Що буде якщо перелити масло в двигун

281

Моторне масло — незамінний елемент нормальної роботи двигуна. Воно знижує знос деталей і підтримує двигун в хорошому стані. Однак і цим матеріалом потрібно вміти правильно користуватися. Давайте розглянемо докладніше, що буде, якщо перелити масло в двигун внутрішнього згоряння автомобіля.

Зміст

  • Чому не можна заливати масла більше норми
  • Чому відбувається перелив масла
  • Як визначити перелив масла
  • Як виправити проблему
  • Відео на тему

Чому не можна заливати масла більше норми

Конструкція двигуна передбачає постійне тертя різних елементів один про одного. Без масла це призводило до вкрай сильного нагрівання агрегату і швидкого виходу з ладу. Тому кожен двигун потребує в певній кількості масляної мастила, яке водієві потрібно постійно контролювати.

Якими наслідками чревата зайва заливка масла в двигун:

  • Масло, як будь-яка рідина, збільшується в об’ємі при нагріванні. При переливі це призводить до витискування сальників, прокладок та ущільнювачів з своїх місць. В результаті ці елементи деформуються і розриваються, порушується герметичність, знижується тиск. Як підсумок, двигун втрачає робочі характеристики і швидше зношується.
  • Якщо тиск у двигуні досягне критичного рівня, заллються свічки, а це: втрата потужності, поганий запуск двигуна і підвищена витрата палива.
  • При великій кількості олії колінвал, фактично, плаває в ньому, а його противаги під час роботи збивають рідину до пінистого стану. Як наслідок, бульбашки повітря порушують роботу гідрокомпенсаторів, збільшуючи ударні навантаження на газорозподільний вузол.
  • При високому рівні масла маслянистий нагар утворюється не тільки на поршнях, але і на інших елементах двигуна.
  • При переливі олії посилюється забруднення масляного фільтра.
  • Зайве масло потрапляє в систему випуску, забруднюється каталізатор.

Найгірше перелив масла позначається на старих двигунах, які «намотали» істотний пробіг. По-перше, такі агрегати вже зношені по природних причинах, а по-друге, мають «слабкі місця» (забруднення, елементи під високим навантаженням, невеликий рассинхрон тощо).

Чому відбувається перелив масла

Як правило, перелив є результатом поганого зливання відпрацьованої оливи під час заміни. У більшості випадків така проблема виникає із-за поганого прогріву двигуна перед зливом відпрацьованої рідини і відмови від використання вакуумного відсмоктування. У результаті в системі двигуна залишається до півлітра старої змазки, яка вже не відповідає експлуатаційним вимогам. Після цього мотор заливають нову рідину в кількості, яку рекомендовано виробником автомобіля.

Крім того, нерідкі ситуації, коли водії навмисно наливають занадто багато моторного масла. Таке бажання виникає припущення, що багато масло – це легка робота двигуна і мінімальний знос (адже коли його мало – погано). .

У деяких випадках рівень масла піднімається з-за попадання в нього інших технічних рідин. Це може статися із-за тріщин БЦ і ГБЦ, перегоряння або пробою прокладки ГБЦ, зносу поршневих кілець і т. п.

Читайте також: Чому масло потрапляє в повітряний фільтр і що робити.

Як визначити перелив масла

Більшість автомобілів пропонує дуже просту систему визначення рівня масла. На масляному щупі, який вставляє в двигун, стоять позначки max і min. Вони позначають відповідно максимальний і мінімальний об’єм мастильного матеріалу всередині агрегату. Якщо в автомобілі відсутній подібний щуп, інформація про поточний рівень масла показується на приладовій панелі. Показання вважаються датчиком і передаються на електронний блок управління.

Є також машини, у яких відсутня і щуп, і інформаційна смуга на приладовій панелі. В цьому випадку для інформування використовується спеціальний індикатор, який спалахує при необхідності доливання (на жаль, перелив така система не показує).

Ознакою переливу може бути збільшення витрати палива. Це відбувається тому, що зайва змащення підвищує опір поршневих кілець і поршнів в циліндрах, колінчастий вал важче обертається і передає менший крутний момент на колеса. В цей час водій повинен зауважити, що машина погано розганяється, а двигун вже відгукується на педаль газу, особливо на низьких оборотах.

Як виправити проблему

При виявленні факту переливу мастильної рідини двигуна необхідно відразу ж довести її кількість до нормативного. Для цього треба злити масло одним з наступних способів:

  • Злити або відкачати зайве самостійно, викрутивши пробку на піддоні. Для цього необхідні оглядова яма, підйомник або естакада.
  • При відсутності доступу до зливної пробці можна відкачати надлишок через маслозаливний отвір. Процедура проводиться за допомогою шприца і гумової трубки.

Читайте також: Чому двигун їсть масло і як це виправити.

Відео на тему

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда