Капан EGR: що це

360

Автомобільна система EGR — Exhaust Gas Recirculation, штука дуже не однозначна і досить примхлива, особливо при дуже низькій якості палива, яке зустрічається в наших краях, досить-таки часто. Неоднозначність цієї системи полягає в тому, що її призначення, суто екологічне. Система зворотного рециркуляції відпрацьованих газів або ЄДР, покликана зменшити кількість оксидів азоту в автомобільний вихлопі. Що таке ЄДР, навіщо вона потрібна і як виражаються її несправність, про все це ми зараз і поговоримо.

Зміст

  • Для чого потрібен клапан ЄДР
  • Управління системою ЄДР
  • Відео про ЄДР
  • Навіщо заглушають ЄДР
  • Несправності системи EGR

Для чого потрібен клапан ЄДР

Почати слід з того, що система ЄДР встановлюється на більшість дизельних моторів та бензинові, атмосферні агрегати. Суть роботи цієї системи полягає в тому, що в певні моменти відкривається клапан EGR у впускний колектор двигуна викидається порція відпрацьованих газів.

Схематичне зображення роботи системи ЄДР.

Таким чином, знижується кількість кисню в паливній суміші, що в свою чергу знижує температуру її горіння. А при більш низькій температурі горіння, кількість оксидів азоту в автомобільний вихлопі, зменшується досить значно. Якщо ж турбірованний двигун, то діапазон застосування ЄДР значно звужується, що робить її встановлення не раціональною. В таких випадках застосовуються інші рішення, що знижують кількість шкідливих складових автомобільного вихлопу.

Exhaust Gas Recirculation не працює на холостих обертах, вона не використовується, коли двигун холодний, а також клапан ЄДР закривається, коли дросельна заслінка максимально відкрита.

Управління системою ЄДР

Система зворотного рециркуляції відпрацьованих газів управляється електронним блоком управління двигуном. А команда на відкриття або закриття клапана EGR може подаватися на підставі:

  • датчика температури охолоджуючої рідини;
  • датчика колінчастого вала;
  • датчика положення дросельної заслінки;

У різних моделях автомобілів, в управлінні клапаном ЄДР використовуються всі перераховані датчики, або деякі з них, а в ряді випадків, тільки датчик температури охолоджуючої рідини.

Як виглядає клапан ЄДР на Chevrolet Lacetti

Так чи інакше, але роботою клапана ЄДР завжди керує автомобільна електроніка. І поки ця система функціонує штатно, водій її роботи, практично ніяк не відчуває. Корисна робота системи ЄДР поза екологічної тематики, дуже малопомітна. Ця система дозволяє економити близько трьох відсотків палива на бензинових моторах. Так само в ряді випадків, система ЄДР запобігає детонацію палива в двигуні. Але, це явище саме по собі рідкісне і неординарне. А що стосується дизельних агрегатів, то при наявності, штатно функціонуючої системи EGR, вони працюють більш плавно, м’яко, тихо. Крім того, в моторах на дизельному паливі при посередництві ЄДР, зменшується утворення сажі. Ось і всі бонуси, які надає власнику система рециркуляції відпрацьованих газів.

Відео про ЄДР

Читайте також: Що таке ДПДЗ і які функції він виконує.

Навіщо заглушають ЄДР

Часто можна побачити ситуацію, коли система ЄДР, просто заглушена. У чому ж справа, не уж-то всім автомобілістам, які так чинять, плювати на шкоду від автомобільних вихлопів?

Насправді, проблема полягає в якості палива, на якому їздять наші автомобілі. Низька якість палива, обумовлює крім усього іншого, утворення сажі і осідання її на клапані ЄДР, а так само в її магістралі. Це призводить до того, що система або взагалі не працює, або працює неправильно. В обох випадках, простіше її заглушити, бо, заміна навіть тільки клапана ЄДР, задоволення аж ніяк не дешеве. Ось і люди вирішують питання, так би мовити, радикально. А оскільки ніяких особливих втрат відключення ЄДР не тягне, то і зважуються на цей крок, як правило, без особливих коливань.

Прокладка для заглушки ЄДР (з одним отвором) і штатна (Chevrolet Lacetti).

Глушіння системи рециркуляції відпрацьованих газів бензинових двигунах, може здійснюватися за допомогою встановлення звичайної шайби в просвіт клапана. Якщо для регулювання клапана ЄДР, застосовуються вихрові заслінки у впускному колекторі, їх потрібно видаляти, теж. У дизельних ж моторах, крім механічного глушіння клапана ЄДР, необхідно відключити його програмно. Інакше, підвищується знос турбіни і порушується стабільність роботи силового агрегату.

Спори з приводу глушіння ЄДР, тривають досі. Одні вважають, що глушити цю систему можна і потрібно, інші ж стверджують, що після її відключення, температура горіння в циліндрах зростає, що призводить до більш швидкої вироблення ресурсу двигуна і його зносу.

Несправності системи EGR

Діагностика проблем з описуваної системою, завдання не така проста, як може здатися на перший погляд. Біда в тому, що немає яскраво виражених симптомів, характерних саме для неполадок EGR. Двигун, начебто троїть, начебто збоїть, а ніби й немає. І запідозрити саме систему рециркуляції відпрацьованих газів, в такий не стабільності роботи двигуна, може тільки професіонал. Але перед тим, перевіряються різні датчики, вузли і системи автомобіля. Власне, які тут можуть виникнути проблеми:

  • відкладення на деталях клапана ЄДР, сажі та інших елементів, що призводять до заклинювання його в якому-небудь положенні;
  • прогоряння клапана ЄДР;
  • засмічення самої магістралі ЄДР;
  • порушення електронних систем управління клапаном ЄДР;

Якщо клапан або магістраль, банально засмічені, почистити їх, загалом-то, не складно, хоча в ряді випадків, така чистка, просто неможлива. Ну а якщо клапан прогорів, то доведеться його міняти, а це, як вже говорилося, аж ніяк не дешево.

Симптоми, характерні саме для проблем з клапаном ЄДР, фактично відсутні. Це наприклад, нестабільна робота двигуна в режимі холостих обертів, невмотивовані провали в потужності, відсутність яскраво вираженого прискорення при повному відкритті дросельної заслінки, і інші ознаки порушень в роботі мотора.

Так чи інакше, не поспішайте міняти клапан EGR або глушити її, якщо немає явних пошкоджень клапана і його деталей. Можливо проблема тут не зовсім в ЄДР, бо ця система, тісно взаємопов’язана з іншими вузлами і системами регулювання подачі повітря та відведення відпрацьованих газів.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового