Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

271

Пояснення роботи унікальної системи повного приводу 2017 Ford Raptor

2017 Ford Raptor вийшов у продаж пару місяців тому, всі, хто спробував на ньому покататися були дуже вражені можливостями пікапа. Він не тільки крутий за документами, тобто на папері, але і на яву веде себе гідно. Рідкісне поєднання практичних можливостей і теоретичних викладок.

Алюмінієвий кузов нового покоління конкретно знизив вагу Raptor з 3.5 літровим V-подібним двигуном EcoBoost. Хоча він і здається малявкою порівняно з оригінальними версіями моторів 5.4 і тим більше в 6.2 літрів, дурі в ньому стало не менше, а вірніше навіть більше. Ну звісно ж, що тут скажеш, ця новехонькая десятиступенчатая фордівська КПП дає автомобілю здатність і можливість вручну встромляти потрібну передачу, якої раніше в машині просто не було.

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

Але мова в цілому піде сьогодні не про всі плюси цієї моделі, а про конкретну технічної родзинку. А саме про технології перемикання між двома режимами повного приводу – 4WD і AWD, яка була реалізована в роздавальної коробці Raptor.

Дивіться також: Новий Ford Raptor знову показує себе у справі [Відео]

Перш ніж приступити до пояснення всіх деталей, нагадаємо матеріальну частину і пригадаємо, чим відрізняється робота цих двох типів приводу між собою.

4WD

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

Призначення системи приводу 4WD, це їзда на помірною або сильнопересеченной місцевості, в простолюдді – по бездоріжжю. На автомобілях з даною системою стоїть набір низького діапазону передач, а також ручна або автоматична роздавальна коробка.

Зазвичай в технології використовується кондова механічна складова, різноманітні шестерні, вали і осі. Так само на позашляховиках ставляться блокування диференціалів (передній, задній, центральний), що підвищує шанси на подолання різноманітних і складних рельєфів місцевості.

Таким чином 4WD використовується на справжніх позашляховиках, які саме тим і займаються, що долають задані напрямки.

Дивіться також: 4-е речі, які ви не повинні робити в повнопривідній машині

У чому мінус системи для Раптора? З постійно включеним 4WD цей пікап не зміг би так завзято ганяти по всюди, показувати свої дивовижні швидкісні якості, а також дріфт і інші фігури вищого пілотажу.

AWD

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

All-wheel drive являє собою тип повного приводу, при якому потужність і крутний момент надсилаються на обидві осі, перерозподіляючи крутний момент від осі або колеса з меншою тягою до колеса з більшою. AWD системи розроблені для підвищення зчеплення на дорозі/грунті і зростання продуктивності в всепогодних умовах, а також зростанню можливостей автомобіля на легкому або середньому бездоріжжя.

Можливості з AWD у автомобіля зростають неймовірно, що керованість, що прийомистість, що швидкість. Все при ньому, якщо на авто встановлена ця система.

Безумовний плюс для Ford Raptor. Саме завдяки йому він робить все те, що безліч разів було продемонстрированно на кадрах відео. Єдиний мінус, пов’язаний виключно з даною системою AWD, що екстремальний пікап міг би перетворитися просто в звичайний кросовер зі своїм потужним двигуном і з великими ходами підвіски. Що тоді б залишалося робити?

Докладніше: Система повного приводу 4WD проти AWD: в чому різниця

Висновок напрошується само собою, взяти і поєднати дві технології! Так і було зроблено.

Саме про роботу даної технології розповідає завсідник клубу “технарів” – Джейсон Фенске, перебираючи по кісточках весь принцип роботи непростий КПП Raptor.

Концептуально начебто все досить просто: двоколісний режим приводу Raptor відсилає потужність від двигуна прямо на задні колеса, повнопривідний режим (AWD) посилає потужність на всі чотири колеса, але дозволяє робити певну пробуксовку коліс (кардани, що йдуть на задній і передній міст, обертаються з різною швидкістю), що дає можливість закласти пікап на нерівній укатаной поверхні боком, а повний привід блокує передні і задні колеса (тут частота обертання карданів однакова), щоб забезпечити максимальну тягу на пересіченій місцевості.

На 1.14 хвилині відео пояснює загальна будова моделі. Від двигуна крутний момент йде на АКПП, далі з коробки обертаючий момент йде на роздавальну коробку, яка розподіляє потужність між передньою і задньою осями на яких стоять диференціали підвищеного внутрішнього тертя Torsen. У передній частині з диференціала йдуть півосі на відключаються ступиці для реалізації повністю задньопривідного варіанти.

На 1.38 хвилині відео пояснює схему роботи КПП. Саме в ній відбувається вся магія, перехідна між двома режимами.

Потужність, яка йде від двигуна, проходить через редуктор, селектор 4WD (перемикає роздатки між «підвищеної» і «холодних» передачами) і «мокру» багатодискову муфту. (Верхня частина малюнка)

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

При підключенні переднього приводу (коричнева вертикальна смуга) ланцюгом з валу підключається передній кардан. Так само на схемі видно вал селектора і його електромотор, позначений синім кольором. Він включає знижену, підвищену або нейтральну передачі. Позиції включаються електронно «крутилкой» в кабіні.

Режим 2WD

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

Задньопривідний варіант. Задіяний головний вал. Муфта відключена, деякий обертаючий момент на думку Фенске все одно йде на передні колеса за рахунок в’язкої рідини в муфті, але відсоток цей мінімальний. Весь момент на задні колеса.

Режим AWD

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

Підключаються передні ступиці, при необхідності перекинути на передні колеса надлишок крутного моменту за допомогою ланцюгового приводу, диски муфти сходяться. Зі зростанням тиску в пакеті дисків, зростає і блокування коліс зводячи пробуксовку самих коліс до нуля.

При русі по шосе модель повного приводу працює так, як і на інших AWD моделях, перерозподіляючи потужність в основному на задню вісь для економії палива.

Режим 4WD

Як працює роздавальна коробка на новому Ford Raptor

Він включається валом селектора за допомогою електромотора, механічно зачіпаючи основний вал з переднім валом за допомогою 4WD селектора. Передній і задній диференціали підключені, кардани починають обертатися в однаковому режимі, можна тепер підкорювати бездоріжжя. Для додаткового поліпшення позашляхових можливостей вмикаємо нижчу передачу і вперед!

Зазначимо, що Раптор не єдиний транспортний засіб, що використовує даний тип технології, але серед вузького кола побратимів, це безперечно саме захоплююче застосування непростий технології. Вкотре 2017 Ford Raptor дійсно виділився.