Десятка найгірших маслкаров всіх часів

332

10 популярних, але не самих вдалих маслкаров

Завдяки таким фільмам, як «Форсаж», «Три ікси», так і будь-яких інших фільмів за участю Віна Дизеля, багато хто впевнені, що можна вистрибнути у класичний маслкар (muscle car), обігнати будь-яку поліцейську машину і порвати всі вулиці своїй швидкісною їздою.

Дивіться також: Сучасні автомобілі в класичному стилі

А ось вам реальність: класичному маслкару вже майже півстоліття, а в світі машин багато чого змінилося, м’яко кажучи. Наочний приклад: Chevy Chevelle SS396 1970 року — найбажаніша машина усіх часів. Пам’ятайте, та червоно-чорна машина, яку можна побачити на будь-якому автошоу. Гарячий Chevelle видавав 350 кінських сил і міг розігнатися з нуля до 60 за 6.8 секунд. Іншими словами, цей автомобіль знітився б при вигляді нового Focus RS з його 350 кінських сил завдяки турбо двигуном з 4 циліндрами і розгін з 0 до 60 за 4.6 секунд. Не кажучи про інші аспекти, за якими Focus побив би Chevy, наприклад якість, конструкція, надійність, якість збірки і обробки, управління і безпека.

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Тому те, що було популярно в старі добрі часи не завжди можна перенести в 21 століття. І це нормально. Сьогодні можна бачити оновлені рестомоды будь-якого типу. Оновлена начинка на старому залізі. Всередині у багатьох класичних маслкаров встановлені новітні технології, такі як дискові гальма, гідропідсилювач керма, електронна система запалювання й нові деталі підвіски. Всі ці модифікації не позбавляють машину її колишнього духу, але на ній стає можливо їздити. В принципі, для цього вона й призначена. Збереження машини в її колишньому стані стало дуже важливим завданням в колах авто колекціонерів, і ми розуміємо, чому. Залишити машину такою, якою вона виїхала з заводу, значить зберегти зв’язок з минулим. Якщо ви збираєтеся йти по цьому шляху, то приготуйтеся до компромісів, тому що ви не зможете їздити на цих машинах так, як на сучасних. Ми обрали 10 маслкаров, які незважаючи на свою хорошу репутацію, все ж мають багато недоліків. Деякі похибки можна виправити за рахунок невеликих модифікацій. Інші — надто цінні, щоб щось у них змінювати. Як би те ні було, пропонуємо подивитися на 10 класичних маслкаров, які змусять вас хотіти більшого, якщо вам пощастить сісти за їх кермо.

1. 1964-1973 Ford Mustang

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Це перше покоління легендарного Ford Mustang. Автомобіль епохи Керролла Шелбі, Стіва Маккуїна і фільму «Викрасти за 60 секунд». Так, Mustang був однією з найпопулярніших машин шістдесятих, і його можна було дістати з вогнедихаючим двигуном V8. Але майже всі вироблені автомобілі (а їх було 2.9 мільйонів) йшли з базовим двигуном, а саме з надійним, старим фордовський шестициліндровим двигуном. Об’єм двигуна становив 170 (тільки в 1965), а пізніше 200 кубічних дюймів, що дозволяло автомобілю розвивати швидкість 120 кінських сил (при обсязі 170 — 101 л. с.). Тому більшість мустангів були далекі від спортивних машин. Ми, звичайно, за збереження первісного вигляду, але страшенно дратує, коли ми бачимо на дорозі вінтажний Mustang зі старим V8.

2. 1968-1972 Chevrolet El Camino SS 454

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Чи є інший такий знак в машинах Chevrolet, який би збуджував фанатів автомобілів, як дві легендарні літери SS? Як щодо магічної цифри 454? Зовсім недовго El Camino можна було купити з великим двигуном LS6 V8 об’ємом 454 кубічних дюйми, який видавав вражаючу швидкість 365 кінських сил. Проте вся ця швидкість йшла на задні колеса, і якщо ви не перевозили нічого в своєму багажнику, то ззаду зовсім не було ваги. Тому, незважаючи на свою крутизну, управляти цією машиною було ще тієї проблемою.

3. 1974-1976 Ford Torino

Немає сенсу заперечувати, що навколо Torino була велика галас в сімдесяті. Міцний, солідний, з широким брызговиком у формі пляшки Coke. Не помітити такий автомобіль було неможливо. До того ж, він став справжньою іконою і самою крутою машиною на телебаченні, завдяки появі у фільмі «Старскі і Хатч». Однак немає сенсу приховувати, що автомобіль виробляли в Хвору епоху (Malaise Era) для американського автопрому. Невдале управління, огидне якість збірки і обробки, вага 2 тонни і максимальна швидкість 260 кінських сил при масивному двигун V8 об’ємом 7.5 літрів. Одним словом, на Torino краще дивитися, ніж їздити на ньому.

