Оплата штрафу зі знижкою після 20-денного строку: Вже скоро

234

Штраф з 50 відсотковою знижкою можна буде оплатити після закінчення 20-денного строку.

На єдиному порталі проектів правових актів для громадського обговорення опубліковано законопроект «Про внесення змін до статті 31.8 і 32.2 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення». Пропонується надати водіям і власникам транспортних засобів оплачувати штрафи за порушення ПДР з 50-відсотковою знижкою навіть після закінчення 20-денного строку встановлених в рамках частини 1.3 статті 32.2 КоАП РФ.

Цей проект федерального закону розроблено в рамках вимог Конституційного суду РФ. Нагадаємо, що 04.12.2017 року Конституційний суд РФ виніс Постанову № 35-П «У справі про перевірку конституційності частини 1.3 статті 32.2 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення у зв’язку з скаргою громадянина Ю. А. Рейнхиммеля», визнавши частину 1.3 статті 32.2 КоАП РФ не відповідає Конституції Російської Федерації.

Оплата штрафу зі знижкою після 20-денного строку: Вже скоро

Справа в тому, що Ю. А. Рейнхиммель звернувся в Конституційний суд РФ, вказавши, що у випадку отримання штрафу поштою по закінченню 20 денного періоду закон не дозволяє сплатити штраф зі знижкою, що порушує права водія.

У підсумку Конституційний суд встав на сторону Ю. А. Рейнхиммеля.

Так згідно з Постановою Конституційного суду РФ Федеральний законодавець зобов’язаний внести зміни в чинне законодавство з метою усунення норм закону порушують Конституцію РФ.

В результаті були розроблені поправки до діючий адміністративний Кодекс РФ.

Ось текст пропонованих змін:

  • Внести до Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення (Збори законодавства Російської Федерації, 2002, № 1, ст. 1; 2007, № 41, ст. 4845; 2014, № 52, ст. 7548) такі зміни:
  • 1) у статті 31.8:
  • а) частину 1 після слів «адміністративного покарання,» доповнити словами «про поновлення строку, передбаченого частиною 13 статті 32.2 цього Кодексу,»
  • б) частину 3 після слів «адміністративного покарання,» доповнити словами «про поновлення строку, передбаченого частиною 13 статті 32.2 цього Кодексу,»
  • 2) частину 13 статті 32.2 доповнити новим другим реченням такого змісту:
  • «В разі, якщо копія постанови про призначення адміністративного штрафу, спрямована притягнутій до адміністративної відповідальності особі поштою рекомендованим поштовим відправленням, надійшла на його адресу після закінчення двадцяти днів з дня винесення, зазначений строк може бути відновлений суддею, органом, посадовою особою, які винесли вказану постанову, за клопотанням особи, залученого до адміністративної відповідальності.».

Відповідно після громадського обговорення законопроект надійде на розгляд у Державну думу РФ. Природно він буде прийнятий за короткий час, схвалений Радою Федерації і підписаний Президентом РФ. Швидше за все, поправки до адміністративного кодексу вступлять в силу навесні поточного року.

Оплата штрафу зі знижкою після 20-денного строку: Вже скоро

Так що незабаром кожен водій може отримати можливість сплачувати штраф зі знижкою навіть після закінчення 20-денного строку. Правда це буде можливо тільки при одержанні копії ухвали про призначення штрафу за порушення ПДР після закінчення 20 днів з дня винесення постанови адміністративного.

Також для отримання можливості сплатити штраф зі знижкою після 20-денного строку потрібно відновити строк для законної сплати половини штрафу через судовий орган або це повинен зробити посадова особа винесла постанову про штраф (за заявою притягнутої особи до адміністративної відповідальності).

Так що, нарешті, незабаром відновить права мільйонів автолюбителів, які раніше не могли сплачувати штраф зі знижкою після закінчення 20-денного строку в разі отримання копії постанови поштою після закінчення пільгового періоду оплати штрафу.