Ознаки несправності рульової рейки

467

Рульова рейка, це найважливіший для управління автомобілем, механізм. Призначення його, досить просте. Рейка перетворює рух керма, яке здійснює водій, горизонтальні руху коліс, завдяки яким, власне, і виконуються повороти автомобіля.

У цій статті ми розглянемо основні різновиди рульових рейок, їх переваги і недоліки, а так само ознаки несправності рульової рейки. Що стосується останнього пункту, то потрібно відзначити високу небезпеку появи несправностей і збоїв у роботі рульового управління і рульової рейки зокрема. Коли машина не слухає керма, та ще на високій швидкості, це без перебільшення смертельно небезпечна ситуація.

Зміст

  • Види рульових рейок
  • Несправності рульової рейки
  • Відео про несправності рульової рейки

Види рульових рейок

В принципі на сьогоднішній день використовується три різновиди рульових рейок:

  • механічна;
  • гідравлічна;
  • електрична;

Найпростіша рульова рейка через передачу черв’ячного типу повідомляє рух рульовим тягам. Кермо доводиться крутити активно і керованість такої системи не дуже висока. За те надійність передачі найпростішої залишається неперевершеною і в наші дні. Основним недоліком і навіть небезпекою механічного рейки слід вважати ситуації, коли машина на швидкості влітає колесом у яму. У ряді випадків, кермо просто вириває з рук. Що, звичайно ж, дуже недобре.

Для поліпшення керованості рульової рейки механічного типу застосовують змінні передавальні числа. По центру крок зубів рульової рейки більше, що дозволяє навантажувати кермо і забезпечити прийнятну гостроту управління на високих швидкостях. Ну а ближче до країв зуби розташовані частіше, завдяки чому кермо при управлінні на паркінгу або повільних розворотах, більш легкий.

На зміну механічної рульовій рейці прийшов гідропідсилювач керма (ГУР). Тут вже зусилля водія за керування машиною є скоріше напрямних, а підхоплює його саме ГУР. Система ця, безумовно, набагато більш складна, а значить більш схильна несправностей, але і керованість, яку вона забезпечує не йде ні в яке порівняння з керованістю механічної рульової рейки. В ГУР усунута ситуація, коли серйозний вибоїну на дорозі вибивав кермо з рук водія. Але і відчувати дорогу, так чітко як на механіці з гідропідсилювачем керма, не виходить. Крім того, ГУР працює від двигуна, а отже, забирає частину його потужності. В цілому ж, гідравлічний підсилювач керма на сьогодні найбільш поширене рішення для автомобілів.

Рульова рейка з гідропідсилювачем керма

Тим не менш, поступово гідропідсилювачі видавлює з автомобільного ринку ЭУР – електричний підсилювач керма. Суть такої рейки схожа з гідравлічної, тільки замість гідропідсилювача використовується електродвигун. Це і мотор розвантажує і конструкцію самої рейки спрощує. Існує три різновиди електричних підсилювачів керма. Вони різняться, передусім, розташуванням електромотора. Він або вбудований в рульову колонку, або розташований на валу керма, або ж інтегрується у саму рейку. Мотор в рульовій колонці це дешево, але небезпечно. Якщо з якихось причин відмовляє двигун, ви залишаєтеся без рульового управління взагалі. Коли ж електродвигун є частиною рульової рейки, надійність такої системи зростає багаторазово.

Рульова рейка з електропідсилювачем керма: 1 — кермо, 2— рульова колонка, 3— карданний вал, 4— електродвигун, 5— механізм керма, 6— блок управління; 7— датчик крутного моменту

Несправності рульової рейки

Оскільки всі три різновиди рульових рейок, конструктивно розрізняються досить відчутно, то і несправності у кожній з них, будуть своєрідні. Так наприклад, в ГУР можуть підтікати сальники, а в електричних підсилювачах, несправності можуть полягати в перебої з харчуванням, поганому контакті і інші проблеми з електрикою. Що ж стосується механіки, то вона ламається дуже рідко, якщо звичайно не вбивати її свідомо. Про заміну наконечників та інших зношених елементів, мова зараз не йде. Так як, це скоріше сервіс, ніж власне ремонт.

Не дивлячись на всі відмінності в конструкції ознаки несправності рульової рейки, загалом-то, досить схожі. Це в першу чергу:

  • стуки та інші сторонні звуки при рулюванні;
  • ривки і закуси при русі керма;
  • провали або навпаки труднощі при обертанні керма;
  • пропажа зусилля в центральному положенні керма;
  • складнощі з поверненням керма в центральне положення після поворотів та інших маневрів автомобіля;
  • загальне зниження керованості;
  • биття в кермо;
  • поява рідини гідропідсилювача в пыльниках рульових тяг;

При появі подібних ознак або яких-то інших скарг на несправність рульового управління, потрібно відразу ж показати автомобіль досвідченому фахівцеві. Власне ремонт рульової рейки, як правило, проводиться в автомайстерні, ну або з залученням досвідченого автомеханіка. Самостійно в рульову систему, краще не потикатися.

Так само слід пам’ятати, що відразу ж після будь-якого ремонту кермової рейки або іншого елемента рульового управління, необхідно зробити розвал – сходження коліс. Це, фактично аксіома. Так само не забувайте вчасно міняти рідину в гідропідсилювачі, і користуйтеся тільки тим маслом, яке вказується виробником автомобіля. Адже ГУР розрахований саме на робочі параметри цієї конкретної рідини.

Читайте також: Хрускіт при повороті керма на місці або в русі.

Відео про несправності рульової рейки

Схожі статті




  • Гідроудар двигуна: що це таке



  • Коли і як міняти ремінь ГРМ



  • Ознаки несправності датчика положення дросельної заслінки



  • Ознаки несправності лямбда-зонда