Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

292

Як провести настройку сучасного бензинового двигуна, щоб він працював краще

Якщо вам коли-небудь доводилося робити вибір серед підтриманих автомобілів, ви напевно стикалися в оголошеннях з одним і тим ж не зовсім зрозумілим словосполученням “автомобіль був заново налаштований”.

Що означає “налаштування” щодо сучасних автомобілів? Будьте впевнені, швидше за все, навіть сам продавець не знає, що мається на увазі під цим терміном і що потрібно зробити, щоб провести дану настройку. Ймовірно, він просто використав популярну фразу свого оголошення, особливо сильно не заморочуючись з приводу її значення. А між тим, в реальному житті є певні дії, які просто необхідно робити будь-якому автовласникові для того, щоб його автомобіль їздив впевнено і не завдавав клопоту.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Відкриваємо капот і перевіряємо!

Велика частина сучасних автомобілів у наші дні навряд чи вимагає серйозного планового технічного обслуговування, крім, мабуть, перевірки рівня технічних рідин.

Доступно це стало завдяки технологічним досягненням в автомобільній промисловості, якими стали користуватися з кінця 1980-х років. Широке поширення систем уприскування палива та електронного запалювання, а також запалювання з індивідуальною котушкою на кожній свічці створило благодатний грунт для серйозного зростання надійності двигунів внутрішнього згоряння. В наші дні двигуни можуть безпроблемно відпрацьовувати свій ресурс без головного болю власника з налаштування систем силового агрегату.

Дивіться також: Як почати самостійно обслуговувати автомобіль?

Однак це зовсім не означає, що автолюбителі не можуть отримати вигоду з час від часу проведеної діагностики підкапотного простору. Сьогодні ми розглянемо, що саме являє собою цей процес для сучасного бензинового автомобіля і наскільки він дієвий. Ви будете здивовані, як легко і недорого можна поліпшити показники роботи двигуна.

Заміна свічок запалювання

Перший пункт у контрольному списку настройки – заміна свічок запалювання двигуна. Багато автомобілі сьогодні оснащені «довгограючими» платиновими або иридиевыми свічками запалювання, які працюють настільки довго, що легко забути, що вони зношуються і взагалі існують. Ці свічки нерідко повністю відпрацьовують свій термін служби, а це вражаючі 100-160 тис. км. Дивно надійні речі, особливо з урахуванням того, в яких складних умовах вони “ходять”.

Але як тільки їх життєвий цикл підходить до кінця, ви миттєво відчуєте погіршення в поведінці автомобіля.

Симптоми такі: важкий старт і невелика втрата потужності двигуна. Свічки потрібно поміняти.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Приклад автомобіля, на якому буде проводитися заміна свічок, – Mazda 3 2010 року випуску. На автомобілі з’явилася необхідність заміни свічок при пробігу 105.000 км.

Доступ до свічок запалювання на деяких автомобілях може бути реальною головним болем, тому не забудьте дослідити процедуру їх зняття на вашому автомобілі, перш ніж приступити до заміни.

На Mazda даної моделі і року, щоб дістатися до свічок, потрібно від’єднати акумулятор автомобіля, зняти пластикову кришку двигуна і відкрутити набір котушок запалювання, які встановлені поверх свічок.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Важливо! Настійно рекомендується ретельно очищати зону проведення робіт, особливо в колодязях свічок запалювання, перш ніж витягти свічки. Потужний пилосос або балончик зі стисненим повітрям підійдуть для того, щоб максимально швидко видалити весь бруд з важкодоступних місць. Менше за все ви захочете, щоб пісок або пил потрапили всередину двигуна під час заміни.

Також звертаємо увагу на те, що відходили свій термін свічки запалювання зрушити буде не так вже й легко. Тому викручувати їх потрібно відповідним інструментом – ключем на 16″ з досить довгим важелем. Втім, після страгивания свічки справа піде набагато простіше!

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Відкручуємо старі свічки.

Коли старі елементи отримання іскри зняті, час приготувати нові свічки до використання. Зрозуміло, потрібний тип свічок необхідно придбати заздалегідь.

Завжди перевіряйте зазор на свічці запалювання перед установкою її на місце. Зазор визначає температуру та інтенсивність іскри, забезпечувану свічкою. Неправильно виставлений зазор може викликати передчасне запалювання, детонацію або інші проблеми з двигуном. Звичайно, на заводі виставили і перевірили такий делікатний технічний момент, але перевірити варто.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Пристрій для вимірювання зазору.

Перевірити зазор можна недорогим пристроєм на зразок того, що зображено вище. Специфікації для розмірів зазору свічок вашого автомобіля можна знайти в керівництві власника або таблиці в моторному відсіку. Якщо при вимірюванні було виявлено, що зазор збитий і знаходиться поза специфікації, можете ретельно відрегулювати його, переміщаючи заземлюючий електрод далі або ближче до центрального електроду.