4. 1975 Chevrolet Camaro Z/28

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

1975 рік став найгіршим для автомобілів марки Chevrolet. З-за нафтової кризи, підвищених ставок за страховками і новим правилам безпеки та викидів, виробництво лінійки моделей прийшло в занепад. Автомобіль Z28 1975 року випуску був самим гарячим, який ви тільки могли придбати: 155 кінських сил і двигун V8 об’ємом 350 кубічних дюймів. Дивлячись на нього зараз, ми бачимо важкі і страшні хромовані бампери і огидне якість. Я б не рекомендував купувати цей варіант Camaro, тільки якщо у вас немає в голові конкретного проекту і ви плануєте використовувати цей автомобіль як чистий аркуш.

5. 1969-1970 Ford Mustang Boss 302

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Коли в 2007 році компанія Ford повернула у виробництво Boss 302, то це подія охрестили поверненням старих добрих днів. Але чи це так? Спочатку, модель Boss створювалася, щоб бути кращою машиною на гоночному треку. Це був важковаговик зі швидкістю 300 кінських сил, який міг би змагатися з машинами, тюнингованными Mopar і дрэгстером COPO. Однак більша швидкість означала і велику відповідальність. Двигун 4.9 літрів дуже любив «з’їдати» поршні. Іноді вони зношувалися буквально кожні 20 000 миль. Просто дивно, що у цих машин все ще збереглися оригінальні двигуни.

6. 1970-1971 Plymouth Hemi ‘Cuda

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Hemi cuda зійшов на зірковий Олімп в минулому десятилітті, коли він став одним з перших маслкаров, який регулярно міняв власників і коштував при цьому більше 1 мільйона доларів. З одного боку, це один з найбільш зовні привабливих купе тієї епохи і це рідкісна машина. До того ж, двигун об’ємом 426 кубічних дюймів дозволяє розвивати швидкість 425 кінських сил. Він володіє обертовим моментом 664 Н·м і має легендарну репутацію на треку. При всім цьому, у автомобіля погане управління, а крен кузова і якість збірки сьогодні вважали б неприйнятними. Багато збереглися екземпляри були перероблені до стану краще, ніж заводське.

7. 1968-1970 Dodge Charger

У моделі Charger непоказний зовнішній вигляд серед маслкаров шістдесятих. Якщо подивитися класичний фільм з погонею «Булліт», то варто тільки дивуватися, як водії не з’їхали з дороги на горбистих вулицях Сан-Франциско з таким то креном кузова. Американські машини вже давно заробили собі репутацію машин, погано вписуються в повороти. Класичний Charger з його висотою розташування кузова, масивним звісом спереду і ззаду і худими діагональними шинами — наочний приклад.

8. 1971-1974 AMC Javelin

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Коли вперше виробництво автомобіля запустили в 1968 році, то Javelin став першою міні-машиною American Motors. Автомобіль непогано виглядав і до цього, але друге покоління машин виглядали ще ширше. У період с1971 по 1974 модель виглядала зловісно, але до середини сімдесятих у компанії American Motors з’явилися проблеми. З-за цього, інтер’єр Javeline був наповнений скрипучим і ламається пластиком, що було типово для машин Хворої епохи.

9. 1969 Dodge Charger Daytona

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Модель Daytona відзначила важливу віху в плані продуктивності автомобілів. Конструктори створили машину з аеродинамікою спеціально для гонок NASCAR, і вона могла розганятися до 200 миль на годину. Однак за своєю масивною передній частині довжина машини була майже 6 метрів. Їздити на ній кожен день було вкрай незручно. Зараз ця модель вважається колекційною, але я не здивуюся, якщо побачу, що більшість збережених Daytona позбулися свого дзьоба.

10. Datsun 510

Десятка найгірших маслкаров всіх часів

Datsun 510 можна назвати як завгодно, але тільки не маслкар. Однак у самий розквіт маслкаров, конструкторам важливо було показати всім автолюбителям, що є ще й альтернативний підхід, окрім всім відомого «обсягом двигуна альтернативи немає». Модель 510 була спортивною, швидкої і доступною невеликий машиною. Вона отримала прізвисько «BMW 2002 бідної людини». Але на відміну від Bimmer, який був чудовою машиною для водіння прямо з конвеєра, 510 потребував особливої любові, щоб досягти рівня конкурента. Datsun став однією з перших машин, основні запчастини для яких йшли із заводською гарантією. В результаті, більшість збережених автомобілів того часу не вимагають великих змін.