Що таке ГБО 4 покоління?

389

У зв’язку з тим, що бензин постійно дорожчає, багато автолюбителів замислюються над перекладом своїх «залізних коней» на газове паливо. Як свідчить статистика, у більшості випадків вони вибирають пропан-бутан, однак деякі воліють використовувати метан. Для того щоб здійснити такий переказ, на автомобіль необхідно встановити ГБО, тобто спеціалізоване газобалонне обладнання.

Воно являє собою комплекс пристроїв, що дозволяють зберігати і подавати в двигун внутрішнього згоряння газоподібне паливо. На сьогоднішній день розроблено вже шість поколінь газобалонного обладнання, але найбільш поширеним і широко використовуваним є четверте. Тому у тих автомобілістів, які мають намір застосовувати в якості пального не бензин, а газ, неминуче виникає питання: що таке ГБО 4 покоління? Для того щоб на нього відповісти, має сенс спочатку дати короткий огляд всіх поколінь газобалонного обладнання.

Зміст

  • Покоління ГБО
    • Перше покоління ГБО
    • Друге покоління ГБО
    • Третє покоління ГБО
    • Четверте покоління ГБО
    • П’яте покоління ГБО
    • Шосте покоління ГБО
  • Особливості ГБО четвертого покоління
  • Що входить до комплекту ГБО 4 покоління?
  • Відео про ГБО 4 покоління

Покоління ГБО

Незалежно від того, до якого саме поколінню належить те чи інше газобалонне обладнання, воно складається з трьох основних складових частин:

  • Газового балона;
  • Системи підготовки газу і його подачі в циліндри;
  • Мультиклапана.

У конструкцію мультиклапана входить витратний і заправний клапани, забірна трубка і покажчик рівня газу. Крім того, в ньому є так званий швидкісний клапан, який призначений для того, щоб у разі пошкодження магістралі запобігати витоку газу.

Перше покоління ГБО

Таке газобалонне обладнання встановлювалося на карбюраторні і найпростіші інжекторні двигуни. У ньому можуть використовуватися як електронні, так і вакуумні редуктори, які необхідні для того, щоб знижувати тиск газу перед подачею в циліндри. Його кількість регулюється дозатором, а газоповітряна суміш готується в спеціальному змішувачі, який монтується перед карбюратором. ГБО першого покоління не відповідають сучасним нормам безпеки і зараз не використовуються.

Друге покоління ГБО

Це покоління газобалонного обладнання встановлюється на автомобілі з інжекторними двигунами, оснащені каталізаторами і лямбда-зондами. Таке ГБО має в своєму складі електромеханічний дозатор газу, з’єднаний з датчиком кисню і функціонує на основі принципу зворотного зв’язку. Газобалонне обладнання відповідає вимогам ЄВРО-1.

Третє покоління ГБО

Це газобалонне обладнання являє собою, по суті справи, ГБО другого покоління, оснащеної системою дозування подачі палива за допомогою газового інжектора, керованого спеціальним електронним блоком. Подача газу у впускний колектор проводиться за допомогою механічних форсунок. Слід зауважити, що ГБО третього покоління не отримало широкого розповсюдження.

Четверте покоління ГБО

У газобалонному обладнанні цього покоління використовується система розподіленого синхронізованого упорскування газу. Управління подачею газоповітряної суміші для кожного циліндра проводиться окремо за допомогою електронного блоку управління. В принципі, схема роботи ГБО четвертого покоління така ж, як і у бензинового інжектора.

П’яте покоління ГБО

Кардинальна відмінність ГБО цього покоління від попередніх полягає в тому, що воно подає паливо в циліндри в рідкому, а не в газоподібному стані. З цієї причини в конструкції немає змішувача і випарника, зате є газотопливный насос, регулятор тиску. Крім того, управління роботою цього ГБО проводиться не окремих, а штатним контролером двигуна.

Шосте покоління ГБО

Це покоління ГБО на сьогоднішній день є останнім і вважається самим передовим. Така апаратура була спеціально розроблена для двигунів з безпосереднім уприскуванням палива, причому він здійснюється не через спеціальні газові, а через штатні бензинові форсунки. ГБО шостого покоління відповідає нормам EURO 5.

Читайте також: Більш докладно про те, що таке ГБО в автомобілі.

Особливості ГБО четвертого покоління

Як вже було сказано вище, на даний момент більшість фахівців вважає газобалонне обладнання четвертого покоління самим надійним і оптимальним. Це ГБО роздільно управляє подачею паливної суміші в кожну з форсунок, крім того, воно дозволяє швидко і просто перемикатися з газу на бензин і назад (це може вироблятися як вручну, так і в автоматичному режимі). Як правило, панель управління газобалонним обладнанням в салоні автомобіля встановлюється безпосередньо під рульовою колонкою, має індикатор рівня газу і перемикач виду палива.

Можливість використання і бензину, газу не тільки дуже зручна, але і дозволяє істотно підвищити надійність роботи силового агрегату. Крім того, вона дуже вигідна власникам тих автомобілів, які оснащені дорогими каталізаторами очищення вихлопних газів, оскільки серйозно продовжує їх ресурс.

ГБО четвертого покоління дуже точно дозує газову суміш для кожного з режимів роботи двигуна, і це забезпечує максимальну економію палива. Мотор працює дуже м’яко, повністю виключені «хлопки», які дуже характерні для газобалонного обладнання перших трьох поколінь. Дуже важливо також і те, що двигун при використанні такого газобалонного обладнання втрачає зовсім небагато потужності (як показує практика, не більш 2%). Важливим достоїнством ГБО четвертого покоління є також і дуже вдала комбінація таких чинників, як:

  • Висока надійність;
  • Універсальність (його можна встановлювати на різні марки і моделі сучасних автомобілів);
  • Доступна ціна.

Слід також зазначити, що при правильній експлуатації і належному, своєчасному обслуговуванні цього газобалонне обладнання здатне прослужити довго.

Що входить до комплекту ГБО 4 покоління?

В комплект ГБО 4 покоління, точно так само, як і в комплекти газобалонного обладнання інших поколінь, входить:

  • Газовий балон;
  • Система підготовки газу і його подачі в циліндри;
  • Мультиклапан.

Що стосується газового балона, то він виготовляється з металу і є стандартним для більшості систем ГБО. Мультиклапан встановлюється безпосередньо на ньому (а точніше — на його горловині), з його допомогою забезпечується як заправка газом, так і його витрачання.

Система підготовки газу і його подачі в циліндри включає в себе:

  • Редуктор;
  • Форсуночной рампу з встановленими в ній жиклерами;
  • Фільтр для очищення газу.

Редуктор потрібен для перекладу газу з рідкого стану в газоподібний, форсуночная рампа служить для подачі палива в циліндрі, а фільтр для фільтрації газу.

Читайте також: Метан або пропан — що краще на авто?

Відео про ГБО 4 покоління

Схожі статті




  • Наклейки на автомобіль (обклеювання, поклейка)



  • Протитуманні фари



  • Вії на фари



  • Трубка: що це таке