Свічки з платиновим і іридієвим наконечниками мають тендітні центральні електроди, які легко руйнуються при спробі незграбного виставлення зазору. Будьте акуратні!

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Втім, повторимося, на заводі всі напевно виставлять, тому ваше втручання, швидше за все, не знадобиться.

Настала пора ставити свічки в мотор.

Деякі автомайстра рекомендують використовувати невелику кількість противозадирной пасти, наносимой на різьбу свічки. При цьому важливо стежити, щоб хімічний склад не потрапив в область центрального електрода, в іншому випадку свічка не буде працювати. Втім, інші майстри також категоричні у зворотному думці.

Дивіться також: Як замінити свічки запалювання без зайвих клопотів

Основними аргументами «проти» є надмірне затягування свічок (противозадирная паста змащує різьблення і може змінювати значення крутного моменту) і погане заземлення від головки циліндрів двигуна.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Вкрутіть свічки від руки, візьміть динамометричний ключ і затягніть їх згідно з цифрами в специфікації. Специфікації шукайте в інструкції користувача або погуглите. Немає динамометричного ключа? Обов’язково купіть! Нормальний динамометричний ключ можна взяти вже за 2-2.5 тис. рублів. З ним ви ніколи не зірвете делікатні з’єднання і не будете мимовільним ініціатором дуже клопітного і дорогого ремонту.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Затягнувши належним чином свічки, можете встановлювати на місце котушки і декоративну кришку двигуна. Батарею залишаємо відключеній для виконання наступних кроків по налаштуванню.

Вартість: залежить від кількості і якості свічок плюс динамометричний ключ.

Чистка дросельної заслінки

Наступним пунктом у списку налаштування йде очищення корпусу дросельної заслінки. Дросельна заслінка регулює подачу повітря на бензиновому двигуні, за безпосередньої участі в роботі даного елемента відбувається формування паливоповітряної суміші.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Заслінка, яка відкривається і закривається в залежності від того, скільки газу ви даєте педаллю, з плином часу значно забруднюється. На задній частині заслінки, зверненої до двигуна, з часом утворюється плівка, а потім і цілий товстий шар “нафтового” нальоту, в чому, головним чином, винна система вентиляції картера двигуна.

Чим більше шар масла на заслінці, тим гірше її реакція на відкриття і закриття дроселя, «підвисання» після відпуску педалі газу. Нерівна робота на холостих обертах також буде присутній серед симптомів.

А оскільки чистка дросельної заслінки дуже рідко вноситься автовиробниками в планове ТО, її краще зробити самостійно. Тим більше це нескладно, коли мова йде про механічному приводі.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Коли чистити? Якщо пробіг автомобіля перевалив за 80 тис. км і ви знаєте, що заслінка жодного разу не чистили або, навпаки, не знаєте, демонтрувалась вона, радимо вам зробити її очищення.

Ось що знадобиться для роботи:

Засіб для очищення дросельних заслінок (можна взяти звичайний очищувач)

Викрутка

Гайкові ключі

Ганчірочка без ворсу або пензлик

Нова прокладка корпусу дросельної заслінки (для заміни)

Для того щоб ретельно очистити деталь, необхідно зняти корпус дросельної заслінки з автомобіля. Це потребує видалення гумового впускного трубопроводу, від’єднання деяких електричних штекерів (залежить від моделі і року випуску автомобіля) і відгвинчування декількох болтів, які утримують корпус дросельної заслінки у впускному колекторі двигуна. В залежності від автомобіля вам, можливо, доведеться зняти кілька шлангів з корпусу дросельної заслінки.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Це не нагар, це наліт. Чорного «м’якого» нальоту бути не повинно

Знявши корпус дросельної заслінки з автомобіля, ви, ймовірно, виявите товстий маслянистий шар на одній стороні заслінки, інша буде просто в пилюці. Ваша мета – видалити всі забруднення зсередини корпусу.

Якщо на корпусі дросельної заслінки присутні електричні компоненти, такі як моторчик приводу, і ви побоюєтеся розбризкувати очисник в корпус дросельної заслінки, просто розпиліть засіб на ганчірочку і почніть протирати наліт. Цей процес може зайняти трохи більше часу, але краще трохи довше попрацювати, ніж ризикувати знищенням дорогих електричних компонентів.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Поступово прибираємо весь наліт

Увага: переконайтеся, що ви перебуваєте в добре провітрюваному приміщенні при використанні очисника. Це потужний хімікат, надихавшись парами якого можна знепритомніти і завдати серйозної шкоди здоров’ю. Гумові рукавички і захисні окуляри також можуть стати непоганим захистом.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Як з заводу! Зовсім інша справа!

Весь бруд очистили, настав час встановити корпус дросельної заслінки на впускний колектор з використанням нової прокладки. Важливо використовувати нове резинотехническое ущільнювальне виріб для установки герметичного з’єднання.

Вартість: 1000-2000 рублів.

