Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

244

Ці автомобілі залишили свій слід в історії: Топ-5

В кінці цього року світова автомобільна промисловість традиційно підвела підсумки. Завдяки зібраної інформації можна виділити п’ятірку топових машин всіх часів, оснащених «космічними» двигунами.

Періодично відомі компанії проектують автомобілі з потужними і надпотужними силовими агрегатами, за типом тих, що встановлюються на літаках або вертольотах. При цьому документація цих інноваційних розробок офіційно ніде не реєструється. Але це не завадило виділити з величезної маси сучасних ретро автомобілів п’ятірку моделей, на які були встановлені «ракетні двигуни:

Такер 48

Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

Цей автомобіль запущений в серійне виробництво. Він укомплектований 6-циліндровим силовим агрегатом, який незабаром модифікували під авіаційний варіант Franklin 6 Series. Інновації, внесені Tucker, включали встановлення системи водяного охолодження, так як мотор розміщується в задній частині транспортного засобу. Цей елемент отримав назву Torpedo ще на етапі його розробки. Однак у продаж надійшло і було реалізовано всього 48 машин, так як його творець не хотів пов’язувати автомобіль з Другою Світовою війною.

Всього було випущено 51 екземпляр таких автомобілів. Така обмежена кількість пояснюється тим, що фірма Tucker припинила своє існування вже через два роки. Тим не менш, ця модель значно випереджала розробки того часу в плані безпеки.

Варто виділити наступні моменти машини нового покоління:

• доповнена приладова панель;
• адаптивні фари;
• ламіноване лобове скло;
• захист від бокового удару для знаходяться в салоні.

В автомобілі були безліч інших нововведень, які сьогодні є невід’ємною частиною сучасних машин.

Цікавим залишається той факт, що у Tucker 48 не було турбодвигуна. У ньому встановили блок Franklin 0-335, тому що у Престона Таккера і його команди не вистачило часу на розробку власної інноваційної електростанції. Тільки 47 автомобілів пережили випробування часом, і кожен з них сьогодні оцінюється в кілька мільйонів доларів.

Lotus 56

Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

Виробник нафтових продуктів STP якось замовив компанії Lotus проектування гоночного автомобіля, який буде експлуатуватися в Indy 500. Результатом кропіткої роботи став Lotus Type 56. Метою цієї розробки була участь і перемога в гонках 1968 року Indianapolis 500. Ця модель була оснащена турбованим двигуном, який експортував потужність у всі чотири колеса. Ідея зібрати такий двигун належить главі STP Енді Гранателли. В якості основи для цього автомобіля був взятий бензиновий турбо двигун Pratt & Whitney ST6.

Дивіться також: Кращі автомобілі Ауді за останні 20 років

В кінцевому підсумку автомобіль поєднав у собі дизайн всіх гоночних автомобілів. Але модель з відкритим колесом від Lotus не стала переможцем Формули 1 або Indy 500, навіть не наблизилася до списку лідерів.

При цьому автомобіль подарувала нову конфігурацію двигуна і трансмісії, яку почали використовувати багато виробників гоночних автомобілів.

Більшість обивателів не розуміють зв’язку між виробництвом нафтових добавок і гоночних автомобілів з турбонаддувом. Однак метою цього шедевра була поява на гоночному треку супершвидко автомобіля з логотипом спонсора. Lotus Type 56 в кінцевому підсумку не досяг поставлених цілей з-за безлічі різних механічних несправностей, не пов’язаних безпосередньо з двигуном.

Fiat «Звір Турина» S76 300HP

Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

Більшість автолюбителів і експертів знають це творіння, вік якого давно перевалив за сотню років. Автомобіль знаменитий тим, що він був повністю відновлений і показаний на фестивалі швидкості в Гудвуді в 2015 році. Ця модель заслужено займає місце в списку топ-5 самих крутих машин, тому що саме на неї вперше був успішно встановлений авіаційний двигун — 4-циліндровий мотор робочим об’ємом 8,4 л/км, потужністю якого — близько 300 л. с., здатний видавати 1900 об /хв.

Великий мотор повинен був допомогти автомобілю стати неймовірно швидкісним. Для цього він був встановлений на сталевій сходової рамі, взятої від гоночної моделі. Сам двигун не використовувався в літальних апаратах як таких, але Fiat дійсно в той період будував авіаційні двигуни.

Але швидкісний межа, який в той час значно збільшився в топовому сегменті європейських змагань, зробив автомобіль застарілим. Це призвело до продажу існуючих зразків любителям рідкісних моделей. Примірник, який був представлений в Гудвуді в 2015 році, був відновлений з використанням оригінальних деталей і комплектуючих.

Sunbeam 1000 HP Mystery «The Slug»

Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

Цей «звір» був розроблений з тією ж метою, що і Fiat’s Beast of Turin – це побиття наявних на той час рекордів швидкості. На відміну від Fiat, «Slug» Sunbeam зумів стати першим автомобілем, який розігнався до 320 км /ч. Сам факт складання цієї моделі до сих пір залишається недосяжним для більшості сучасних автомобілів.

Цей монстр був привезений в 1927 році Генрі Сегрейвом на один з пляжів Дейтона, де він зміг розігнатися до 327 км/ч. На відміну від інших розробок, наявних в цьому списку, Sunbeam єдиний обладнується двома авіаційними двигунами. Кожен блок оснащений потужним мотором на 10,69 літра, а їх загальна потужність становить близько 900 л. с.

Один з цих блоків був розміщений відразу за водієм, а інший розташовувався спереду від нього. Перший двигун запускався з використанням стисненого повітря, а другий був сцеплен з ним фрикційною муфтою.

Bluebird CN7

Топ-5 самих крутих швидкісних автомобілів, які коли-небудь випускалися

Bluebird-Proteus CN7 – найкраща, крута топова модель, яка призначалася для Дональда Кемпбелла. Він хотів проїхати на ній зі швидкістю 800 км/ч. Рушійною силою тут стала установка Bristol-Siddeley Proteus з турбованным двигуном, яка володіла дивовижною потужністю, що перевищує 4000 л. с.

Дивіться також: Великий краш-тест EuroNCAP

На відміну від інших автомобілів з турбонаддувом, Proteus 705 мав вільної конструкцією турбіни, модифікованої з метою доповнення приводними валами на кожному кінці двигуна. Це було потрібно, щоб приводити в рух редуктори, а потім і колеса.

Після численних аварій і супутніх подій, які призвели до негативних результатів випробувань, Дональд Кемпбелл встановив новий рекорд швидкої їзди, досяг швидкості 648,7 км/год на чотириколісному транспортному засобі. У 1964 році він знову керував «Синім птахом», але не зміг побити рекорд і заявив, що серйозно розчарований таким результатом.

Автор: Сергій Василенков