Сигнатурний радар-детектор: що це і як працює

384

У 2016 році в продаж надійшли радар-детектори, принцип роботи яких заснований на розпізнаванні певних сигнатур або «підписів» пристроїв фіксації швидкості. Тут ми розповімо про те, що таке сигнатурний радар-детектор і які його відмінності від звичайних антирадарных систем?

Зміст

  • Навіщо потрібен радар-детектор?
  • Що таке радар-детектор і як він працює
  • Як працює сигнатурний радар-детектор
  • Плюси і мінуси сигнатурних радар-детекторів
  • Відео на тему

Навіщо потрібен радар-детектор?

Порушення швидкісного режиму — серйозний вид відповідальності водія, який керує транспортним засобом, який тягне вчинення більше половини дорожньо-транспортних пригод. Для попередження порушення встановленої швидкості на певних ділянках дороги правоохоронними органами багатьох країн використовуються стаціонарні і мобільні радари — спеціальні пристрої, що фіксують показник швидкості конкретного транспортного засобу.

Автолюбителів попереджають про наближення до ділянки траси, контрольованого стаціонарним радаром або екіпажем з мобільними установками, спеціальними табличками і дорожніми знаками. А як бути, якщо контроль здійснюють недобросовісні правоохоронці, організовуючи «засідки» та інші не зовсім законні способи? Для цього автолюбителі вдаються до радар-детектора або як їх ще називають анти-радарам.

Що таке радар-детектор і як він працює

Радар-детектор — пристрій, що фіксує направлене випромінювання радара, промінь якого вимірює швидкість транспортного засобу. Звичайний радар-детектор оповіщає водія про будь-якому джерелі радіовипромінювання, яке схоже на радар, при цьому в більшості випадків фіксуються радіохвилі випромінюються механізмами та пристроями, що не використовуються правоохоронцями. Наприклад, радар-детектор може спрацювати на радіовипромінювання відбувається від:

  • Круїз-контролю, парктроника або інших системах автомобіля;
  • Автоматично відкриваються дверей і воріт;
  • Охоронних сигналізацій;
  • Промислової та будівельної техніки;

В результаті при русі по місту стандартний радар-детектор видає часті сигнали про радіовипромінювання, переважна частина яких відноситься до так званих «перешкод», що не мають нічого спільного з поліцейських радарах.

Читайте також: Види коробок передач.

Як працює сигнатурний радар-детектор

Сигнатурным радар-детектором називають радар-детектор, який фіксує радіовипромінювання використовуючи так звані сигнатури.

Слово «сигнатура» походить від англійського «signiture» — підпис. Радарні системи, що випускаються вітчизняними і зарубіжними виробниками, мають певні технічні характеристики:

  • тривалість радіоімпульсу;
  • тривалість проміжку між ними;
  • періодичність, з якими імпульси повторюються.

У сукупності ці параметри утворюють сигнатуру або «підпис» пристрою — характерний набір характеристик радари для визначення швидкості транспортного засобу.

Використовуючи ці «підписи» сигнатурний радар-детектор відсіває перешкоди і оповіщає водія про опроміненні тільки певними пристроями. Таким чином різко зменшується кількість помилкових спрацьовувань і підвищується шанс уникнути фіксації швидкості автомобіля.

Для зберігання сигнатур в конструкції сигнатурного антирадара є спеціальний сигнатурний модуль, на який записується інформація про відомих форматах радіохвиль радарних систем, а також джерел перешкод. Більш «просунуті» моделі дозволяють самостійно заносити в пам’ять пристрою певні сигнатури, щоб виключити їх зі списку оповіщення або навпаки — додати до нього «небезпечну» сигнатуру для спрацьовування.

Плюси і мінуси сигнатурних радар-детекторів

Радар-детектори з можливістю визначення конкретних радіосигналів за їх сигнатурі володіють великим переліком «плюсів»:

  • Під час заміських поїздок водій буде точно впевнений про радар-контроль ГИБДД при спрацюванні пристрою в режимі «Траса»: сигнатурний антирадар з високою точністю визначить джерело радіовипромінювання завдяки наявному в пам’яті списком сигнатур.
  • При русі по місту радар-детектор не реагує на випромінювання датчиків парктроніків, пристроїв автоматичного відкривання дверей, воріт і шлагбаумів, дозволяючи проїхати такі ділянки в тиші.
  • Комбінування сканера частот і GPS-трекера, вбудованого в сигнатурний радар-сканер, що дозволяє ефективно сповіщати автолюбителя при наближенні до стаціонарних засобів контролю швидкості, використовують фото-відеозйомку без випромінювання радіохвиль.
  • Одним з істотних мінусів сигнатурних радар-сканерів є мала відстань надійного спрацьовування пристрою, що становить 300-400 м. У той час як звичайний антирадар здатний вловити випромінювання на відстані понад 1 км. Проте потрібно пам’ятати, що основне завдання сигнатурного антирадара відсіяти перешкоди і попередити про застосування радара ГИБДД, при цьому зайвий раз не відволікаючи водія.

    Читайте також: SRS — що це таке в машині?

    Відео на тему

    Схожі статті




    • Секретки на диски



    • Як часто міняти масло в двигуні



    • Як правильно зберігати шини



    • Як зменшити витрату бензину