Плюси і мінуси низькопрофільної гуми

307

Традиційним атрибутом будь-якого зарядженого автомобіля є низькопрофільна гума. І чим менше висота профілю, тим агресивніше виглядає автомобіль. Однак при виборі покришок не можна обмежуватися виключно їх зовнішнім виглядом, від їх характеристик в чому залежить безпека руху і точність керування машиною. Спробуємо розібратися, в чому полягають плюси і мінуси низькопрофільної гуми, в яких ситуаціях їх можна ставити, а в яких краще утриматися.

Зміст

  • Що таке низькопрофільна гума
  • Плюси низькопрофільної гуми
  • Мінуси низькопрофільної гуми

Що таке низькопрофільна гума

Як виглядає низькопрофільна гума.

Все розмаїття легкових автошин ділиться на кілька класів у залежності від параметрів. Зокрема, по висоті профілю шини поділяються на:

  • стандартні (маркування Standard);
  • низькопрофільні (маркування Performance);
  • спортивні (маркування High-Performance).

Таким чином, можна зробити висновок, що гума з низьким профілем – це щось на зразок напівспортивного варіанти, перехідний етап від звичайних шин до спеціально розроблених для автоспорту. Основні відмінності цього типу гуми полягають не тільки в меншій висоті профілю, але й в більшій ширині. Ця особливість відбивається в числовий маркування розміру коліс: в стандартному позначенні типу 235/55 друге число позначає саме висоту профілю. Всі моделі з висотою менше 55 вважаються низькопрофільними.

Ще одна характерна відмінність автогуми з низьким профілем – більш високий індекс максимальної швидкості. Якщо для більшості звичайних коліс він обмежений 190 км/год, то для моделей з малою висотою профілю він може становити і 210 і 240 км/год, і навіть вище.

Плюси низькопрофільної гуми

Більшість ключових плюсів низькопрофільної гуми відображено вище, однак зупинимося на них більш докладно.

Звичайна і низькопрофільна гума.

Насамперед, невелика висота боковини означає підвищену жорсткість покришки. Іншими словами, при бічних навантаженнях, що виникають при маневруванні, вона практично не деформується. З-за цього, в свою чергу, практично повністю виключається можливість бічного відведення – відповідно, автомобіль гостріше проходить повороти і більш точно реагує на повороти керма. На таких колесах можна впевнено проходити повороти на швидкості до 75 км/год, не ризикуючи зносу машини в сторону.

Наступний важливий момент – збільшена ширина покришки. У низькопрофільної гуми площа плями контакту з асфальтом значно більше, тому зростає ефективність зчеплення з дорогою, а це покращує розгін і гальмування автомобіля.

Також, як уже зазначено вище, низькопрофільні покришки здатні без шкоди своїй конструкції розвивати високі швидкості, при цьому зберігаючи точність управління і швидкість реакції на дії водія.

Водії відзначають і деяке скорочення витрати палива при їзді на низькому профілі. Завдяки більш жорсткої конструкції вони в меншій мірі пробавляються, тому автомобіль на них відмінно їде накатом під дією сил інерції. У середньому, економія палива складе близько 4-5%.

Перевагою такої гуми, безумовно, є і те, що вона надає автомобілю динамічний, агресивний вигляд.

Читайте також: Маркування автомобільної гуми — розшифровка для легкових автомобілів.

Мінуси низькопрофільної гуми

Однак не все так ідеально, у низькопрофільної гуми є й чимало мінусів. Найголовніший мінус — збиток підвісці, який виникає при установки гуми з низьким профілем на звичайний автомобіль. Із-за малої бічній висоти вони більш жорсткі і в меншій мірі амортизують удари, проїзди по ямах і шишок на дорожньому полотні. Відповідно, сайлент-блоки, амортизатори, кульові опори, рульова рейка отримують серйозні ударні навантаження, на які їх конструкція не розрахована.

Також із-за збільшеної жорсткості серйозно зменшиться рівень комфорту пересування. Водій і пасажири будуть відчувати всі нерівності, машину буде відчутно трясти навіть при русі по відносно рівній дорозі.

Низькопрофільна гума на відміну від стандартної більш чутлива до різного роду ямах. Неакуратно проїхавши вибоїну, можна пробити покришку, пошкодивши її корд. Відновити таке пошкодження в багатьох випадках неможливо, тому доведеться купувати нову шину.

Як показує досвід, колеса з низьким профілем менш захищені від аквапланування. Отже, при їзді в дощ управління автомобілем стає більш складним і ризикованим.

Ще один безсумнівний мінус – високий рівень шуму. Якщо в автомобілі немає гарній шумоізоляції, то їхати в ньому буде просто некомфортно.

Останній суттєвий недолік низькопрофільної гуми – її висока вартість.

Читайте також: Як правильно зберігати гуму поза сезону.

Схожі статті




  • Секретки на диски



  • Як часто міняти масло в двигуні



  • Як правильно зберігати шини



  • Як зменшити витрату бензину