От у яких випадках можна повернути автомобіль в салон

222

Верховний суд пояснив, що робити власникам, у яких ламаються нові автомобілі

Верховний суд пояснив, що робити власникам, у яких постійно ламаються нові автомобілі.

Дивіться також: В яких випадках КАСКО буде виплачено не повністю: Рішення Верховного суду

Отже, ось яке діло вивчив і які висновки зробив Верховний суд РФ на підставі отриманих матеріалів.

Компанія з Волгограда придбала за договором лізингу автомобіль вартістю 3 млн рублів. Однак не минуло й року з моменту покупки, як престижне авто, куплений у дилера, почало виявляти перші ознаки невідповідності якості заявленим нормам.

Спершу у лівій передній стійці почали чутися підозрілі шуми, які говорили про поломку. Автомобіль був відправлений дилера, який по гарантії справив його ремонт. Ремонт зайняв 43 календарних дні.

На цьому пригоди не закінчилися. Наступна неприємність – неполадки в коробці передач. Гарантійний ремонт зайняв 24 дні, запис про це є в матеріалах ВС.

Потім виникли проблеми з доводчиком капота. Ремонт незначної поломки виявився довгим, плюс 35 днів в дилерському сервісі… Останньою краплею покупця стала знову вийшла з ладу КПП.

От у яких випадках можна повернути автомобіль в салон

Підсумок закономірний: придбав автомобіль організація зажадала у дилера поміняти автомобіль, у чому їй було відмовлено.

Тоді покупець звернувся з позовом в арбітражний суд міста Москви. Його висновки явно не влаштували покупця ненадійного автомобіля. Пославшись на пункт 1 статті 475 Цивільного кодексу, арбітражний суд зазначив, що «покупець при отриманні товару неналежної якості має право вимагати від продавця безоплатного усунення недоліків або відшкодування своїх витрат на їх усунення».

Тобто, безкоштовно відремонтувати автомобіль на гарантії, дилер виконав свої зобов’язання перед продавцем.

Рішення арбітражу підтримали дев’ятий арбітражний апеляційний суд і арбітражний суд Московського округу, але з ними не погодився Верховний суд Росії.

Верховний суд зазначив, що підставою для звернення позивача до суду стали обставини, прописані у пункті 2 статті 475 Цивільного кодексу, де говориться, що при виявленні істотних недоліків покупець може відмовитися від виконання договору купівлі-продажу і зажадати повернення сплаченої за товар суми або заміни товару неналежної якості товаром, відповідним договором.

Найголовніше, для покупців, яким набридли постійні поломки їх автомобілів, слід запам’ятати, що істотні недоліки – це непереборні недоліки або ті, які проявляються неодноразово.

Додатково до цього в прикінцевих матеріалах ВС нагадав про зробленому висновку судової експертизи, яка проводилася по автомобілю. У ній зазначено, що несправності мають заводський характер і оскільки несправність КПП неодноразово спостерігалася, виявлена знову і знову після його усунення, її можна вважати істотним недоліком.

Дивіться також: Що робити, якщо покупець не зареєстрував автомобіль і почали приходити штрафи?

Пункт 1 статті 475 ЦК, на який посилалися суди, забезпечує захист споживача при виявленні недоліків, не зазначених продавцем. Але при виявленні істотних недоліків споживача захищає пункт 2 даної статті. Про це заявив Верховний суд.

Рішення нижчестоящих судів були скасовані, справу направлено на новий розгляд.