Трубка: що це таке

390

Мабуть, вам доводилося бачити впускну трубку для повітря, виведену вище даху автомобіля. Це і є шноркель. Він був придуманий для позашляховиків, машин, які носяться по пустелі, курним путівцями, долаючи вбрід всілякі водні перешкоди. У даній статті ми розберемо, що таке шноркель, для чого він використовується і як його встановити.

Шноркель (або шнорхель) – слово, яке прийшло з німецької мови (Schnorchel), означає «дихальна трубка». Його функція – паркан чистого повітря і захист двигуна від попадання води, яка може викликати гідроудар двигуна, а також пилу.

Шноркелем також називається трубка для пірнання і пристрій на старих дизельних підводних човнах з аналогічною функцією (використовувалося на невеликій глибині). Перші конструкції шноркелей для підводних човнів мали два канали (один – для подачі, а інший – для відведення відпрацьованого повітря), виведені над водою. Такі пристрої почали використовувати під час Другої Світової війни на німецькому флоті. Потім ідею спробували застосувати на всюдиходах і танках, а після – на позашляховиках.

Зміст

  • Навіщо потрібен шноркель
  • Насадки на шноркель
    • Насадка Гусак
    • Насадка Циклон
  • Як встановити шноркель?
  • Відео про шноркеле
  • Популярні запитання і висновки

Навіщо потрібен шноркель

Головна функція шноркель – паркан чистого повітря як можна далі від землі, там де немає пилу, дрібних частинок і води.

  • Пил та інші забруднення здатні швидко вивести з ладу найкращий повітряний фільтр. При їзді по бездоріжжю, піску, особливо якщо ви їдете в колоні, на рівні повітрозабірника завжди варто шлейф з пилу. При вологій погоді забруднень може бути менше, але вони важчі за вагою і ще більше засмічують фільтр. Він стає схожим на цеглу вже через 200 км дороги. Як наслідок, двигун перегрівається, збільшується витрата палива. Любителям подорожей по екстремальним маршрутами потрібно або запасатися повітряними фільтрами, або турбуватися установкою шноркель.
  • Вода — навіть більш небезпечна для двигуна ніж пил. Якщо вода потрапить в камеру згоряння, то це викличе гідроудар двигуна і дорогий ремонт. Тому якщо в пилу автомобіль ще може вижити без шноркель, то у воді ніяк.

Ще один приємний момент від використання шноркель – забір холодного повітря. Без цього «хобота» забір повітря йде з простору під капотом. А там завжди жарко. Прохолодне повітря зовні більш щільний, а це дає невелике підвищення ККД.

Автомобіль з шноркелем

Читайте також: Як уникнути гідроудару двигуна і що робити якщо вода все ж таки потрапила всередину.

Насадки на шноркель

Насадка Гусак

Насадка Гусак

Найпростіша традиційна насадка – «гусак», коротка, вигнута трубка, яка краще всього працює поверненою вперед, проти ходу автомобіля. Якщо вітер б’є прямо в отвір забору повітря, то в шноркеле створюється ефект центрифуги. При цьому всі краплі води і важкі частинки в потоці не потрапляють в трубку воздуховода, а осідають в дренажній системі і скидаються/стікають в бічних прорізах. Якщо повернути гусак вбік або відвернути його назад, то може вийти зворотний ефект: насадка почне вбирати вологу, пил і дрібні частинки з-під коліс або відлітають від лобового скла і кузова машини. Оскільки бруд не буде відкидати до стінок (швидкість всмоктування недостатня), то вона, минаючи дренажну систему, буде потрапляти в фільтр.

Головне правило використання гусака «тільки вперед», має єдине виняток. У разі заметілі і сильного снігу, краще відвернути насадку назад, тому що ніякої потік повітря не відкине великі мокрі частинки. Також водії відвертають насадку всередину, якщо проходиться їхати по лісі, щоб не зачепитися та не зірвати трубу.

