Дійсно крутний момент родстера Tesla становить 10000 Нм

252

Реально потужність Тесла Родстер становить 1000 л. с. і крутний момент 10 000 Нм???

Показавши восени свою гарячу новинку, родстер Tesla другого покоління, і спонукає автомобільну інтернет громадськість обговорювати подію, Тесла швидко пішла в тінь, залишивши без відповіді головне питання, скільки кінських сил розвиває екстравагантний гіперкар.

Джейсон Фенске з YouTube каналу Engineer Explained місяць тому дав свою оцінку можливостям Tesla Roadster, приблизно оцінивши можливості електричного гіперкара з 10.000 Нм крутного моменту. Цей матеріал можна прочитати тут: чи Здатний новий родстер Tesla розігнатися до 100 за 2 секунди?

Але навіть тоді не було дано відповідь на найважливіше питання, про яке спочатку мовчала Tesla. Яка потужність Тесла Родстер II? Відповідь знову спробував дати інженер з Штатів. Ось що вийшло.

Для підрахунків були використані дані про продуктивність, надані у вільний доступ самої автокомпанії з Пало-Альто, поряд з деякими можливим оцінками маси, динаміки та інших даних, які можна поставити у формулу для підрахунку вихідний потужності двигуна. В результаті, передбачувана потужність електричного родстера не розчаровує, вона цілком може відповідати вилці від 990 до 1.400 «электропони». Тобто можна точно сказати, 1 тисяча коней в новинці є.

Ілон Маск буквально шокував автомобільний світ під час презентації двох новинок: Tesla Roadster II і вантажівки Semi. 10.000 Нм крутного моменту це неабиякий запас!

Джейсон в своє відео, як зазвичай докладно розмірковує на тему технічних нюансів автомобіля. Як виявилося, під 10.000 Нм крутного моменту Тесла, на своєму офіційному вебсайті, мала на увазі не що інше як крутний момент на колесах. Тобто даний крутний момент не розвивається двигунами, а збільшується передавальним числом КПП. Це дає нам зачіпку для обчислення вихідної потужності і побічно говорить про те, що нова модель Tesla точно не прилетіла з іншої планети. Чудес не буває.

Якщо використовувати схожу методику підрахунку крутного моменту, виявиться, що у Dodge Challenger SRT Demon більш 13.500 Нм крутного моменту на колесах…

На 1.40 хвилини відео Фенске доводить, що представлені Tesla дані фактично безглузді, приводячи в приклад мотор в 1 л. с. зачеплений з кількома шестерінками, поменше і побільше, з кількістю зубів у 100 і 1000, відповідно. При такому співвідношенні вихідний крутний момент на колесах буде відповідати 13.500 Нм! Єдино, що з такою трансмісією автомобіль не зможе розігнатися до швидкості 1 км/ч.

На 3 хвилині відео за хронометражем міркування тривають на прикладі найшвидшого серійного бензинового автомобіля – Dodge Demon.

Дійсно крутний момент родстера Tesla становить 10000 Нм

972 Нм послідовно проходячи через шестерні першої передачі КПП і диференціала збільшуються приблизно до 14.000 Нм крутного моменту. На другій передачі показники на колесах все ще будуть складати більше 10 тис. Нм моменту і так далі. Від зміни сум доданків, результат не зміниться.

Дивіться також: Чому електрокари втрачають потужність із збільшенням швидкості

Далі у відео наводяться розрахунки приблизного потужності электрородстера. Власне кажучи, сама цікава частина глядачів. Для підрахунків були взяті відомі дані:

Розгін від 0 до 100 км/год: 1.9 секунди

Передаточне число, ймовірно 9.73 (дані взяті з Model S)

Розмір шин: 325/30R21

Окружність коліс, скільки колесо робить оборотів в хвилину при швидкості 100 км/год, крутний момент і пару інших деталей. Підсумкове числовий вираз виявилося 990 л. с. (6.38 хвилина відеоролика).

Дивіться також: Чому динамометричні стенди для вимірювання потужності брешуть?

Запам’ятаємо два показника, 990 і 1.400 л. с. Коли Тесла офіційно розкриє дані по потужності, порівняємо результати. Не помилився Фенске?

Дійсно крутний момент родстера Tesla становить 10000 Нм

А до тих пір, чекаємо заїздів Roadster II на реальній трасі. Чи зможе електромобіль досягти 100 км/год за заявлені 1,9 секунди і проїхати чверть милі за 8,9 секунди? Питання залишається відкритим, але деталі почали прояснюватися.