючої рідини багато говорити не доводиться. Тут проблеми з проводкою, обрив, окислення контактів, або поломка самого датчика. У таких ситуаціях його потрібно міняти. Завдання це не складна, але потрібно хоча б знати, як цей датчик виглядає і де він розташований. Зазвичай ДТОЖ знаходиться на корпусі термостата або на вхідному патрубку сорочки охолодження ГБЦ. Точне розташування на вашому автомобілі можна дізнатися з керівництва по експлуатації.

Що ж до симптомів, які можуть вказувати на проблеми з ДТОЖ, то тут в першу чергу слід назвати швидкий перегрів двигуна, несвоєчасне включення вентилятора, а так само високі обороти на холостому ходу. І якщо з підвищеними обертами ще якось можна миритися, то перегрів двигуна може призвести до дуже важкими наслідками. Якщо двигун закипів, можливо знадобитися капітальний ремонт, а це не швидко і вже точно не дешево.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового