Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

429

Поради початківцям байкерам


Купуючи мотоцикл, новачки, як правило, вже точно знають, яким буде їх «залізний кінь», як вони будуть підкорювати міські дороги, і яке враження вони справлять на оточення. І всі вони помиляються. Є кілька правил, які бажано вивчити перед тим, як вибрати мотоцикл в якості свого основного транспорту.

1. Буде холодно. Правильний вибір екіпіровки

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

Сідаючи на мотоцикл, багато хто забуває, що двоколісний монстр не має клімат-контролю. Не розрахувавши свою екіпіровку, можна зваритися від спеки, або перетворитися на мерзлу груду. Не багато новачків здатні правильно оцінити погоду.

Отже. Якщо на вулиці спека, то стане в нагоді сорочка з сітчастої тканини, надіта під легку мотоциклетну куртку. Куртки, як правило, зроблені з натурального матеріалу і здатні одночасно утримувати тепло і пропускати повітря, охолоджуючи тіло в літній день. Чоловічі сорочки моделі статево — оптимальний варіант для літа, який вважають мотоциклісти більшості країн.

Для холодної вітряної погоди слід обзавестися теплими рукавичками з додатковими вкладками і змінити демісезонний вітровку на теплу куртку, навіть якщо температура — плюс десять градусів. Не забути надіти теплі штани допоможуть один раз промерзлі ноги. Хорошим вибором буде придбання мотоциклетних штанів Fieldsheer — цей одяг оптимально зберігає тепло при їзді в морозні дні.

2. Переднім гальмом користуйся помірно

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

Новачкові не слід надмірно “балуватися” переднім гальмом при їзді на великій швидкості. Їм можна легко перестаратися при гальмуванні. Це правило пропускають, коли проходять курс прискореного навчання з управління мотоциклом. Багато вчать цей пункт безпосередньо досвідченим шляхом, намагаючись зробити поворот добре розігнавшись і загальмувавши переднім колесом. З часом, при наборі досвіду, ви почнете чувстовать основний передні гальма набагато краще, але комбінувати гальмування все ж необхідно обома гальмами. Задні гальма використовуйте в якості доп. “опори”.

3. Що допоможе при падінні мотоцикла

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

Встановивши пластикові обтічники, мотоциклісти часто зберігають раму мотоцикла від пошкодження. Серед досвідчених байкерів не прийнято зізнаватися в дурних помилках, коли у них падає мотоцикл. Але статистика вперта – кидають свої мотоцикли всі, незалежно від досвіду, і аварії тут не при чому.

Дивіться також: Екіпіровка справжнього байкера для будь-якої погоди

Якщо спортивний мотоцикл, то ремонт відлетілих при падінні шматочків пластику, таких на перший погляд несуттєвих, може відчутно позначитися на гаманці. Тому встановивши слайдери, які візьмуть на себе основний удар при падінні мотоцикла, можна заощадити на ремонті і зберегти красивий зовнішній вигляд «залізного друга».

Слайдери, встановлені на раму, дозволять новачкам швидше навчитися тонкощам їзди при навчанні на невеликий сокрости (без побоювань вбити фарбу і раму мотоцикла) і збережуть основу мотоцикла від пошкодження. Подальше використання слайдерів також обов’язково — в деяких мотоциклах передбачені штатні отвори для монтажу захисних кріплень.

4. Хороші шини

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

Мало купити хороші шини — їх важливо вчасно міняти. Багато мотоциклісти перевищують ресурс використання гуми в три-чотири рази. Катаючись на лисій гумі і намагаючись таким чином заощадити, можна втратити значно більше. І якщо для автомобіля їзда на потертих шинах просто небезпечна, то для мотоцикліста це смертельно небезпечно.

Michelin Pilot Road 4 вважається кращим варіантом міжсезонної гуми, такі колеса досить стійкі до агресивного водіння та експериментів. Dunlop Q3 вважається спортивної шиною. Таку гуму краще ставити на переднє колесо, а на заднє — традиційний Pilot Road. Таким чином можна отримати оптимальне зчеплення з дорожнім полотном. За словами експертів, краще злегка втратити зчеплення з полотном в задній частині мотоцикла, але зберегти надійний фронт. Якщо навпаки, то можна отримати «Велику неприємність у маленькому Китаї».

5. Їзда на мотоциклі викликає звикання

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам
Цей феномен добре відомий всім байкерам. Припускаючи їздити на мотоциклі кілька днів в тиждень, непомітно любитель швидкої їзди перетворюється в завзятого фаната. І це правильно — немає нічого краще, ніж насолоду від поїздки на мотоциклі в гарну погоду.

6. Тренувальна модель

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам
Перед покупкою основного мотоцикла слід придбати дешеву модель «залізного коня». Чому? Тільки практика їзди на мотоциклі покаже, чи дійсно вам потрібно саме це засіб пересування, чи готові ви проводити години на міських вулицях, чи це зручно, і т. д. Крім цього, перший байк стане тренувальною моделлю — за статистикою, 93% перших мотоциклів йдуть на смітник через рік їзди. Навчившись їздити і відповівши на всі питання, можна купувати мотоцикл своєї мрії.

7. Носіть беруші

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам
Навіть якщо незвично їх носити, це слід робити — беруші захистять слуховий прохід під час їзди. Мало хто знає, що швидкість вітру при швидкій їзді досягає максимального для людського вуха межі. «Навушники» не тільки збережуть хороший слух на довгі роки, але і додатково зігріють вуха.

8. Страховка

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам
Одночасно з покупкою мотоцикла приходить час придбати будь-який вид страховки. Ідеально, якщо мотоциклістові не будуть потрібні дані виплати, але, на жаль, таких гонщиків практично не існує в природі.

Дивіться також: Як купити свій перший мотоцикл

Одночасно з придбанням страховки підбирається хороше байкерський спорядження. Оптимально підібраний одяг, шолом, рукавички, налокітники і наколінники не тільки довго прослужать, але і забезпечать захист при падінні. Краще витратитися раз на якісне спорядження, ніж купувати екіпіровку постійно.

Набір шкіряних екіпіровки Alpinestars — це універсальна екіпірування мотоцикліста, вона прослужить не один рік. Крім того, байкери дуже привабливі в шкіряних куртках знаменитого бренду.

9. Вибір тренера

Що потрібно знати початківцям мотоциклістам

Ніхто не любить признаватися, що їзді на мотоциклі їх навчав тренер-професіонал. Новачкам здається, що освоїти мотоцикл так само просто, як самокат. Це помилка, яка може дуже дорого коштувати.

Немає нічого соромно в тому, щоб отримати уроки їзди у професіонала і освоїти деякі хитрощі і трюки. У всіх серйозних байкерів є наставники, і вони цим пишаються. Крім того, тренування допоможуть набагато швидше освоїти як принцип управління мотоциклом, так і його технічне обслуговування, яке, швидше за все, доведеться робити самостійно.

Автор: Сергій Василенков