Насадка Циклон

Насадка Циклон

Насадка «Циклон» працює за тим же принципом, але очищає краще поворотної насадки. Повітря з забрудненнями засмоктується в «бочонок» циклону знизу і розбивається по стінках.

Бруд і вода видаляються через дренажні отвори. Циклон вимагає періодичної чистки, але це краще, ніж постійні заміни фільтра. Автолюбителі, які використовують насадку Циклон на шноркель, відзначають втрату ККД і деякий гул. Такий ефект виникає із-за опору всмоктуванню.

Як встановити шноркель?

Як встановити самостійно? Інтернет повний вигадливими інструкціями. Виявляється можна спорудити повітрозабірну трубу, наприклад, з порожнистої нікельованої ніжки столу. Якщо ж встановлювати покупної агрегат, без всякої екзотики, то потрібно діяти за таким планом:

  • Нанести на крило малярний скотч, а поверх приклеїти лекало.
  • Відзначити отвори під болти. Радимо робити їх на 2 мм більше, ніж на лекалах.
  • Велике отвір також потрібно відзначити, а потім просвердлити 5-му свердлом ряд дірочок по колу.
  • Потім потрібно викусити кусачками середину і обробити край антикорозійним грунтом. Пофарбувати отвори.
  • Всі місця стикування пластикових патрубків потрібно промащувати герметиком.
  • Під’єднати гофровані труби гофровані патрубки до повітряного фільтра по інструкції.
  • Головна характеристика шноркель – герметичність. Потрібно стежити при установці, щоб не було заломів на гофре, а також натягів.

Після монтажу потрібно провести простий тест на герметичність: зняти всі насадки, при працюючому двигуні, надіти на шноркель звичайний поліетиленовий пакет для продуктів (тонкий).

Процес установки шноркель

Якщо монтаж повітрозабірника виконано правильно, то пакет повинен негайно порватися. Якщо пакет всмоктало всередину труби злегка, а двигун при цьому працює, то система негерметична, і при їзді ніякої практичної користі від неї не буде. Тільки декоративна. Не варто перевіряти герметичність власною рукою, закриваючи надходження повітря долонею. Від цього можете постраждати і ви, і машина.

Читайте також: Що таке ЕБУ (електронний блок управління) і чому його не можна попити у воді.

Відео про шноркеле

Популярні запитання і висновки

  • Що краще: гусак або циклон? Це справа смаку автовласника. Багато любителів їзди по бездоріжжю використовують циклон в пустелі або курній степу, а в місті змінюють його на гусак.
  • Що буде, якщо в шноркель потрапить вода при митті автомобіля? Після миття на автоматичній мийці з шноркелем, повітряний фільтр на диво залишається сухим. Це перевіряли багато водіїв позашляховиків. Кажуть, що можна направити в гусак струмінь води при включеному двигуні, і вона не добереться до «нутрощів» автомобіля. Але перевіряти це твердження про шноркеле, безумовно, не потрібно.
  • Safari Snorkel, пластмасовий і дорогий. Хіба він може бути надійним? Ця модель шноркель від австралійського виробника популярна, універсальна і має багато шанувальників серед автомобілістів. В пустелі, на грейдерах, на брудній і мокрій трасі, при подоланні водних перешкод, СафариСнор показує себе добре.

Якщо ви любитель їзди по бездоріжжю, то трубка для вас обладнання не додаткова, а дуже навіть обов’язкове. Який саме шноркель необхідний вашому автомобілю? Це питання, яке вирішується індивідуально. Є модельні пристрою, рекомендовані виробниками. Найкращими моделями визнані поліетиленові. Це може бути Сафарі Снор або російський Стократ: при правильній установці відмінно будуть працювати і дорогий шноркель і дешевий.

Схожі статті




  • Наклейки на автомобіль (обклеювання, поклейка)



  • Протитуманні фари



  • Вії на фари



  • Що таке Вебасто в машині