Як визначити полярність акумулятора автомобіля

391

Автомобільні акумулятори володіють такою характеристикою, як полярність. І при виборі нового акумулятора, дуже важливо правильно визначити потрібну полярність. Інакше у вас можуть виникнути проблеми при його установці. У даній статті ми розповімо про те, як визначити полярність акумулятора автомобіля.

Найбільш поширені схеми розташування токовиводів — це пряма і зворотна полярність. Також існують і досить екзотичні варіанти розташування токовыводящих елементів, але на російському ринку вони не прижилися. Помилка у виборі полярності не дозволить використовувати батарею за призначенням – токопріемние полюсні дроти, швидше за все, просто не дотягнуться до відповідних клем. Тому перед купівлею нового акумулятора краще уточнити, яка полярність у вашого поточного акумулятора. Так ви зможете швидко зорієнтуватися і уникнути помилки.

Хоча дана ситуація не є катастрофічною. Якщо на руках є чек (або паспорт виробу зі штампом торгуючої організації), то в магазині можна без проблем поміняти куплену батарею на ту, яка повністю відповідає необхідним критеріям. Але вся ця процедура забирає чимало часу і душевних сил, до того ж ситуації бувають різні: торгова точка зачинено на переоблік, продавець з тих чи інших причин не вийшов на роботу… А як обміняти акумулятор, куплений в інтернет-магазині? Зрозуміло, і в цьому випадку законодавство зобов’язує зробити повернення або обмін товару, але на це піде значно більше часу.

Тому простіше всього лише один раз визначити і запам’ятати тип полярності акумулятора в вашому автомобілі. Зробити це досить нескладно. На акумуляторних батареях ємністю до 110 А·год токовиводи розташовуються по довгій стороні. Розмістіть акумулятор цією стороною до себе. На висновках, або поруч з ними, повинні бути розташовані значки «+» і «-», що позначають відповідні полюса. Якщо справа виявився плюсової висновок (зазвичай він трохи товщі мінусового), то це акумулятор зворотної полярності. А якщо «плюс» знаходиться зліва, то перед вами акумулятор з прямою полярністю.

Пряма і зворотна полярність акумулятор для легкового автомобіля

На вітчизняних легкових машинах (а також на більшості автомобілів зарубіжних марок, чия збірка здійснюється на території Росії) встановлені акумуляторні батареї з прямою полярністю. На іномарках, зібраних в інших країнах, встановлені акумулятори із зворотною полярністю.

Реальне фото акумуляторів для легкових автомобілів з прямою і зворотною полярністю

Визначення полярності акумуляторів для вантажних автомобілів відбувається схожим способом. Повертаємо акумулятор стороною з токовиводамі від себе (на вантажних акумуляторах це коротка сторона) і дивимося де плюс, де мінус. Якщо плюсова клема знаходиться праворуч, то це так звана зворотна або європейська полярність. Якщо ж плюсова клема зліва, то це пряма або російська полярність.

Зліва — європейська або зворотна полярність, праворуч — російська або пряма полярність

Якщо ви оглянули свій акумулятор, але вам не вдалося визначити де у вас «Плюс» і «Мінус», то ви можете звернути увагу на товщину токовыводящих клем. На більшості використовуваних в Європі і Росії акумуляторів товщина токовыводящих елементів визначається єдиним стандартом — на плюсовій клемі вона становить 19,5 мм, а на мінусовій — 17,9 мм. Різниця між ними помітна неозброєним оком, плюсова клема помітно товщі. Але, також зустрічаються акумулятори з тонкими клемами. У них товщина плюсової клеми — 12,7 мм, а мінусовій — 11,1 мм.

Відео про визначення полярності акумулятора

Схожі статті




  • Чим відрізняється інжекторний двигун від карбюраторного



  • Що краще варіатор або автомат



  • Чим відрізняється варіатор від автомата



  • Ніж дизельний двигун відрізняється від бензинового