Пряма і зворотна полярність акумулятора: що це таке

508

Багато автолюбителів, купуючи нову акумуляторну батарею, звертають увагу тільки на її робочі параметри – напруга, ємність, розміри, забуваючи при цьому про полярності. Відразу зазначимо, що цей термін у АКБ не відноситься до фізики, а є виключно конструктивним поняттям. В результаті, ігнорування полярності приводить до того, що батарею просто не вдається підключити до мережі тому, що дроти з клемами не дістають до виводів акумулятора.

Зміст

  • Що значить пряма або зворотна полярність акумулятора
  • Як визначити пряма або зворотна?
  • Відео про прямий і зворотної полярності акумулятора
  • Що робити якщо переплутав полярність?

Що значить пряма або зворотна полярність акумулятора

Поняття «полярність» визначає положення клемних виводів акумуляторної батареї. Найпоширенішими є два її види – прямий і зворотний. Далі розберемося, що таке пряма і зворотна полярність акумулятора, як його визначити, а також деякі корисні поради.

  • Акумулятори з прямою полярністю – ще розробка радянських інженерів, звідси і друга її назва. Застосовується вона на батареях, вироблених на пострадянському просторі. Її особливість полягає в тому, що «плюсовій» висновок встановлений зліва, а «мінусовій» — праворуч на верхній кришці корпусу АКБ.
  • Зворотна полярність – протилежність прямій. Її використовують у європейських країнах, тому на іномарках застосовується саме вона. У такій полярності «плюс» розташований праворуч, а «мінусовій» висновок – зліва.

Одразу зазначимо, що і не на всіх європейських машинах встановлюються АКБ із зворотною полярністю. Деякі моделі, які збираються в СНД, можуть комплектуватися акумуляторами з прямої полярності. А ось на вітчизняних машинах, навіть на останніх моделях, що використовуються батареї з прямою полярністю.

Тепер про те, чому так важливо знати, яка полярність АКБ потрібна. Тут все просто – дроти для підключення до батареї мають обмежену довжину, тому установка акумулятора з невідповідною полярністю призведе до того, що його просто неможливо буде підключити до бортової мережі, оскільки клеми не будуть діставати до висновків.

Як визначити пряма або зворотна?

Розпізнати, яка полярність у акумулятора зовсім нескладно. Досить повернути його обличчям до себе, тобто, щоб бічна наклейка була звернена в вашу сторону, а самі висновки розташовувалися з ближньої боку. Після цього просто дивимося, як розташовані висновки: якщо «плюс» — ліворуч, то пряма полярність, праве ж його положення вказує на зворотну.

Але перед придбанням нової батареї важливо враховувати не тільки полярність, але й саме її розташування в посадковому місці на авто. Адже досить повернути батарею на 180 град, щоб поміняти полярність акумулятора, ось тільки висновки в такому випадку будуть з далекої сторони. А це вже може створити проблеми з підключенням АКБ до бортової мережі, з-за того, що проводів нахапати або ж щось завадить накинути і закріпити клеми.

Читайте також: Що таке ISOFIX в автомобілі і навіщо він потрібен.

Відео про прямий і зворотної полярності акумулятора

Читайте також: Що таке круїз контроль та клімат контроль в автомобілі

Що робити якщо переплутав полярність?

Буває так, що батарея вже придбана, але полярність її не підходить, а можливості замінити на акумулятор з потрібним положенням висновків немає. І все ж її можна підключити до мережі авто.

Але для цього АКБ слід розмістити так, щоб «плюсовій» висновок розташовувався як можна ближче відповідної клеми проводки (розгорнути акумулятор, трохи змістити його у бік). Важливо зробити так, щоб вийшло підключити клему до висновку батареї і закріпити її.

Природно, «мінусовій» провід при цьому діставати до виводу не буде, та це й не потрібно. Далі беремо довгий відрізок проводу з хорошим перерізом (можна використовувати частину дроти для «прикурювання»). Відкручуємо «рідний» масовий провід від кузова авто і замінюємо його підготовленим відрізком. Закріплюємо на кінці клему для підключення до АКБ і накидаємо її на висновок. Таким способом можна підключити до бортової мережі батарею з будь-якої полярності.

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового