МВС зобовязало водіїв носити світловідбиваючі жилети

243

З березня 2018 року світловідбиваючі жилети будуть обов’язковими

Закон набрав чинності 18 березня 2018 року. Детальніше…

На офіційному сайті Уряду РФ з’явилася інформація про те, що Правила дорожнього руху доповнені одним новим пунктом, який згодом мав ще більше дисциплінувати російських водіїв і, що найважливіше, знизити кількість наїздів на спешившихся водіїв і смертельних ДТП на дорозі.

Дивіться також: МВС зобов’яже водіїв носити світловідбиваючі жилети

Мова йде про те, що уряд зобов’язав водіїв носити світловідбиваючі жилети. Ініціативу МВС підготувало на початку осені цього року. Відповідно до цього проекту постанови в ПДР буде доданий новий пункт 2.3.4, який звучить наступним чином:

«2.3.4. Під час вимушеної зупинки транспортного засобу або дорожньо-транспортній пригоді за межами населених пунктів знаходитися на проїжджій частині чи узбіччі в темний час доби або в умовах обмеженої видимості в куртці, жилеті або жилеті-накидці з смугами світлоповертального матеріалу, що відповідають вимогам Госту 12.4.281-2014».

Як сказано в документі, «ця постанова набирає чинності після закінчення 90 днів з дня його офіційного опублікування».

Що це означає для російських автолюбителів? Відповімо на кілька найважливіших питань.

Закон набрав чинності 18 березня 2018 року. Детальніше…

Чи будуть штрафувати водіїв за відсутність жилета?

Немає. Поки зміни до Кпап внесені не були. Норма закріплена лише в Правилах дорожнього руху. Це означає, що водії, по-старому виходять з автомобіля в умовах поганої видимості на заміських трасах, не можуть бути оштрафовані за відсутність на них спеціального світлоповертального жилета.

Який штраф буде визначено в подальшому?

Відповідно до частини 1 статті 12.29 Кпап, зазначене порушення пішоходом чи пасажиром транспортного засобу Правил дорожнього руху може спричинити штраф у розмірі близько 500 рублів. Безумовно, він буде накладатися за умови, що водій не одягнув жилет, перебуваючи на автомобільній дорозі за межами населеного пункту в умовах недостатньої видимості (темний час доби, туман).

Де можна придбати світловідбиваючий жилет?

У спеціалізованих автомагазинах, а також в магазинах спецодягу. Вартість його не кусається – 150-300 рублів.

Я воджу легковий автомобіль, мені вже треба купити жилет?

Безсумнівно, краще придбати світловідбиваючий жилет заздалегідь. Це пов’язано з декількома факторами:

1. Це ваша безпека. Якщо ви часто виїжджаєте за місто, то жилет повинен бути обов’язковим атрибутом автомобіля.

2. Якщо зайнятися покупкою жилета в останній момент, можна зіткнутися з дефіцитом спецодягу, як це було з наклейками «Шипи». Тому придбайте його заздалегідь.

Коли набирає силу постанова уряду?

Нова вимога до водіїв набуде чинності через 90 днів після його офіційного опублікування. Жилет буде обов’язковим з 16 березня 2018 року.

Закон набрав чинності 18 березня 2018 року. Детальніше…