Чистка ДМРВ, або датчика MAF

Якщо ваш автомобіль оснащений уприскуванням палива, на ньому буде стояти або ДМРВ, або датчик тиску.

ДМРВ, також його називають MAF, є датчик масової витрати повітря, зазвичай встановлюється в повітроводі після фільтра.

MAP, або датчик тиску у впускному колекторі. Нескладно здогадатися, що цей датчик вимірює тиск в колекторі, вираховуючи за допомогою комп’ютера, який обсяг повітря поступає в двигун автомобіля.

Ця інформація використовується для визначення кількості палива, яке повинно надійти в циліндри. Таким чином, мова йде про критично важливих сенсорах, від яких залежить якість роботи двигуна.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

До датчика MAF легко дістатися на цій Mazda 3.

Обидва типу датчика з часом можуть забруднитися, що відіб’ється на здоровій роботі двигуна.

Загальні симптоми: підвищення витрати палива, млявий старт і прискорення.

На щастя, очистити ці датчики так само просто, як дросельну заслінку.

Mazda 3 оснащена датчиком ДМРВ, тому будемо чистити його. Для цього візьмемо очищувач для ДМРВ (продається в магазинах автозапчастин).

Зазначимо, що існують різні типи датчиків MAF (ДМРВ) – не всі вони схожі на той, що на цих фотографіях.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Увага: не забудьте попередньо вивчити, як найкраще очистити конкретний ДМВР – або MAP-датчик, перш ніж продовжити. Можуть знадобитися спеціальні запобіжні заходи та/або чистячі засоби, щоб уникнути пошкодження конкретного типу датчика, використовуваного в автомобілі.

Датчик MAF на цьому автомобілі розташований в легкодоступному місці, поруч з коробом повітряного фільтра. Від’єднання електричного роз’єму і зняття двох невеликих гвинтів – все, що потрібно для демонтажу датчика.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

У цьому типі датчика масового витрати повітря потрібно очистити дві частини: датчик температури і контакти, що йдуть до нього. Можна побачити, що датчик температури потемнів на одній стороні. Зчищаємо забруднення.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Як тільки залишки спрею повністю висохнуть, датчик знову отримає можливість працювати як новий. Встановлюємо його назад в автомобіль, підключаємо акумулятор автомобіля і починаємо пишатися собою. Автомобіль буде працювати краще, і це ваша заслуга!

Вартість: 750 рублів.

Заміна повітряного фільтра

Впевнений, ви розумієте, що заміна повітряного фільтра нескладне завдання, але ви будете реально здивовані, дізнавшись, наскільки часто цей найважливіший і геніально простий спосіб продовжити життя двигуну і поліпшити експлуатаційні показники автомобіля ігнорується.

Повітряний фільтр двигуна вашого автомобіля може бути як порятунком, так і прокляттям. Працюючи в оптимальному режимі, повітряний фільтр утримує бруд та інші тверді частинки, перешкоджаючи їх потрапляння в двигун.

Однак після 25-35 тис. км (в залежності від автомобіля та умов експлуатації) повітряний фільтр заб’ється остаточно й більше не буде пропускати достатню кількість повітря. Старий брудний фільтр почне буквально «душити» двигун.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Якісні повітряні фільтри можна підібрати за розумною ціною в будь-якому магазині автозапчастин. Для багатьох моделей автомобілів навіть не потрібно щось відкручувати, досить зняти кришку короба фільтра, яка нерідко кріпиться на кліпсах. Багато автовиробників спеціально роблять деталь доступною для заміни самим власником.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Єдине, на що варто звернути увагу при заміну фільтруючого елемента, – короб, який ви помістіть новий фільтр. Короб буде брудною. Тому слід очистити його від сторонніх часток, перш ніж ставити нову запчастину. Для зручності очищення краще всього зняти її.

Вартість: 1.000-2.000 рублів.

Відчуття новизни

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Можна стверджувати, що існує величезна кількість інших витратних частин, таких як програмно-керовані PCV-клапани (входить в систему примусової вентиляції картера двигуна), дроти свічок запалювання, котушки запалювання, датчики кисню і паливні фільтри, які також повинні замінюватися вчасно і які надзвичайно важливі на сучасному автомобілі.

Дивіться також: Помилка двигуна: Діагностичні коди несправностей

Однак ці частини мають велику різницю у строках служби, широко варіюються від моделі до моделі автомобіля.

Наведений вище список являє собою недорогий набір завдань, які можуть бути виконані будь-яким автовласником дешево, безпечно і без можливих негативних наслідків для машини.

Чотири простих ради, після яких ваш автомобіль поїде набагато краще

Вищеописані процедури можуть бути проведені майже з кожним сучасним бензиновим автомобілем і будуть незмінно успішними. Машина поїде зовсім не так, як раніше. Пам’ятайте, що обслуговування автомобілів не уникнути, але деякі роботи набагато вигідніше зробити самостійно, не звертаючись в сервіс.